Magyar népszokások - Szent Mihály napi szokásaink - szeptember 29.

                           

 

Magyar népszokások - Szent Mihály napi szokásaink - szeptember 29.
 
A gazdasági év fordulója, készülődés a télre, a női munkatilalom napja, és a legbiztosabb időjósló nap. Ha ezen az éjszakán az állatok összebújnak, kemény télre számíthatunk.
 
Ám, ha a fecskék még nem keltek útra, szép és hosszú lesz az ősz. Egyben keresztény jó cselekedetként a szegények megvendégelésének, a „szegényetetésnek” ideje is.
 
Az arkangyalnak nagy szerepe volt az emberi életben: sok helyen ma is hozzá imádkozva zárul a katolikus mise, aki az ember legerősebb támasza a gonosz elleni küzdelemben; de a legnehezebb pillanatban, a halálban is Mihály áll az ember mellett – éppen ezért hívták a „halott vőfélyének”, a ravatalozó állványt pedig „Szent Mihály lovának”.
 
Az ősz beálltával a kinti munkákban is jelentős határnap: az őszi vetést befejezve ekkor láttak neki benti munkáknak, mindenekelőtt a kukoricatörésnek, a méheket becsukták, az állatokat az erdőkből behajtották, a hegyi legelőkön pedig Szent Mihályhoz fohászkodtak, hogy ha eddig megmaradt a nyájba ne essék belé a farkas.
 
Gyergyói pásztorok ezen a napon tartották a farkas ünnepet, hogy a jószágot hazaterelés idején megoltalmazzák az ordasok kártételétől. A csíki pásztorok szintén Szent Mihály napján térnek vissza a havasokról, és elhányják, számba adják, azaz télire gazdáik gondviselésére bízzák a jószágokat.
 
Más helyeken is már ekkor elszámoltak a nyájjal a pásztorok a gazdáknak, és ünnepi lakoma, no meg áldomásivás mellett megkötötték az új kontraktust is.
 
E határjellegből fakadólag Mihály napja a „kisfarsangnak” is nevezett időszak kezdete, amikor a nagy nyári munkák végeztével a régiek mulatozásba fogtak, bálozni kezdtek.
 
Ekkor kezdődött "az eszem-iszom, dínom-dánom, lakodalom héthatáron", a nagy ősz lagzik, és a kisfarsang, az őszi juhász vigasságok ideje.
 
Egy időben ez annyira elfajult, hogy Kecskemét szolgabírája 1776-ban betiltotta az éktelen dorbézolást.

2018. September 29. 00:00

Délvidék Ismerjük meg jobban Kárpát-hazánkat!

Délvidék
Ismerjük meg jobban Kárpát-hazánkat!
Újra és újra elő kell vennünk térképeinket!
 
Vegyük szemügyre Kárpát-hazánk tájegységeit ábrázoló térképeket, melyet időről időre tanulmányoznunk kell, és osszuk meg, hogy mások is megismerhessék!
 
kattints a térképre - érdemes!

2018. June 02. 00:00

Ismerjük meg Kárpát-hazánkat! Kárpátalja

                         

Kárpátalja
Ismerjük meg jobban Kárpát-hazánkat!
Újra és újra elő kell vennünk térképeinket!
 
Vegyük szemügyre Kárpát-hazánk tájegységeit ábrázoló térképet, melyet időről időre tanulmányoznunk kell, és osszuk meg, hogy mások is megismerhessék!

2018. May 31. 00:00

Élisée Reclus - "Magyarország rendkívüli előnye, hogy szoros értelemben vett földrajzi egység. - Kárpát-haza

"Magyarország rendkívüli előnye, hogy szoros értelemben vett földrajzi egység. 
 
A magyar királyság földrajzi szempontból Európa egyik legösszefüggőbb területe. 
 
Bármint alakuljon is a közép-európai államok sorsa, bizonyos, hogy a magyarság mindig a legjelentékenyebb szerepet fogja játszani a Kárpátok által körülvett óriási arénában."
 
Élisée Reclus (1837-1916) -  földrajztudós, filozófus
 
fotón: Műbolygós felvétel - Kárpát-haza természetes határait maga a Teremtő jelölte ki

C:\Users\user\Pictures\Műbolygós felvétel - Kárpát-haza természetes határait maga a Teremtő jelölte ki 66.jpg

2018. May 30. 00:00

Ismerjük meg Kárpát-hazánkat! - Székelyföld térképei - Erdély

                         

Székelyföld
Ismerjük meg jobban Kárpát-hazánkat!
Újra és újra elő kell vennünk térképeinket!
 
Vegyük szemügyre Kárpát-hazánk tájegységeit ábrázoló térképeket, melyet időről időre tanulmányoznunk kell, és osszuk meg, hogy mások is megismerhessék!
 
Tanulmányozzuk Székelyföld térképeit!
 
Osszuk meg az anyagot, hogy mások is megismerhessék!
Székelyföld három térképe:
 
kattints a térképekre - érdemes!

2018. May 30. 00:00

Milyen területekből áll a mai Nagy-Románia?

Milyen területekből áll a mai Nagy-Románia?
 
Egyrészt Magyarország tájegységeiből: Erdélyből, a Körös-vidékből, Máramarosból, Bánságból,
másrészt az egykori románországokból: Olténiából Munténiából, Dobrudzsából, Moldvából, Bukovinából
 
Ismerjük meg jobban Kárpát-hazánkat!
Újra és újra elő kell vennünk térképeinket!
 
Vegyük szemügyre Kárpát-hazánk tájegységeit ábrázoló térképeket, melyet időről időre tanulmányoznunk kell, és osszuk meg, hogy mások is megismerhessék!
 
kattints a térképre - érdemes!

2018. May 27. 00:00

Zrínyi Miklós Ez volt az a bizonyos hungarus tudat a Kárpát-hazában - Nagy-Magyarországban

                                   


"Azért fontos, hogy igaz magyarok legyünk, hogy jó horvátokká tudjunk vállni."
 
Zrínyi Miklós (1508 körül – 1566) - szigetvári hős hadvezér
 
Ez volt az a bizonyos "hungarus tudat" a Kárpát-hazában, amiről mára már maguk a magyar emberek sem tudnak szinte semmit! Nagy hiba!
Ugyanis hogyan várjunk el másoktól tisztelet, ha magunk sem tudjuk, hogy kik vagyunk?!
 
képen: Barabás Miklós - Zrínyi Miklós a szigetvári hős hadvezér (1508-1566) portréja

2018. May 27. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Lebbencsleves

                         

Régi paraszti étel
A magyar konyha ínyencségei – Lebbencsleves
 
Hozzávalók:
10 dkg lebbencs tészta
olaj
30 dkg krumpli
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
15 dkg vöröshagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
köménymag só, ételízesítő
ízlés szerint esetleg házi füstölt kolbász
 
Elkészítés: A krumplit, meg a zöldségeket hámozás után apró kockákra vágjuk.
 
A felmelegített olajban elkezdjük pirítani a lebbencset a köménymaggal. Akkor jó, ha szép halványbarna lesz a tészta. Majd hozzátesszük a nagyon apróra vágott vöröshagymát.
 
Kicsit még pirítjuk, és a tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát. Felöntjük vízzel, beletesszük az ételízesítőt, sót és a krumplit, illetve a zöldségeket.
Esetleg ízlés szerinti mennyiségű esetleg házi füstölt kolbásszal nagyon "megbolondíthatjuk" ezt az ételünket is!
 
Forrás után takarékon főzzük körülbelül 20 percet.

2018. May 26. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Mandulás pisztráng

A magyar konyha ínyencségei – Mandulás pisztráng 
 
Hozzávalók:
4 db - egyenként kb.30 dkg-os konyhakész pisztráng 
só 
citrom
10 dkg vékony lapocskákra vágott mandula 
kis csokor petrezselyem
olaj
 
Elkészítése:
A pisztrángok – ha fagyasztottat használunk, szobahőmérsékleten fölengedjük – bőrét a farkától a feje felé kiskéssel megkapargatjuk, így apró pikkelyei lejönnek, de vigyázzunk, hogy a bőre ne sérüljön meg. 
 
Az így előkészített pisztrángokat hideg vízzel megmossuk, leszárogatjuk. Kívül-belül megsózzuk, citromlével meglocsoljuk, és félórára félrerakjuk, hogy a só és a citromlé átjárhassa a hal húsát.
 
Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk, amit vékonyan megkenünk olajjal. Rátesszük a szint vékonyan olajjal beecsetelt pisztrángokat.
 200 fokra felmelegített sütőben 15 percet sütjük.
 
A hal sütésénél visszamaradó olajban a mandulát aranybarnára pirítjuk, (vigyázat a mandula egy pillanat alatt ehetetlen keserűvé képes pirulni!) pár csepp citromlével ízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. 
Szűrőlapáttal a halra halmozzuk, és a szaftjából is ráöntünk egy keveset.
 
Vajas burgonyával vagy vajon párolt egyéb zöldségekkel (brokkoli, sárgarépa) tálaljuk, de tehetünk mellé vörösborban megforrósított aszalt szilvát is.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 25. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Hortobágyi húsos palacsinta

                                

A magyar konyha ínyencségei – Hortobágyi húsos palacsinta
 
Az eredetileg darált borjúpörkölttel töltött, paprikás szafttal leöntött palacsinta mára rengeteg változatban él tovább a háztartásokban és az éttermekben.
 
Sok helyen, háztartásokban is, kifejezetten a maradékgazdálkodás egyik csillaga ez az étel: a megmaradt csirkepaprikás, pörkölt lényegül át töltelékké.
 
Hozzávalók: 12 db kisütött palacsinta
70 dkg elkészített (vagy maradék) marha/sertés/csirke/pulyka pörkölt 10 dkg reszelt sajt
 
Elkészítés: Kiszedjük a húst a szaftjából, apróra összevágjuk vagy megdaráljuk azt. Ízlés szerint fűszerezhetjük borssal, borsikafűvel, vagy más egyéb fűszerekkel.
 
A levében elkeverünk 5 dl tejfölt, utána sózzuk, ha szükséges. A masszával megtöltjük a palacsintákat, batyukat hajtogatunk belőlük, és tűzálló tálba sorakoztatjuk őket.
 
Megöntözzük tejfölös-paprikás mártással, rászórjuk a reszelt sajtot, és a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10-15 percre.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. May 24. 00:00
<< Első < Előző Következő> Utolsó>>

1. oldal/857