A magyar konyha ínyencségei – Gulyásleves csipetkével

                        A

A magyar konyha ínyencségei – Gulyásleves csipetkével
 
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár vagy nyak felkockázva
olaj
50 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér felaprítva
1-1 kicsi zeller és karalábé felkockázva
40 dkg krumpli felkockázva
1 nagyobb vöröshagyma finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
1 csokor petrezselyem és egy szál zeller zöldje
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1-2 db cseresznyepaprika
5 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál kömény
 
A csipetkéhez:
1 nagyobb tojás liszt (amennyit felvesz)
 
Elkészítés:
A fazékban az olajon, vagy tetszés szerinti zsiradékon a köménymagot megfuttatjuk, majd a hagymát és az apró kockára vágott zöldpaprikát megdinszteljük.
 
Hozzáadjuk a húst, és magas hőfokon állandó keveréssel jól körbepirítjuk.
Ezután kevés vízzel felengedjük, sózzuk, hozzáadjuk a jól bevagdosott paradicsomot. Főzünk egy jó pörköltet.
 
Mikor a hús már majdnem megfőtt, beletesszük az őrölt pirospaprikát felengedjük vízzel, és beletesszük a felaprított zöldségeket, a krumplit, a fokhagymát és a cseresznyepaprikát. Utánasózzuk, és majdnem készre főzzük a levest.
 
A csipetkéhez a tojásból és lisztből kemény tésztát gyúrunk egy kis tálban, majd kicsipegetjük.
 
A végén, mikor már majdnem puhák a zöldségek is, beleszórjuk a tálcán várakozó csipetkénket, és rövid idő alatt készre főzzük a levest.
 
Tálaláskor megszórjuk a forró levest, az apróra vágott petrezselyem zöldjével.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. June 13. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Gombás-májas töltött csirkecomb

                           

A magyar konyha ínyencségei – Gombás-májas töltött csirkecomb
 
Hozzávalók:
8 nagy egész csirkecomb
6 zsemle
20 dkg gomba
20 dkg csirkemáj
1 csokor petrezselyem zöldje
1 nagy fej hagyma apróra vágva
majoránna
bors
ételízesítő
1 tojás
olaj
 
Elkészítés:
A csirkéket megtisztítjuk, majd alaposan bedörzsöljük sóval, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a tölteléket.
 
A zsemléket beáztatjuk ízlés szerint tejbe vagy vízbe. A gombát és a májat, valamint a petrezselymet egészen apróra daraboljuk. A hagymát kevés olajon megdinszteljük,rátesszük a gombát, és addig pároljuk, míg a leve elfő.
 
Beletesszük a májat, 2 percig sütjük, majd a petrezselymet is hozzáadjuk. Összeforgatjuk, majd megszórjuk a fűszerekkel.
 
A kinyomkodott zsemlére borítjuk, beleteszünk 1 tojást, és jó alaposan összedolgozzuk.
 
A combokat, a bőre alá egyesével megtöltjük, ügyelve, hogy mindenhova kerüljön töltelék, és ne szakadjon ki a bőre.
 
Tepsibe tesszük, egy kevés vizet öntünk alá, lefedjük alufóliával, és 180 fokon 40 percen át sütjük, majd a fóliát levéve, 20 percen keresztül, néha locsolgatva, megpirítjuk.
 
Petrezselymes krumplival, krumplipürével, párolt rizzsel, rizi-bizivel, vagy/és friss salátákkal tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. June 12. 00:00

Amikor a haza az oázis - Kaszás attila

[/cap

Amikor a haza az oázis
 
A határon túli magyarnak azt jelenti a haza, mint a sivatagi embernek a víz.
Egy sivatagi embernek a víz lelkiállapot.
 
Kaszás Attila (Vágsellye - Felvidék 1960 - Budapest, 2007) - Jászai Mari-díjas színész

2019. June 07. 00:00

Wass Albert a hazáról

                         


Szeresd a Te népedet, nemzetedet, jobban mint önmagadat, s rajta kívül más isteneid ne legyenek. Tiszteld otthonodat s a földet, melyen élsz, hogy maradékaid is hosszú életet élhessenek rajta!

Wass Albert (1908-1998) - író, költő

2019. June 07. 00:00

Aki magyar, érti Szabó Dezső gondolatát, így gondolkodik, eszerint él!

                     


Minden magyar felelős minden magyarért.

Szabó Dezső (1879-1945) - író, kritikus, publicista

2019. June 07. 00:00

És milyen igaza van, ugyanis az az istenadta nép őszinte, és ő maga is őszinte gesztusokra áhítozikMárton áron

                                 

A nép is olyan, mint a gyermek: tettekből ért.

Márton Áron (1896-1980) -  erdélyi katolikus püspök és író

2019. June 06. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Tojásos kolbászpörkölt

Magyar konyha ínyencségei – Tojásos kolbászpörkölt
 
Hozzávalók:
A pörkölthöz:
25 dkg füstölt kolbász
15 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 közepes db paradicsom
bors ízlés szerint
2 teáskanál mustár
1 dl fehérbor (száraz)
6 db főtt tojás
olaj
 
A körethez
75 dkg édesburgonya
olaj
só ízlés szerint
1 késhegynyi őrölt bors
 
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, és rátesszük a karikára vágott kolbászt.
 
Közben vékony szeletekre vágjuk a hagymát, és amikor már zsírt eresztett a kolbász, rátesszük a zúzott fokhagymával együtt.
 
Amikor üveges lesz a hagyma, belekeverjük az aprított paradicsomot, majd ráöntünk a borból. Ahogy párolódik, mehet bele még bor és kevés víz is, hogy maradjon alatta egy kevés folyadék.
 
Elég neki alacsony lángon tíz perc, akkor mustárral és kevés borssal ízesítjük.
 
A kemény tojásokat négybe vágjuk, és hozzákeverjük a pörkölthöz. Megszórjuk aprított metélőhagymával.
 
Az édesburgonyát meghámozzuk, és félbevágva felszeleteljük. Keverőtálban összekeverjük az olajjal, sóval és borssal, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben szétterítjük, és betoljuk a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. 15 perc alatt roppanósra sütjük.
sütési hőfok: 180°C
 
A pörköltet azonnal tálaljuk a körettel.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. June 05. 00:00

Figyelmébe ajánljuk sok felkészületlen, korlátozott képességű, a hatalomra ácsingózó önjelöltnek Széchenyi

                                 

Nincs nagyobb bűn, mint másokat vezetni, másoknak parancsolni, másokon uralkodni akarni - ahhoz való tulajdon és talentum nélkül.

Széchenyi István (1790-1860) - politikus, író, közgazdász, a Batthyány-kormány minisztere

2019. June 05. 00:00

Napjaink népvándorlásainak margójára Wass Albert

Napjaink népvándorlásainak margójára
 
Úgy vizsgálja meg hát önmagát mindenki, aki magyar, hogy ha nem álljuk meg a próbát, nem csak magunk lelkét veszítjük el ezzel, de odavész Attila s Árpád öröksége is, s népek országútjává válik újra Kárpátok koszorúzta csodakert.
Józan magyar szemmel - részlet
 
Wass Albert (1908-1998) - író, költő

2019. June 04. 00:00

A szív művei halhatatlanok

                     

Ami a szívből jön, a végtelenségből jön, s ami a végtelenségből jön, mindenkinek kincse. A szív művei halhatatlanok."

 

Titkos Napló - részlet Gárdonyi Géza ('863-1922) -  író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus

2019. June 04. 00:00
<< Első< ElőzőKövetkező> Utolsó>>

2. oldal/860