A Magyar konyha ínyencségei – Mézes-mustáros tarja

A Magyar konyha ínyencségei – Mézes-mustáros tarja
Hozzávalók:
8 nagy szelet tarja
6 gerezd fokhagyma
2 csapott evőkanál mustár
2 csapott evőkanál méz
1 kávéskanál majoránna
só őrölt
bors
őrölt kömény
Elkészítés: A tarjaszeleteket besózzuk, majd a zúzott fokhagymából, mustárból, mézből, majoránnából, borsból és őrölt köményből készült páccal egyenletesen, vékonyan bekenjük, és 1-2 órán át állni hagyjuk a hűtőben.
Tepsibe rakjuk, 2 dl vizet öntünk alá, majd alufóliával lefedve 40 percig sütjük 200 C fokon.
Félidőnél megfordítjuk a tarjaszeleteket. 40 perc letelte után az alufóliát levéve, 180 C fokon sütjük tovább, mindkét oldalát szép pirosra.
Adhatunk mellé hagymás krumplit, krumplipürét, vagy akár sült krumplit is.
kattints a képekre - érdemes!
2020. October 02. 00:00
Magyar konyha ínyencségei – Tojásos kolbászpörkölt
Magyar konyha ínyencségei – Tojásos kolbászpörkölt
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, és rátesszük a karikára vágott kolbászt.
Közben vékony szeletekre vágjuk a hagymát, és amikor már zsírt eresztett a kolbász, rátesszük a zúzott fokhagymával együtt.
Amikor üveges lesz a hagyma, belekeverjük az aprított paradicsomot, majd ráöntünk a borból. Ahogy párolódik, mehet bele még bor és kevés víz is, hogy maradjon alatta egy kevés folyadék.
Elég neki alacsony lángon tíz perc, akkor mustárral és kevés borssal ízesítjük.
A kemény tojásokat négybe vágjuk, és hozzákeverjük a pörkölthöz. Megszórjuk aprított metélőhagymával.
Az édesburgonyát meghámozzuk, és félbevágva felszeleteljük. Keverőtálban összekeverjük az olajjal, sóval és borssal, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben szétterítjük, és betoljuk a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. 15 perc alatt roppanósra sütjük.
A pörköltet azonnal tálaljuk a körettel.
kattints a képekre - érdemes!
2020. October 01. 00:00
Magyar konyha ínyencségei – Palóc juhtúrós sztrapacska
Magyar konyha ínyencségei – Palóc juhtúrós sztrapacska
15-20 dkg füstölt szalonna
A krumplit meghámozzuk, és a reszelő apró lyukán lereszeljük, picit kicsavarjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a tojást, és apránként a lisztet. A krumpli vizességétől függően változhat a liszt mennyisége, annyit tegyünk, amennyitől galuskaszerű tésztát nyerünk.
Lobogó, bő, sós vízbe galuskákat szaggatunk a tésztából, és kifőzzük. Egy kicsit tovább kell főzni, azután, hogy a galuskák feljönnek a víz tetejére, kóstolással meg lehet állapítani, hogy mikor kész.
A szalonnát apróra kockázzuk, és ropogós-pirosra sütjük, a túrót elmorzsoljuk, a sajtot lereszeljük.
A leszűrt krumplis galuskákat hideg vízzel leöblítjük, és megforgatjuk a szalonnapörcös zsírban és a juhtúróban.
Tejföllel megöntözve tálaljuk. Nagyon finom pörköltekhez is köretként!
2020. September 30. 00:00
Ujváry Ferenc (1898-1971) - festményeiből
Ujváry Ferenc (1898-1971) - festményeiből
Budapesten a Képzőművészeti Főiskolán és apjától, Ujváry Ignáctól tanulta a festészetet a XX. század elején.
Elsősorban tájképeket festett naturalista stílusban. Kiállításokon 1924 óta szerepel.
kattints a képekre - érdemes!
2020. September 30. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Magyaróvári borjúszelet gombával
A magyar konyha ínyencségei – Magyaróvári borjúszelet gombával
10 dkg vöröshagyma - apróra kockázva
20 dkg erdei, vagy termesztett gomba
8 vékony szelet óvári sajt
1 csokor petrezselyem zöldje - apróra vágva
Elkészítés: Kiklopfoljuk a húst, sózzuk, majd a felmelegített olajon szép pirosra sütjük, azután forró tűzálló tálba egymás mellé fektetjük a hússzeleteket.
Közben egy másik edényben kevés olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk, és megpirítjuk a felszeletelt gombát. Utána sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a petrezselyem zöldjét.
A hússzeletekre terítjük a pirított gombát, majd beborítjuk 1-1 szelet sonkával, és mindegyikre 1 szelet sajtot fektetünk.
Csak annyi időre tesszük a sütőbe, míg a sajt rá nem olvad a tetejére, és amíg egy kicsi színt nem kap.
kattints a képekre - érdemes!
2020. September 29. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Borjúpaprikás
A magyar konyha ínyencségei – Borjúpaprikás
1 nagy evőkanál őrölt pirospaprika
Elkészítés: A húst megmossuk, apró kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk - a zöldpaprikát ugyancsak apró kockára vágjuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
A vöröshagymát és a zöldpaprikát megsózva két evőkanálnyi olajon üvegesre dinszteljük. Beletesszük a kockára vágott húst, és nagy lángon kérgesre sütjük - figyelve arra, hogy ne égjen le.
Megsózzuk beletesszük az őrölt pirospaprikát, kevés vizet aláöntve hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, és majdnem puhára pároljuk fedő alatt.
A tejfölt a tejszínnel simára keverjük, és mielőtt a hús teljesen megpuhul, a pörkölthöz keverjük, és együtt az egészet kiforraljuk.
Ízlés szerint egy kis borssal fűszerezhetjük.
Tálaláskor galuskát adunk hozzá köretként.
kattints a képekre - érdemes!
2020. September 28. 00:00
Glatz Oszkár (1872-1958) festőművész képeiből

Glatz Oszkár (1872-1958) festőművész képeiből - 1.
A Kossuth -díjjal és Kiváló művész címmel kitüntetett festő Münchenben Hollósy Simonnál, majd párizsi Julian Akadémián tanult.
1896-ban részt vett a nagybányai festőcsoport megalakításában.
A Szinyei Merse társaság tagja, a a Magyar Képzőművészeti Főiskola rektora. Életének utolsó szakaszában Bujákon élt és alkotott.
Festményein szívesen ábrázolta a bujáki tájat, népviseletet és paraszt embereket. 1958-ban bekövetkezett halála után is gondoskodott "kedves" falujáról": melynek 77 festményt adományozott. A helyi művelődési házban tekinthető meg a tárlat.
2020. September 28. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Fahéjas kacsasült
A magyar konyha ínyencségei – Fahéjas kacsasült
Hozzávalók:
4 kacsacomb
6 alma
1 hagyma
1 narancs
só
szárnyas fűszerkeverék
fahéj
Elkészítés:
1.) A kacsacombokat megmossuk, besózzuk, bedörzsöljük szárnyas fűszerkeverékkel, és egy jénaiba tesszük.
2.) Az almákat, a narancsot és a megtisztított hagymát gerezdekre vágjuk és a húsra pakoljuk, majd az egészet megszórjuk kevés fahéjjal, kevés vizet teszünk alá.
3.) Lezárjuk a jénait (vagy ezüstpapírral lefedjük), majd 190 fokon 1,5-2 órán át sütjük. Az első óra után alaposan összekeverjük a hozzávalókat, hogy a húsok mindenhol süljenek, és a közben keletkezett pecsenyelé mindenhova elérjen.
Az utolsó 10 percben 200 fokon sütjük a kinyitott tálat, hogy a kacsacombok ne csak puhák, de ropogósak és pirosak is legyenek.
4.) Ha kész, a kacsazsírt egy csuporba öntjük, remek lesz majd pirítósra, rántottához, sütéshez-főzéshez.
Köretnek krumplipürét adunk hozzá.
kattints a képekre - érdemes!
2020. September 26. 00:00
Magyar konyha ínyencségei – Gombás ponty tejfölben sütve
Magyar konyha ínyencségei – Gombás ponty tejfölben sütve
1 kg pontyfilé - valamint hal feje, csontja
10 dkg vöröshagyma 5 dkg vaj
25 dkg erdei gomba, vagy termesztett csiperke gomba
1 kis csokor petrezselyem zöldje
A pontyot lepikkelyezzük, megmossuk és vágódeszkára fektetjük. Fejét, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük. Az összes halcsontot - miután a fejből a méregfogát is kiszedtük - lábasba rakjuk. Kissé megsózzuk, a lehéjazott, apróra vágott vöröshagymát beleszórjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje.
Nagy lángon fölforraljuk, majd legalább 45 percig kis lángon főzzük. Egy tepsit kivajazunk, a kissé besózott pontyfiléket belefektetjük. A bort és ugyanannyi leszűrt halalaplevet ráöntünk, megvajazott alufóliával letakarjuk, és közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15 percig sütjük.
A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a maradék, fölolvasztott vajon 5 perc alatt megpirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levével ízesítjük. A liszttel meghintjük, 1-2 percig pirítjuk, majd a tejföllel felöntjük és 2-3 percig forraljuk.
A tűzről levéve a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A félig puha halra öntjük, majd - immár fedetlenül - még 15 percig sütjük.
Rizibizivel, párolt rizzsel, illetve dödöllével, vagy/és párolt zöldségekkel tálaljuk.
kattints a képekre érdemes!
2020. September 24. 00:00
Magyar konyha ínyencségei - Paradicsomos káposztafőzelék
Magyar konyha ínyencségei - Paradicsomos káposztafőzelék
1 közepes fej vöröshagyma
40 dkg paradicsomsűrítmény
Elkészítés: A káposztát legyaluljuk. Az apróra vágott vöröshagymát kevéske olajon megpirítjuk, rátesszük a káposztát, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, feltesszük főni (körülbelül 20 perc).
Beleteszünk egy evőkanál ételízesítőt, sót. Egy kis serpenyőt felmelegítünk, és kevés olajjal elkészítjük a rántást: az olajhoz adjuk a lisztet, és világos, zsemleszínű rántást készítünk.
Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. A tűzre visszatéve egy kicsit átkeverjük, majd fokozatosan adagolva felöntjük egy kis vízzel, majd a káposzta levével.
Jól összekeverjük, teljesen csomómentesre, és beleöntjük a megpuhult káposztánkba. Közben figyeljük, és ha szükséges, adagolunk fokozatosan még hozzá vizet.
Beállítjuk a megfelelő sűrűséget. Kóstolgatás után még cukorral ízesítjük, utána sózzuk, ha kell és pár perc alatt még egyet forralunk rajta, és el is készültünk.
Sült oldalassal, vagy tarjával, illetve fasírttal tálalhatjuk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. September 23. 00:00