Paczka Ferenc (1856-1925) festőművész képeiből
Művészi tanulmányait Münchenben és Párizsban folytatta. Ezután Simor János esztergomi érsek Rómában taníttatta, ahol Paczka Ferenc a pápa arcképét is megfestette.
Később Berlinben telepedett le, de a magyarországi festészettel mindvégig megtartotta kapcsolatait.
Vallásos tárgyú képeken kívül jelentősek dunántúli tájképei, népéletképei.
Több képe az esztergomi Keresztény Múzeum tulajdonában van.
2020. October 14. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Vadraguleves
A magyar konyha ínyencségei – Vadraguleves
1 kg kockára vágott vadhús (vaddisznó, szarvas, vagy őz)
20 dkg erdei gomba, vagy termesztett csiperke
1 nagy fej vöröshagyma apróra kockázva
10 dkg petrezselyemgyökér
petrezselyem zöldje apróra vágva
őrölt pirospaprika (el is hagyható)
babérlevél pár szem boróka bogyó
1 kávéskanál frissen őrölt köménymag
Kevés olajon a megroppantott szegfűborsot, borókabogyót és az őrölt köményt megfuttatjuk, és a hagymát üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a húst, átpirítjuk azt is a hagymával, majd sózzuk, és egy kevés vizet teszünk hozzá, és fedő alatt megpároljuk, ha szükséges, mindig pótoljuk a vizet.
Amikor olyan 80%-os a hús puhasága, beletesszük az összes kockára vágott zöldséget, a babérleveleket, az ételízesítőt, az őrölt paprikát, az időközben kockára vágott, és egy külön serpenyőben kissé megpirított gombát, a megroppantott, és apróra vágott fokhagymát, és felöntjük vízzel, majd utána sózzuk.
Forrás után, lassú tűzön készre főzzük a levesünket. A végén hozzáadjuk a tejfölt és borsozzuk. Három-négy percig továbbforraljuk.
Tálaláskor megszórjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjével. Ízlés szerint akár tárkonyecettel, vagy citromlével még pikásabbá tehetjük az ételünket.
kattints a képekre - érdemes!
2020. October 14. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Szilvásgombóc
A magyar konyha ínyencségei – Szilvásgombóc
1 kg szilva (szezonon kívül, fagyasztott)
1. A burgonyát megmossuk és héjastól megfőzzük. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk. A burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, áttörjük, hagyjuk kihűlni!
2. Nagy lábosban kb. 5 liter vizet forralunk. A burgonyához keverjük a lisztet,
3 egy csipet sót, és alaposan összegyúrjuk, ha ragadna, még adhatunk hozzá lisztet. Lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, és 6x6 cm oldalú négyzetekre vágjuk.
3. Minden négyzet közepére egy szem szilvát teszünk, és megszórjuk egy csipet fahéjal és cukorral. A tésztacsúcsokat felhajtjuk, és két tenyerünk közt gombóccá sodorjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta a szilvát teljesen beborítsa.
4. Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük a gombócok felét, megvárjuk, amíg a víz felszínére felemelkednek, és további 3-5 percig főzzük.
5. Közben egy zománc nélküli lábasban zsiradék nélkül ("kalória takarékosság okán") megpirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat szitakanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a zsemlemorzsában.
Tálra rakjuk, megszórjuk fahéjas porcukorral. A maradék gombócokkal is hasonlóan járunk el.
kattints a képekre - érdemes!
2020. October 12. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Somodi kalács - a torockói gasztronómia büszkesége - Torockó - Erdély
A magyar konyha ínyencségei – Somodi kalács - a torockói gasztronómia büszkesége - Torockó - Erdély
A „Somodi” a torockói gasztronómia egyik büszkesége. Ezt az édességet mindenképpen kóstoljuk meg, ha Torockón járunk.
Állítólag csak Torockón finom, de azért most közöljük elkészítésének módját.
Kőttes tésztát kavarunk: az élesztőt fél deci cukrozott tejben felfuttatjuk, a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a felvert tojásokat, pici sót és mindezt a tejjel jól összedolgozzuk.
Ezután 5 dkg olvasztott vajat keverünk hozzá és addig dagasztjuk amíg a tészta összeáll és leválik a kezünkről. Szobahőmérsékleten kétszeresére kelesztjük.
Mikor megkelt, egy széles nyújtódeszkán kinyújtjuk, majd a réteshez hasonlóan kihúzzuk, vékonyítjuk (ezért a somodi csak jó minőségű lisztből készíthető), olvasztott vajjal megkenjük, és fahéjas cukorral meghintjük.
A lapot hajtogatjuk (fentről, illetve lentről), erre újból olvasztott vaj és fahajas cukor kerül. Ezek után ismét összehajtogatjuk a lapot (jobbról, balról) és harmadszorra is rászórjuk a tölteléket és az olvasztott vajat.
Végül csiga formában feltekerjük, jól kivajazott tál alakú agyagedénybe (városi körülmények között kerek tortaformába, vagy vastagabb falú lábosba) helyezzük.
Egy órányi újabb kelés után megkenjük tojássárgával. Így tesszük oda sülni. A kész kalácsot kiborítjuk a formából és cikkekre vágjuk. A somodi frissen jó, ezért lefedett edényben tároljuk, hogy másnapra ki ne száradjon.
kattints a képekre - érdemes!
2020. October 11. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Füstölt csülök babos káposztával
A magyar konyha ínyencségei – Füstölt csülök babos káposztával
1 csokor petrezselyem zöldje
Elkészítés: A babot előző napon megtisztítjuk és beáztatjuk. A csülköt meleg vízbe tesszük, felforraljuk, levét kiöntjük, és friss vízben puhára főzzük. (Kuktában főzve, a főzési idő lényegesen lecsökkenthető)
A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk és olajban megpirítjuk, majd, hozzáadjuk a babot. Néhány percig együtt pároljuk, aztán felengedjük a csülök főzőlevével.
Ha a bab félig megpuhult, beletesszük a káposztát, szükség esetén további csülöklét öntünk rá.
A főzés vége felé hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Mikor teljesen kész, puhára főtt, beletesszük a finomra vágott petrezselyme zöldjét is.
A csontjáról lefejtett, szeletekre vágott csülök mellé körítésként tálaljuk. Adhatunk hozzá tejfölt is.
kattints a képekre - érdemes!
2020. October 09. 00:00
A magyar konyha ínyencségei – Rántott sertésmáj
A magyar konyha ínyencségei – Rántott sertésmáj
1 kg sertésmáj - szeletelve
A májról a hártyákat és ereket eltávolítjuk, majd felszeleteljük. A fokhagymát apróra vágjuk vagy fokhagymanyomón átnyomjuk, és a tejbe keverjük. A májszeleteket a fokhagymás tejbe helyezzük, és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
A májszeleteket lecsepegtetjük, és papírtörlőn leszárítjuk majd a szokásos módon - liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa - bepanírozzuk, és bő olajban közepes lángon kisütjük.
Ne maradjon véres, de ne is szárítsuk ki! Akkor jó, amikor olyan zsenge, hogy szinte a nyelvünkkel szét tudjuk nyomni evés közben.
Utólag sózzuk meg egy kicsit. Petrezselymes krumplival, krumplipürével, vagy párolt rizzsel tálaljuk, és friss salátát, vagy savanyúságot adunk mellé.
kattints a képekre - érdemes!
2020. October 09. 00:00
Magyar konyha ínyencségei – Füstölt csülkös bableves
Magyar konyha ínyencségei – Füstölt csülkös bableves
Hozzávalók:
25 dkg tarkabab
80 dkg füstölt sertéscsülök
3 gerezd fokhagyma
8-10 szem egész bors
15 dkg petrezselyemgyökér
15 dkg sárgarépa
2 babérlevél
liszt
1 tojás
1 közepes fej vöröshagyma
őrölt pirospaprika
2 dl tejföl
ecet
hegyes zöldpaprika
Elkészítés:
Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk a csülköt, és külön-külön tálban, mindkettőt beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leszűrjük, leöblítjük a csülköt és a babot. A fokhagymát meghámozzuk. A borsot teatojásba zárjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vagy kisebb kockákra vágjuk. A vöröshagymát egyben hagyjuk.
Annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a babot, a babérlevelet és a teatojást, majd ha a bab is félig megpuhult, beletesszük a zöldségeket, és az egészet puhára főzzük.
Közben elkészítjük a csipetkét: 10 dkg lisztet elkeverünk egy csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, majd kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett deszkán „meggömbölygetjük” őket, és szikkadni hagyjuk.
A rántáshoz megpirítjuk az olajon a kb két kanálnyi dkg lisztet, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és fűszerpaprikát. Átkeverjük, közben azonnal levesszük a tűzről. Majd felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük.
A megfőtt csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk, és visszatesszük a levesbe.
Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt, majd fedő nélkül, mérsékelt tűzön felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, és 10-12 percig, fedő nélkül, szelíden forralva puhára főzzük.
Végül ecettel ízlés szerint savanyítjuk, sózzuk. A teatojást és a babérlevelet eltávolítjuk.
A levest mély tálba szedjük, tetejét zöldpaprika-karikákkal díszítjük. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.
Friss házikenyérrel tálaljuk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. October 07. 00:00