A magyar konyha ínyencségei – Bácskai rizses hús

                     

A magyar konyha ínyencségei – Bácskai rizses hús
 
Hozzávalók:
1 kg sertéslapocka
20 dkg vöröshagyma
50 dkg zöldpaprika
30 dkg paradicsom
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék
1 evőkanál őrölt pirospaprika
50 dkg rizs
bors
petrezselyem zöldje
 
Elkészítés: A húst leöblítjük, apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felszeleteljük. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk.
 
Felforrósítunk két evőkanál olajat, és megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk az őrölt pirospaprikával, és sózzuk, és fedő alatt 35 percig főzzük lassú tűzön.
 
Utána hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, és az egészet további 5 percig pároljuk.
 
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. három evőkanál olajat felforrósítunk, rádobjuk a rizst, 2-3 percig pirítjuk.
 
A rizst a húshoz adjuk, felöntjük egy liter forró vízzel, borsozzuk ízlés szerint, sót adunk hozzá - esetleg egy kis ételízesítőt - és összekeverjük, felforraljuk, és áttesszük egy tűzálló tálba (ebben fogjuk tálalni).
 
Lefedjük, és a forró sütőben az egészet puhára pároljuk (30-35 perc).
 
Néhány paprika- és paradicsomszelettel, apróra vágott petrezselyemmel díszíthetjük, azonnal tálaljuk.
 
Friss salátát, vagy kovászos uborkát, illetve vegyes savanyúságot adunk mellé.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. June 18. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Sonkás tészta

                           

A magyar konyha ínyencségei – Sonkás tészta
 
Hozzávalók:
40-50 dkg főtt,
füstölt sonka (lehet csülök is) sovány részei
50 dkg száraztészta (fodros kocka)
15-20 dkg reszelt trappista sajt
4 dl tejföl olaj
1 evőkanál zsemlemorzsa
 
Elkészítés:
A tésztát szokásos módon megfőzzük. Nem puhára, csak "ressre"! Amíg a tészta fő, ledaráljuk a sonkát.
 
A tésztát leszűrjük, a főzőedénybe visszatesszük, és összekeverjük a sonkamasszával és a tejföllel.
 
Egy olajjal kikent és a szemlemorzsával megszórt tepsibe beletesszük, szépen eligazítva - a tetejét megszórjuk a reszelt sajttal.
 
180-200 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt szépen rápirul. Evéshez tálalhatunk egy kis tejfölt is.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. June 17. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Bajai halászlé

                               

A magyar konyha ínyencségei – Bajai halászlé
 
Hozzávalók tíz főre:
5 kg ponty
1 kg vöröshagyma
10 dkg csemege paprika
10 dkg vegyes cseresznyepaprika egészben
70 dkg házi gyufatészta
 
Elkészítés:
A dunai pontyot megtisztítjuk, irdalás után kétujjnyi vastag darabokra, a fejet pedig félbe vágjuk.
Ezután lesózzuk, fűszerpaprikával meghintjük. Két órát hűtőben letakarva tároljuk.
 
A vöröshagymát apróra daraboljuk, a bogrács aljára tesszük. Rákerül a befűszerezett hal. Hat liter vízzel felöntjük, és intenzíven forraljuk.
 
10 perc után rátesszük a fűszerpaprikát, a csöves paprikát, s így még 30 percig forraljuk erős tűzön.
 
Közben a frissen gyúrt gyufa tésztát kifőzzük. A kifőtt tésztát a hallével tálaljuk, míg a halat esztétikusan felrakva, külön tálon kínáljuk.
 
Nos, hát ez egy bajai! Sok más főzési módja is van e kiváló ételünknek, melyeket majd a későbbiekben mutatunk be.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. June 16. 00:00

Magyarország nem lesz gyarmat! Mészáros László

                       


Magyarország nem lesz gyarmat!
 
Az elmúlt kilenc évben Magyarország a korábbiakhoz képest teljesen új szemléletű nemzetpolitikát, államszervezést, gazdaságpolitikát, külügyi kapcsolatrendszert alakított ki magának, hogy a nagyhatalmak gyarmatosítási szándékú szorításából, illetve az ellenséges utódállamok asszimilációs politikájából adódó kiszolgáltatott helyzetét valamelyest enyhítse, így felszámolhassa hazánk "kompország státuszát".
 
Határokon átívelő nemzetegyesítés, a Közel-, és Távol-Keletre nyitás politikája, a multik megadóztatása, a bankok megregulázása, a családokat kiemelten támogató kormányzati cselekvés-sor, a megújuló, és összességében csökkenő terheket jelentő adórendszer, a rezsicsökkentések sorozata, mind mind részei, a mára Európa szerte "magyar útként" emlegetett új nemzetpolitikai filozófiának és modellnek. 
 
Kompországból csak ezen a "magyar úton" válhatunk a világban magának tiszteletet parancsoló erős gazdasággal rendelkező szuverén országgá, egyenrangú, elfogadott tárgyalópartnerré.
 
Az erősebb Magyarország, erősebb érdekérvényesítési pozíciót jelent. Az erős pozíció, egy átgondolt, jól megtervezett, és következetesen képviselt nemzetstratégiával párosulva "csodákra képes".
 
Létérdekünk tehát, ha nem "meghúzódva", statisztaként akarunk élni Európában, hanem korábbi történelmi dicsőségeinkhez méltó elbánást kívánunk kivívni magunknak a világban. Létérdekünk tehát, hogy ezt a politikát, annak a folytatását támogassuk.
 
Akarunk és merünk újra naggyá válni! 
S mindenki megláthatja: "A magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez” 
 
Mészáros László a Patrióta Európa Mozgalom alapítója

2019. June 16. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Gulyásleves csipetkével

                        A

A magyar konyha ínyencségei – Gulyásleves csipetkével
 
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár vagy nyak felkockázva
olaj
50 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér felaprítva
1-1 kicsi zeller és karalábé felkockázva
40 dkg krumpli felkockázva
1 nagyobb vöröshagyma finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
1 csokor petrezselyem és egy szál zeller zöldje
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1-2 db cseresznyepaprika
5 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál kömény
 
A csipetkéhez:
1 nagyobb tojás liszt (amennyit felvesz)
 
Elkészítés:
A fazékban az olajon, vagy tetszés szerinti zsiradékon a köménymagot megfuttatjuk, majd a hagymát és az apró kockára vágott zöldpaprikát megdinszteljük.
 
Hozzáadjuk a húst, és magas hőfokon állandó keveréssel jól körbepirítjuk.
Ezután kevés vízzel felengedjük, sózzuk, hozzáadjuk a jól bevagdosott paradicsomot. Főzünk egy jó pörköltet.
 
Mikor a hús már majdnem megfőtt, beletesszük az őrölt pirospaprikát felengedjük vízzel, és beletesszük a felaprított zöldségeket, a krumplit, a fokhagymát és a cseresznyepaprikát. Utánasózzuk, és majdnem készre főzzük a levest.
 
A csipetkéhez a tojásból és lisztből kemény tésztát gyúrunk egy kis tálban, majd kicsipegetjük.
 
A végén, mikor már majdnem puhák a zöldségek is, beleszórjuk a tálcán várakozó csipetkénket, és rövid idő alatt készre főzzük a levest.
 
Tálaláskor megszórjuk a forró levest, az apróra vágott petrezselyem zöldjével.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. June 13. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Gombás-májas töltött csirkecomb

                           

A magyar konyha ínyencségei – Gombás-májas töltött csirkecomb
 
Hozzávalók:
8 nagy egész csirkecomb
6 zsemle
20 dkg gomba
20 dkg csirkemáj
1 csokor petrezselyem zöldje
1 nagy fej hagyma apróra vágva
majoránna
bors
ételízesítő
1 tojás
olaj
 
Elkészítés:
A csirkéket megtisztítjuk, majd alaposan bedörzsöljük sóval, és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a tölteléket.
 
A zsemléket beáztatjuk ízlés szerint tejbe vagy vízbe. A gombát és a májat, valamint a petrezselymet egészen apróra daraboljuk. A hagymát kevés olajon megdinszteljük,rátesszük a gombát, és addig pároljuk, míg a leve elfő.
 
Beletesszük a májat, 2 percig sütjük, majd a petrezselymet is hozzáadjuk. Összeforgatjuk, majd megszórjuk a fűszerekkel.
 
A kinyomkodott zsemlére borítjuk, beleteszünk 1 tojást, és jó alaposan összedolgozzuk.
 
A combokat, a bőre alá egyesével megtöltjük, ügyelve, hogy mindenhova kerüljön töltelék, és ne szakadjon ki a bőre.
 
Tepsibe tesszük, egy kevés vizet öntünk alá, lefedjük alufóliával, és 180 fokon 40 percen át sütjük, majd a fóliát levéve, 20 percen keresztül, néha locsolgatva, megpirítjuk.
 
Petrezselymes krumplival, krumplipürével, párolt rizzsel, rizi-bizivel, vagy/és friss salátákkal tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. June 12. 00:00

Amikor a haza az oázis - Kaszás attila

[/cap

Amikor a haza az oázis
 
A határon túli magyarnak azt jelenti a haza, mint a sivatagi embernek a víz.
Egy sivatagi embernek a víz lelkiállapot.
 
Kaszás Attila (Vágsellye - Felvidék 1960 - Budapest, 2007) - Jászai Mari-díjas színész

2019. June 07. 00:00

Wass Albert a hazáról

                         


Szeresd a Te népedet, nemzetedet, jobban mint önmagadat, s rajta kívül más isteneid ne legyenek. Tiszteld otthonodat s a földet, melyen élsz, hogy maradékaid is hosszú életet élhessenek rajta!

Wass Albert (1908-1998) - író, költő

2019. June 07. 00:00

Aki magyar, érti Szabó Dezső gondolatát, így gondolkodik, eszerint él!

                     


Minden magyar felelős minden magyarért.

Szabó Dezső (1879-1945) - író, kritikus, publicista

2019. June 07. 00:00

És milyen igaza van, ugyanis az az istenadta nép őszinte, és ő maga is őszinte gesztusokra áhítozikMárton áron

                                 

A nép is olyan, mint a gyermek: tettekből ért.

Márton Áron (1896-1980) -  erdélyi katolikus püspök és író

2019. June 06. 00:00
<< Első < Előző Következő> Utolsó>>

1. oldal/860