Szervátiusz Tibor (Kolozsvár, 1937) szobrász munkáiból

Szervátiusz Tibor (Kolozsvár, 1937) szobrász munkáiból
 
Szervátiusz Tibor (Kolozsvár, 1930. július 26) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar szobrászművész. Szervátiusz Jenő és Lukács Ilona gyermeke.
 
1937-ben szülei elváltak; édesanyjával élt. Tanulmányait a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán végezte 1949-1955 között, ahol mestere Vetró Artúr volt.
 
1953-ban volt első önálló kiállítása Bukarestben. 1956-ban államvizsgázott. 1957-ben a Romániai Képzőművészeti Szövetség tagja lett.
 
1962-1964 között szülővárosában bábfaragóként dolgozott. 1967-ben részt vett az antwerpeni szobrászati biennálén. 1971-72-ben édesapjával, Szervátiusz Jenővel közösen alkották Tamási Áron farkaslakai síremlékét.
 
1977-ben Magyarországra települt át a Securitate zaklatásai miatt. Magyarországon igen foglalkoztatott köztéri szobrász.
 
Faragásainak finom lírai vonalvezetését az erdélyi népi fafaragó művészet motívumai táplálják.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. November 07. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Rozmaringos sült tarja

A magyar konyha ínyencségei – Rozmaringos sült tarja
 
Hozzávalók:
1 kg sertéstarjaszelet (csont nélkül)
A páchoz:
5 evőkanál mustár
5 evőkanál olaj
3 gerezd fokhagyma - zúzva
20 dkg vöröshagyma szeletelve
2 teáskanál őrölt rozmaring és friss rozmaring ágacskák
1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál őrölt köménymag
 
Elkészítés:
A tarjaszeleteket kicsit klopfoljuk, a széleit pár helyen bevágjuk, hogy ne zsugorodjon majd a sütésnél. Bedörzsöljük sóval, borssal.
 
A mustárban elkeverjük az olajat, a fokhagymát, és a fűszereket. Ezzel a páccal megkenjük a hússzeleteket, és egymásra helyezzük őket, a vöröshagyma szeleteket a hússzeletek közé tesszük egy tálban. Egy éjszakát a hűtőben érleljük.
 
Nagyméretű serpenyőben kevés olajat hevítünk, a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen, magas hőfokon pirosodásig sütjük.
 
Az elősütött hússzeleteket tepsibe tesszük, az elősütésből visszamaradt szaftot rálocsoljuk, a szeletekre, dobunk rájuk friss rozmaringágat.
 
Beletesszük a pácból megmaradt vörös hagyma karikákat, aláöntünk 1/2 dl vizet. Alufóliával lefedjük, majd az előmelegített 180 fokos sütőben sütjük 40 percig.
 
Ezt követően fólia nélkül pirosra sütjük úgy, hogy közben saját szaftjával többször meglocsoljuk - ha szükséges vizet is öntünk rá egyszer-egyszer.
 
Párolt spárgát és más zöldségeket, illetve párolt rizst, vagy sült krumplit adunk mellé köretként.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. November 07. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Gombakrémleves

A magyar konyha ínyencségei – Gombakrémleves
 
Hozzávalók:
50 dkg vargánya gomba, vagy szegfűgomba - illetve egyéb, lehetőség szerint erdei gomba
1 fej vöröshagyma
1 teás kanál pirospaprika
őrölt bors
10 dkg sárgarépa
10 dkg zeller
15 dkg zsenge cukkini
2 dl főzőtejszín
olaj
petrezselyem zöldje
 
Elkészítés:
1. A gombát alaposan megmossuk, lecsurgatjuk, felkockázzuk.
 
2. A felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítjuk egy kevés felhevített olajon, és hozzátesszük a gombát. Azzal tovább pirítjuk egy kicsit, majd megszórjuk pirospaprikával. Felöntjük egy kis vízzel.
 
3. A felkockázott sárgarépát , és a zellert is hozzátesszük. Annyi vizet öntünk hozzá, amennyi jó félig ellepi. Ízlés szerint sózzuk. Mikor már majdnem puha, a felkarikázott cukkinit is beletesszük. Puhára főzzük az egészet. Megborsozzuk ízlés szerint.
 
4. Összeturmixoljuk, miközben a tejszínt a levesbe csurgatjuk. Ezt követően visszatesszük a tűzhelyre, és egyet rottyantunk rajta. Szükség esetén egy kis vizet és még tejfölt is tehetünk bele, majd levesszük a tűzhelyről. A végén utána ízesíthetjük a levesünket.
 
5. Apróra vágott petrezselyem zöldjével díszítve tálaljuk. Adhatunk hozzá gabona alapú levesbetéteket, pirított kenyérféléket, sajtot.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. November 06. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Császármorzsa - nagymama receptje szerint

A magyar konyha ínyencségei – Császármorzsa - nagymama receptje szerint
 
Hozzávalók:
2,5 dl liszt
2,5 dl búzadara
5 dl tej
10 dkg mazsola
csipet só
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
4 tojás
olaj
 
Elkészítés:
Nagy a vita, hogy a császármorzsa lisztből vagy darából készül-e. Nagyanyáink fele lisztből (2,5 dl), fele darából (2,5 dl) készítették, 5 dl tej és mazsola hozzáadásával.
 
A hozzávalókból palacsintatésztát keverünk, egy kicsit sűrűbbnek kell lennie, mint a normál palacsintatészta. Egy nagyobb palacsintasütőben megmelegítjük az olajat, beleöntjük a fele a tésztát.
 
Várunk, amíg az alja megszilárdul, megfordítjuk, így is sütjük kicsit, majd két fakanállal darabokra tépkedjük.
 
Azután a maradék masszát is ugyanígy megsütjük és széttépkedjük azt is.
 
Önmagában is finom, de cukorral, lekvárral az igazi.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. November 05. 00:00

Magyar konyha ínyencségei - Hideg szamócaleves

                    

 

Magyar konyha ínyencségei - Hideg szamócaleves
 
Hozzávalók:
50 dkg szamóca - szezonon kívül fagyasztott
5 dl tej
2 dl tejföl vagy tejszín
cukor vagy méz
 
Elkészítés:
A szamócát megpucoljuk, megmossuk, felszeleteljük. A felszeletelt szamóca felét félretesszük.
 
A másik feléhez hozzáadjuk a tejet, és jó alaposan összeturmixoljuk. Hozzá keverjük a tejfölt vagy tejszínt. Annyi tejfölt vagy tejszínt adunk hozzá, hogy ízlésünknek megfelelő sűrűségű legyen a leves.
 
Ha szükséges - illetve ízlés szerint - mézet vagy cukrot adhatunk hozzá.Jól összeturmixoljuk.
 
Amikor kész, belekeverjük a félretett szamócadarabokat, és jól lehűtjük a levest.
 
Mentalevéllel díszítjük. Édesszájúak tejszínhabbal tálalhatják.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. November 04. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Túrós pogácsa

                        

Magyar konyha ínyencségei – Túrós pogácsa
 
Hozzávalók:
50 dkg túró
50 dkg margarin
50 dkg liszt
1 tojás
sajt
 
Elkészítés:
A túrót a margarinnal összemorzsoljuk, könnyebb, ha a margarin nem túl hideg, hanem szoba hőmérsékletű, lágyabb.
 
Hozzákeverjük a lisztet, ízlés szerint egy kis sót teszünk bele. A tészta lágy lesz, ezért is hűteni kell mintegy fél óráig. Nem szabad hozzá több lisztet tenni, mert kemény lesz a pogácsa.
 
Utána kinyújtjuk közepes vastagságúra, a tetejét megkenjük a tojással Kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval, megszórjuk sajttal.
 
Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük 180 fokon.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. November 03. 00:00

Szent István szarkofágja - Székesfehérvár - Dunántúl

                       

Szent István földi maradványait tartalmazza a székesfehérvári romkerti mauzóleumban található XI. századi kőkoporsó. A nagyméretű, budai fehér mészkőből faragott koporsót, amely eredetileg római szarkofág volt, három oldalról díszítették. A rövidebbik oldalon az elhunyt lelkét jelképező angyal látható. A hosszabb oldalakon életfák és rozetták között hatszárnyú cherub kapott helyet Mauzóleumában Szent István szarkofágja mellett,  Aba Novák Vilmos történelmi seccója is megtekinthető. Az 1939-ben készült monumentális mű a mauzóleum falát díszíti A közel 130 négyzetméteres történelmi témájú alkotás a Szent Korona és a Szent Jobb történetét eleveníti meg, de látható rajta Vajk megkeresztelése, Szent István koronázása valamint a magyar történelem kiemelkedő alakjai, királyai, sőt még az adott korszakot képviselő közéleti személyiségek is feltűnnek a falakon. Patrióta Európa Mozgalom

2019. November 03. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Lencseleves kolbásszal

k

 

]

 
A Magyar konyha ínyencségei – Lencseleves kolbásszal
 
Hozzávalók: 40 dkg lencse
3 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
1 db kicsi zellergumó
1 db zeller szár
15 dkg vörös hagyma
4 gerezd fokhagyma
petrezselyem zöldje
2 db babérlevél
1 evőkanál őrölt piros paprika
só ételízesítő
4 dl tejföl
30 dkg füstölt kolbász
 
Elkészítés:
Megtisztítjuk a zöldségeket, és felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Kevés olajon üvegesre dinszteljük, közben hozzáadunk két kanálnyi lisztet, azzal is pirítjuk egy keveset, majd beletesszük az őrölt paprikát, felöntjük vízzel és beletesszük a kiválogatott, megmosott lencsét és a felaprított zöldségeket és a leveles zellerszárat.
 
Sózzuk, és ízlés szerinti mennyiségű ételízesítővel fűszerezzük. Forrás után kis lángon puhára főzzük. Közben, mikor már fő, beletesszük a babérleveleket, az összezúzott fokhagymát, és mikor már majdnem kész, belerakjuk a héjától megszabadított, felkarikázott kolbászt.
 
Ha megpuhultak a zöldségek és a lencse is, beletesszük a közben jól kikevert tejfölt, és az apróra vágott petrezselyem zöldjét.
 
Egy rottyanás után kész az étel. Finom friss házi kenyérrel tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

 

2019. November 02. 00:00

A magyar konyha ínyencségei - Kürtőskalács legendája és receptje - Székelyföld - Erdély

[/cap

 

A magyar konyha ínyencségei - Kürtőskalács legendája és receptje - Székelyföld - Erdély
 
A kürtőskalács legendája:
 
A legnépszerűbb legenda szerint a kürtőskalács eredete a tatárjáráshoz kapcsolódik. A tatár seregek közeledtére a kezdeti ellenállások után, Székelyföld lakossága jobbnak látta elmenekülni.
 
Voltak akik a hegyekbe menekültek, mások pedig a Budvár és a Rez barlangjaiban leltek menedéket. A tatárok pedig, hogy sem megtámadni, sem kicsalogatni nem tudták a biztos és megközelíthetetlen búvóhelyen levőket, elhatározták, hogy kiéheztetik a székelyeket. Ez így ment hosszú ideig, amíg egyszer csak a tatároknak és a székelyeknek is elfogyott az ennivalójuk.
 
Ekkor egy okos székely asszony összekaparta a maradék lisztet, hamuval összekeverte, és hatalmas kalácsokat sütött, amelyeket dorongra vagy magas póznákra húztak és fölmutatták a tatároknak: „Nézzétek mi itt milyen jól élünk, míg ti pedig éheztek.” A tatárok akik, már alig bírták az éhezést, bosszúsan elvonultak.
 
Ez időtől nevezik a kürtőskalácsot dorongfánknak, mint ahogyan a régi receptes könyvekben e megnevezés alatt találhatjuk.
 
Receptje
Hozzávalók:
2 kg liszt
5 dkg élesztő
8 db tojás
1 liter tej
1 dl víz
1 kg kristálycukor
1 dl étolaj
3 db citrom
1 evőkanál só
6 tasak vaníliás cukor
20 dkg vaj
 
Elkészítése:
Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk egy kanál cukorral és egy csipet liszttel.
 
5 egész tojást, és 3 darabnak a sárgáját a liszt közepébe ütjük. Hozzáreszeljük a 3 darab citrom héját és egynek a levét belecsavarjuk. Csipet sót, és két tasak vaníliás cukrot majd 10 evőkanál kristálycukrot beleöntünk, 1 dl olajjal együtt.
 
A felfuttatott élesztővel elkezdjük a dagasztást. Először a hozzávalókat keverjük el egymással, majd apránként a liszttel elegyítjük el és apránként annyi tejet adunk hozzá, hogy jól gyúrható, lágy állagú tésztát kapjunk. Levegősre kell dagasztani, kb. 15-20 percig.
 
Kendővel letakarjuk és meleg helyen 30 percig pihentetjük.
 
1/6-odnyi részt szakítunk ki a tésztából, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra lapítjuk és egy késsel, folyamatosan körbevágva egy hosszú csíkot vágunk belőle, amit a tenyerünkkel , szabályos formájúra sodrunk.
 
A kalácssütő fát olvasztott vajjal megkenjük és a tésztát az egyik végén, maga alá csíptetve, egyenletesen feltekerjük. A deszkán addig hengergetjük, amíg hézagmentessé válnak a tekercsek, bevajazzuk a tésztát is és a vaníliás cukorral elegyített, elsimított kristálycukorba forgatjuk.
 
Faszénből, vagy keményfából parazsat készítünk, egyenletesen elterítjük és folyamatosan forgatva, pirosra és ropogósra sütjük rajta a kalácsunkat. (Sütés után, a még forró tésztát ízesíthetjük fahéjjal, kókusszal, dióval, vagy mogyoróval.)
 
A függőlegesre állított sütőfáról lehúzzuk és egy hosszúkás üveget állítunk bele, ami kisebb, mint a belseje, azért, hogy ki tudjon jönni belőle a gőz. Hosszában félbevágva, szeletekre szedve tálaljuk és kínáljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. November 01. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Toros leves

Magyar konyha ínyencségei – Toros leves
 
Hozzávalók:
» 20 dkg sertésmáj
» 10 dkg sertéstüdő
» 10 dkg lép
» 15 dkg vöröshagyma
» 15 dkg sárgarépa
» 10 dkg petrezselyemgyökér
» 10 dkg zellergumó
» olaj, vagy zsír
» 3 db babérlevél
» őrölt bors
» ecet
» 2 db zsemle
 
Elkészítése:
A hagymát felaprítjuk, a többi zöldséget felkarikázzuk, majd együtt megpirítjuk őket.
 
A májat, tüdőt és lépet ledaráljuk, a zöldségekhez keverjük, lisztet szórunk rá és megpirítjuk. Vizet öntünk hozzá, beletesszük a sót, a babérlevelet, és megfőzzük. A végén ízlés szerint borsozzuk, ecetezzük.
 
Pirított zsemlekockával tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. October 31. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

3. oldal/862