A magyar konyha ínyencségei – Borjúpaprikás
A magyar konyha ínyencségei – Borjúpaprikás
1 nagy evőkanál őrölt pirospaprika
Elkészítés: A húst megmossuk, apró kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk - a zöldpaprikát ugyancsak apró kockára vágjuk, a paradicsomot cikkekre vágjuk.
A vöröshagymát és a zöldpaprikát megsózva két evőkanálnyi olajon üvegesre dinszteljük. Beletesszük a kockára vágott húst, és nagy lángon kérgesre sütjük - figyelve arra, hogy ne égjen le.
Megsózzuk beletesszük az őrölt pirospaprikát, kevés vizet aláöntve hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, és majdnem puhára pároljuk fedő alatt.
A tejfölt a tejszínnel simára keverjük, és mielőtt a hús teljesen megpuhul, a pörkölthöz keverjük, és együtt az egészet kiforraljuk.
Ízlés szerint egy kis borssal fűszerezhetjük.
Tálaláskor galuskát adunk hozzá köretként.
kattints a képekre - érdemes!
2020. September 28. 00:00
Glatz Oszkár (1872-1958) festőművész képeiből

Glatz Oszkár (1872-1958) festőművész képeiből - 1.
A Kossuth -díjjal és Kiváló művész címmel kitüntetett festő Münchenben Hollósy Simonnál, majd párizsi Julian Akadémián tanult.
1896-ban részt vett a nagybányai festőcsoport megalakításában.
A Szinyei Merse társaság tagja, a a Magyar Képzőművészeti Főiskola rektora. Életének utolsó szakaszában Bujákon élt és alkotott.
Festményein szívesen ábrázolta a bujáki tájat, népviseletet és paraszt embereket. 1958-ban bekövetkezett halála után is gondoskodott "kedves" falujáról": melynek 77 festményt adományozott. A helyi művelődési házban tekinthető meg a tárlat.
2020. September 28. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Fahéjas kacsasült
A magyar konyha ínyencségei – Fahéjas kacsasült
Hozzávalók:
4 kacsacomb
6 alma
1 hagyma
1 narancs
só
szárnyas fűszerkeverék
fahéj
Elkészítés:
1.) A kacsacombokat megmossuk, besózzuk, bedörzsöljük szárnyas fűszerkeverékkel, és egy jénaiba tesszük.
2.) Az almákat, a narancsot és a megtisztított hagymát gerezdekre vágjuk és a húsra pakoljuk, majd az egészet megszórjuk kevés fahéjjal, kevés vizet teszünk alá.
3.) Lezárjuk a jénait (vagy ezüstpapírral lefedjük), majd 190 fokon 1,5-2 órán át sütjük. Az első óra után alaposan összekeverjük a hozzávalókat, hogy a húsok mindenhol süljenek, és a közben keletkezett pecsenyelé mindenhova elérjen.
Az utolsó 10 percben 200 fokon sütjük a kinyitott tálat, hogy a kacsacombok ne csak puhák, de ropogósak és pirosak is legyenek.
4.) Ha kész, a kacsazsírt egy csuporba öntjük, remek lesz majd pirítósra, rántottához, sütéshez-főzéshez.
Köretnek krumplipürét adunk hozzá.
kattints a képekre - érdemes!
2020. September 26. 00:00
Magyar konyha ínyencségei – Gombás ponty tejfölben sütve
Magyar konyha ínyencségei – Gombás ponty tejfölben sütve
1 kg pontyfilé - valamint hal feje, csontja
10 dkg vöröshagyma 5 dkg vaj
25 dkg erdei gomba, vagy termesztett csiperke gomba
1 kis csokor petrezselyem zöldje
A pontyot lepikkelyezzük, megmossuk és vágódeszkára fektetjük. Fejét, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük. Az összes halcsontot - miután a fejből a méregfogát is kiszedtük - lábasba rakjuk. Kissé megsózzuk, a lehéjazott, apróra vágott vöröshagymát beleszórjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje.
Nagy lángon fölforraljuk, majd legalább 45 percig kis lángon főzzük. Egy tepsit kivajazunk, a kissé besózott pontyfiléket belefektetjük. A bort és ugyanannyi leszűrt halalaplevet ráöntünk, megvajazott alufóliával letakarjuk, és közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15 percig sütjük.
A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a maradék, fölolvasztott vajon 5 perc alatt megpirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levével ízesítjük. A liszttel meghintjük, 1-2 percig pirítjuk, majd a tejföllel felöntjük és 2-3 percig forraljuk.
A tűzről levéve a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A félig puha halra öntjük, majd - immár fedetlenül - még 15 percig sütjük.
Rizibizivel, párolt rizzsel, illetve dödöllével, vagy/és párolt zöldségekkel tálaljuk.
kattints a képekre érdemes!
2020. September 24. 00:00
Magyar konyha ínyencségei - Paradicsomos káposztafőzelék
Magyar konyha ínyencségei - Paradicsomos káposztafőzelék
1 közepes fej vöröshagyma
40 dkg paradicsomsűrítmény
Elkészítés: A káposztát legyaluljuk. Az apróra vágott vöröshagymát kevéske olajon megpirítjuk, rátesszük a káposztát, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, feltesszük főni (körülbelül 20 perc).
Beleteszünk egy evőkanál ételízesítőt, sót. Egy kis serpenyőt felmelegítünk, és kevés olajjal elkészítjük a rántást: az olajhoz adjuk a lisztet, és világos, zsemleszínű rántást készítünk.
Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. A tűzre visszatéve egy kicsit átkeverjük, majd fokozatosan adagolva felöntjük egy kis vízzel, majd a káposzta levével.
Jól összekeverjük, teljesen csomómentesre, és beleöntjük a megpuhult káposztánkba. Közben figyeljük, és ha szükséges, adagolunk fokozatosan még hozzá vizet.
Beállítjuk a megfelelő sűrűséget. Kóstolgatás után még cukorral ízesítjük, utána sózzuk, ha kell és pár perc alatt még egyet forralunk rajta, és el is készültünk.
Sült oldalassal, vagy tarjával, illetve fasírttal tálalhatjuk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. September 23. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Rizsfelfújt
A magyar konyha ínyencségei – Rizsfelfújt
5 dkg mazsola (el lehet hagyni)
Egy vízzel öblített rozsdamentes vastagabb aljú edényben a tejet tűzre tesszük. Amikor már majdnem forr, beleöntjük az előzetesen jól megmosott rizst, pici sót és a vajat.
Takarékra állítjuk, lefedjük, néha átkevergetjük, mert hamar le tud kapni. 15-20 perc után, amikor a tejet a rizs felvette, levesszük a tűzről, hűtjük.
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliás cukrot, és a kihűlt rizzsel összedolgozzuk. A tojások keményre felvert habját óvatosan beledolgozzuk.
Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett közepes méretű tepsiben 200 fokra előremelegített sütőben 45 perc alatt pirosra sütjük.
Vaníliás cukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.
2020. September 22. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Almás csirke
A magyar konyha ínyencségei – Almás csirke
1 kávéskanál frissen őrölt kömény és 2 szem szegfűszeg
Az almákat és a birsalmát megszabadítjuk magházuktól, cikkere vágjuk és egy tűzálló edénybe (vagy tepsibe) rakjuk.
A csirkehúst, sózzuk, és a fűszerekkel megszórjuk. A meghámozott krumplit hasábokra vágjuk. Ezeket is beletesszük a sütőedénybe, a közben nem túl vékony karikára vágott hagymával, valamint a megroppantott fokhagymákkal együtt.
Megsózzuk, majd kézzel összekeverjük az egészet, hogy egyenletesen oszoljanak el az edényben.
Kevéske vizet öntünk alá, de száraz fehérborral is megöntözhetjük. Rátesszük az edény tetejét (vagy ha tepsiben készítjük, alufóliával lefedjük), hogy saját gőzében puhuljon, és így tesszük be a sütőbe.
Előmelegített sütőben 30 percig 180 fokon sütjük. Az alma, a hagyma is levet ereszt, és nagyon kellemes ízt adnak a csirkének illetve a krumplinak.
Mikor már szinte puha a hús levesszük az edény tetejét, illetve a fóliát - a húsokat az étel tetejére piszkáljuk, és 200 fokon 10 percig sütjük még lefedés nélkül az ételünket.
kattints a képekre - érdemes!
2020. September 21. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Krumplistészta
A magyar konyha ínyencségei – Krumplis tészta
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
ízlés szerint bors
0,5 kg nagy kocka - száraztészta
Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk. Vágjuk fel kisebb kockákra. A hagymát szintén pucoljuk meg, vágjuk fel apróra.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, sózzuk, és kevergetve addig pároljuk, míg kezd szép színt kapni.
Ekkor tegyük bele a pirospaprikát, öntsük hozzá a krumplit, majd ízlés szerint szórjuk meg borssal, és sóval.
Keverjük, süssük pár percig, közben törjük össze a fakanállal apró darabosra a krumplit.
Amikor elkezd pirulni, mindig adunk hozzá egy kevés tejet. Folyamatosan kevergetjük, mert a tejcukor leégne.
Amikor elfogy a tejünk, kicsit megkapatjuk, de nem égetjük le. Akkor jó, ha nem túl száraz, de szép színt kapott a pirítástól.
Közben a tésztát bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, Amikor megpuhult a krumpli, a közben kifőtt tésztával összekeverjük.
Utána ízesíthetjük sóval, őrölt borssal.
kattints a képekre - érdemes!
2020. September 21. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Sütőtökös túrótorta
A magyar konyha ínyencségei – Sütőtökös túrótorta
100 g cukor (tetszés szerint több)
1 evőkanál kukoricakeményítő
500 g főtt sütőtök pürésítve
70 g cukor (tetszés szerint több)
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 evőkanál kukoricakeményítő
100 g főtt sütőtök pürésítve
A túrókrém alapanyagait egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk, hozzákeverjük a mákot.
A főtt sütőtöknek kikaparjuk a belsejét, majd robotgéppel pépesítjük. A tojásokat, a keményítőt, a cukrot és a citromhéjat hozzákeverjük a langyosra hűlt sütőtökhöz.
Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel. A túrós masszát és a sütőtök krémet egy kanál segítségével rétegezzük.
A forma közepén kezdjük a rétegezést, először egy adag sütőtökkrémet teszünk bele. Egy kanállal túrókrémet kanalazunk mellé, megpróbálunk szép körformát alkotni. Így tesszük a töltelékeket a formába, egészen addig amíg elérünk a széléig.
Hogy a torta még szebb legyen, egy fogpiszkálóval vonalakat húzunk bele, a közepétől kifelé haladva.
170 fokos sütőben nagyjából 40 percig sütjük.
A szósz hozzávalóit összekeverjük.
Kivesszük a tortát a sütőből és a forró süteményre öntjük a szószt, még 7 percre visszatesszük a sütőbe.
Mikor lehűlt, lekapcsoljuk a forma oldalát és szeleteljük.
2020. September 19. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Paprikás krumpli
A magyar konyha ínyencségei – Paprikás krumpli
Hozzávalók:
1 kg burgonya
20 dkg vörös hagyma
2 db zöldpaprika
1 db paradicsom
25 dkg füstölt kolbász (vagy/és jó minőségű virsli)
1 evőkanál őrölt piros paprika
olaj
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk, a zöldpaprikával együtt.
Kevés olajat forrósítunk egy lábasban, beletesszük a hagymát és a zöldpaprikát, üvegesre dinszteljük őket. Lehúzzuk a lábast a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával.
Átkeverjük, majd hozzáadjuk a megmosott, megtisztított és hasábra vágott burgonyát és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Megsózzuk, ételízesítőt is tehetünk bele, beledobjuk a cikkekre vágott paradicsomot, és addig főzzük, amíg a burgonya majdnem megpuhul.
Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és addig főzzük, amíg meg nem puhul. Ezt az ételt érdemes egy kicsit "túlfőzni", úgy egy kicsit "testesebb", sűrűbb lesz a szaftja.
Friss kenyérrel tálaljuk. Savanyúságot, vagy friss salátát adunk mellé. Több vidéken galuskát is adnak hozzá. Úgy is nagyon ízletes.
kattints a képekre - érdemes!
2020. September 18. 00:00