A magyar konyha ínyencségei – Bácskai rizses hús

                     

A magyar konyha ínyencségei – Bácskai rizses hús
 
Hozzávalók:
1 kg sertéslapocka
20 dkg vöröshagyma
50 dkg zöldpaprika
30 dkg paradicsom
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék
1 evőkanál őrölt pirospaprika
50 dkg rizs
bors
petrezselyem zöldje
 
Elkészítés: A húst leöblítjük, apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk.
 
Felforrósítunk két evőkanál olajat, és megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk az őrölt pirospaprikával, és sózzuk, és fedő alatt 35 percig főzzük lassú tűzön.
 
Utána hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, és az egészet további 5 percig pároljuk.
 
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. három evőkanál olajat felforrósítunk, rádobjuk a rizst, 2-3 percig pirítjuk.
 
A rizst a húshoz adjuk, felöntjük egy liter forró vízzel, borsozzuk ízlés szerint, sót adunk hozzá - esetleg egy kis ételízesítőt - és összekeverjük, felforraljuk, és áttesszük egy tűzálló tálba (ebben fogjuk tálalni).
 
Lefedjük, és a forró sütőben az egészet puhára pároljuk (30-35 perc).
 
Néhány paprika- és paradicsomszelettel, apróra vágott petrezselyemmel díszíthetjük, azonnal tálaljuk.
 
Friss salátát, vagy kovászos uborkát, illetve vegyes savanyúságot adunk mellé.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. October 07. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Gombás-májas töltött csirkecomb

                           

A magyar konyha ínyencségei – Gombás-májas töltött csirkecomb
 
Hozzávalók:
8 nagy egész csirkecomb
6 zsemle
20 dkg gomba
20 dkg csirkemáj
1 csokor petrezselyem zöldje
1 nagy fej hagyma apróra vágva
majoránna
bors
ételízesítő
1 tojás
olaj
 
Elkészítés:
A csirkéket megtisztítjuk, majd alaposan bedörzsöljük sóval, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a tölteléket.
 
A zsemléket beáztatjuk ízlés szerint tejbe vagy vízbe. A gombát és a májat, valamint a petrezselymet egészen apróra daraboljuk. A hagymát kevés olajon megdinszteljük,rátesszük a gombát, és addig pároljuk, míg a leve elfő.
 
Beletesszük a májat, 2 percig sütjük, majd a petrezselymet is hozzáadjuk. Összeforgatjuk, majd megszórjuk a fűszerekkel.
 
A kinyomkodott zsemlére borítjuk, beleteszünk 1 tojást, és jó alaposan összedolgozzuk.
 
A combokat, a bőre alá egyesével megtöltjük, ügyelve, hogy mindenhova kerüljön töltelék, és ne szakadjon ki a bőre.
 
Tepsibe tesszük, egy kevés vizet öntünk alá, lefedjük alufóliával, és 180 fokon 40 percen át sütjük, majd a fóliát levéve, 20 percen keresztül, néha locsolgatva, megpirítjuk.
 
Petrezselymes krumplival, krumplipürével, párolt rizzsel, rizi-bizivel, vagy/és friss salátákkal tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. October 06. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Szalontüdő

A magyar konyha ínyencségei – Szalontüdő
 
Hozzávalók
1 kg sertéstüdő és sertésszív, nyelv vegyesen
20 dkg vöröshagyma
15 dkg sárgarépa
2 evőkanál finomliszt
2 dl tejföl
fél citrom
2 db babérlevél
cukor
mustár
olaj
őrölt bors ízlés szerint
 
Elkészítés:
A nyers tüdőről és szívről, a letisztítjuk a porcos részeket, a hártyákat és a zsírt, ugyancsak megtisztítjuk a nyelvet is, majd megmossuk, lecsöpögtetjük.
 
Annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. Leszűrjük. (másfél, két óra alatt fő meg, kuktában szűk 3/4 óra alatt.)
 
Közben a hagymát finomra vágjuk. A megfőtt tüdőt, szívet, nyelvet csíkokra szeleteljük. A nyelvet persze előtte megszabadítjuk a főzés után könnyen lehámozható, levakarható felső érdes fehér rétegétől.
 
A forró olajon megdinszteljük a hagymát, ezt követően beletesszük, és világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadunk 1 evőkanálnyi cukrot, és együtt pirítjuk tovább addig, amíg a cukor karamellizálódik a rántásban, majd azonnal felöntjük a tüdő főzőlevével.
 
Sózzuk, beletesszük a babért, a kockára vágott sárgarépát és megfőzzük. Mikor puha, kivesszük a babért, botturmixxal teljesen simára pépesítjük a mártást.
 
Ezután beletesszük az összevágott húscsíkokat, majd citromlével, és mustárral, őrölt borssal pikánsra ízesítjük. Jól kiforraljuk, végül elkeverjük benne a tejfölt, és már csak egy pillanatig forraljuk. Zsemlegombóccal tálaljuk.
 
Kissé munkaigényes, régi magyar étel. Érdemes nagyobb adagot főzni belőle, mert jól fagyasztható. Főtt makarónival is tálalhatjuk, ha sietünk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. October 04. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Juhtúróval töltött gomba

                     

 

A magyar konyha ínyencségei – Juhtúróval töltött gomba
 
Hozzávalók:
60 dkg nagy gomba (csiperke)
20 dkg juhtúró
olaj
2 db közepes vöröshagyma
1 csomag petrezselyem zöldje
3 dl tejföl
bors
 
Elkészítés:
1.) Megmossuk, és megtisztítjuk a gombákat, és kiszedjük a kalapjaikból a tönköket.
 
2.) kevés olajon üvegesre pirítjuk a kockára vágott hagymát.
 
3.) A gombák apróra aprított tönkjeit, hozzáadjuk a hagymához, majd élénk lángon kissé megpirítjuk. Hagyjuk kihűlni.
 
4.) A hagymás-gombás keverékhez hozzáadjuk a juhtúrót, az apróra vágott petrezselymet, kicsit megsózzuk (a juhtúró sós!) megborsozzuk és alaposan összekeverjük az egészet.
 
5.) Egy jénai tálat kicsit kiolajozunk. Minden egyes gombafejet megtöltünk a juhtúrós töltelékkel, majd szép sorban a gombafejeket egymás mellé a tálra fektetjük úgy, hogy a töltelék legyen felfelé.
 
6.) A gombákat a tejföllel meglocsoljuk, majd előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt megsütjük.
 
Párolt rizzsel, párolt zöldségegekkel, és /vagy friss salátafélékkel tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. October 04. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Gulyásleves csipetkével

                        A

A magyar konyha ínyencségei – Gulyásleves csipetkével
 
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár vagy nyak felkockázva
olaj
50 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér felaprítva
1-1 kicsi zeller és karalábé felkockázva
40 dkg krumpli felkockázva
1 nagyobb vöröshagyma finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
1 csokor petrezselyem és egy szál zeller zöldje
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1-2 db cseresznyepaprika
5 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál kömény
 
A csipetkéhez:
1 nagyobb tojás liszt (amennyit felvesz)
 
Elkészítés:
A fazékban az olajon, vagy tetszés szerinti zsiradékon a köménymagot megfuttatjuk, majd a hagymát és az apró kockára vágott zöldpaprikát megdinszteljük.
 
Hozzáadjuk a húst, és magas hőfokon állandó keveréssel jól körbepirítjuk.
Ezután kevés vízzel felengedjük, sózzuk, hozzáadjuk a jól bevagdosott paradicsomot. Főzünk egy jó pörköltet.
 
Mikor a hús már majdnem megfőtt, beletesszük az őrölt pirospaprikát felengedjük vízzel, és beletesszük a felaprított zöldségeket, a krumplit, a fokhagymát és a cseresznyepaprikát. Utánasózzuk, és majdnem készre főzzük a levest.
 
A csipetkéhez a tojásból és lisztből kemény tésztát gyúrunk egy kis tálban, majd kicsipegetjük.
 
A végén, mikor már majdnem puhák a zöldségek is, beleszórjuk a tálcán várakozó csipetkénket, és rövid idő alatt készre főzzük a levest.
 
Tálaláskor megszórjuk a forró levest, az apróra vágott petrezselyem zöldjével.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. October 03. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Mézes-mustáros tarja

 

A Magyar konyha ínyencségei – Mézes-mustáros tarja
 
Hozzávalók:
8 nagy szelet tarja
6 gerezd fokhagyma
2 csapott evőkanál mustár
2 csapott evőkanál méz
1 kávéskanál majoránna
só őrölt
bors
őrölt kömény
 
Elkészítés: A tarjaszeleteket besózzuk, majd a zúzott fokhagymából, mustárból, mézből, majoránnából, borsból és őrölt köményből készült páccal egyenletesen, vékonyan bekenjük, és 1-2 órán át állni hagyjuk a hűtőben.
 
Tepsibe rakjuk, 2 dl vizet öntünk alá, majd alufóliával lefedve 40 percig sütjük 200 C fokon.
 
Félidőnél megfordítjuk a tarjaszeleteket. 40 perc letelte után az alufóliát levéve, 180 C fokon sütjük tovább, mindkét oldalát szép pirosra.
 
Adhatunk mellé hagymás krumplit, krumplipürét, vagy akár sült krumplit is.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. October 02. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Tojásos kolbászpörkölt

Magyar konyha ínyencségei – Tojásos kolbászpörkölt
 
Hozzávalók:
A pörkölthöz:
25 dkg füstölt kolbász
15 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 közepes db paradicsom
bors ízlés szerint
2 teáskanál mustár
1 dl fehérbor (száraz)
6 db főtt tojás
olaj
 
A körethez
75 dkg édesburgonya
olaj
só ízlés szerint
1 késhegynyi őrölt bors
 
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, és rátesszük a karikára vágott kolbászt.
 
Közben vékony szeletekre vágjuk a hagymát, és amikor már zsírt eresztett a kolbász, rátesszük a zúzott fokhagymával együtt.
 
Amikor üveges lesz a hagyma, belekeverjük az aprított paradicsomot, majd ráöntünk a borból. Ahogy párolódik, mehet bele még bor és kevés víz is, hogy maradjon alatta egy kevés folyadék.
 
Elég neki alacsony lángon tíz perc, akkor mustárral és kevés borssal ízesítjük.
 
A kemény tojásokat négybe vágjuk, és hozzákeverjük a pörkölthöz. Megszórjuk aprított metélőhagymával.
 
Az édesburgonyát meghámozzuk, és félbevágva felszeleteljük. Keverőtálban összekeverjük az olajjal, sóval és borssal, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben szétterítjük, és betoljuk a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. 15 perc alatt roppanósra sütjük.
sütési hőfok: 180°C
 
A pörköltet azonnal tálaljuk a körettel.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. October 01. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Palóc juhtúrós sztrapacska

Magyar konyha ínyencségei – Palóc juhtúrós sztrapacska
 
Hozzávalók:
1 kg krumpli
40-45 dkg liszt
1 teáskanál só
2 tojás
50 dkg juhtúró (juhsajt)
15-20 dkg füstölt szalonna
tejföl
 
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, és a reszelő apró lyukán lereszeljük, picit kicsavarjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a tojást, és apránként a lisztet. A krumpli vizességétől függően változhat a liszt mennyisége, annyit tegyünk, amennyitől galuskaszerű tésztát nyerünk.
 
Lobogó, bő, sós vízbe galuskákat szaggatunk a tésztából, és kifőzzük. Egy kicsit tovább kell főzni, azután, hogy a galuskák feljönnek a víz tetejére, kóstolással meg lehet állapítani, hogy mikor kész.
 
A szalonnát apróra kockázzuk, és ropogós-pirosra sütjük, a túrót elmorzsoljuk, a sajtot lereszeljük.
 
A leszűrt krumplis galuskákat hideg vízzel leöblítjük, és megforgatjuk a szalonnapörcös zsírban és a juhtúróban.
 
Tejföllel megöntözve tálaljuk. Nagyon finom pörköltekhez is köretként!

2020. September 30. 00:00

Ujváry Ferenc (1898-1971) - festményeiből

                       

 

Ujváry Ferenc (1898-1971) - festményeiből
 
Budapesten a Képzőművészeti Főiskolán és apjától, Ujváry Ignáctól tanulta a festészetet a XX. század elején.
 
Elsősorban tájképeket festett naturalista stílusban. Kiállításokon 1924 óta szerepel.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. September 30. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Magyaróvári borjúszelet gombával

                           

A magyar konyha ínyencségei – Magyaróvári borjúszelet gombával
 
Hozzávalók:
8 szelet borjúcomb
10 dkg vöröshagyma - apróra kockázva
8 vékony szelet gépsonka
20 dkg erdei, vagy termesztett gomba
8 vékony szelet óvári sajt
olaj
1 csokor petrezselyem zöldje - apróra vágva
só törött bors
 
Elkészítés: Kiklopfoljuk a húst, sózzuk, majd a felmelegített olajon szép pirosra sütjük, azután forró tűzálló tálba egymás mellé fektetjük a hússzeleteket.
 
Közben egy másik edényben kevés olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk, és megpirítjuk a felszeletelt gombát. Utána sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a petrezselyem zöldjét.
 
A hússzeletekre terítjük a pirított gombát, majd beborítjuk 1-1 szelet sonkával, és mindegyikre 1 szelet sajtot fektetünk.
 
Csak annyi időre tesszük a sütőbe, míg a sajt rá nem olvad a tetejére, és amíg egy kicsi színt nem kap.
 
Rizibizivel tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2020. September 29. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

38. oldal/866