Papp Lajos

                       

 

"Csak annyit pusztíts, annyit használj, ami a te életedet védi! Minden oktalanul leszakított virág, minden oktalanul elpusztított állat a mi életünket rövidíti meg"

Papp Lajos (1948) - orvos, író

2016. June 07. 00:00

Hungarikumok - Magyar rajzfilmek - Magyar népmesék – Tancika Marcika - rövid VIDEÓ!

Hungarikumok - Magyar rajzfilmek - Magyar népmesék – Tancika Marcika - rövid VIDEÓ!
 
kattints a VIDEÓRA és a képekre - érdemes!
http://www.mesek.tv/magyar-nepmesek/magyar-nepmesek-tancika-marcika.html#

2016. June 02. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Gombás ponty tejfölben sütve

                       

Magyar konyha ínyencségei – Gombás ponty tejfölben sütve
 
Hozzávalók:
1 kg pontyfilé - valamint hal feje, csontja
10 dkg vöröshagyma 5 dkg vaj
2 dl száraz fehérbor
25 dkg erdei gomba, vagy termesztett csiperke gomba
őrölt bors
fél citrom leve
1 evőkanál finomliszt
4 dl tejföl
1 kis csokor petrezselyem zöldje
 
Elkészítése:
A pontyot lepikkelyezzük, megmossuk és vágódeszkára fektetjük. Fejét, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük. Az összes halcsontot - miután a fejből a méregfogát is kiszedtük - lábasba rakjuk. Kissé megsózzuk, a lehéjazott, apróra vágott vöröshagymát beleszórjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje.
 
Nagy lángon fölforraljuk, majd legalább 45 percig kis lángon főzzük. Egy tepsit kivajazunk, a kissé besózott pontyfiléket belefektetjük. A bort és ugyanannyi leszűrt halalaplevet ráöntünk, megvajazott alufóliával letakarjuk, és közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15 percig sütjük.
 
A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a maradék, fölolvasztott vajon 5 perc alatt megpirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levével ízesítjük. A liszttel meghintjük, 1-2 percig pirítjuk, majd a tejföllel felöntjük és 2-3 percig forraljuk.
 
A tűzről levéve a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A félig puha halra öntjük, majd - immár fedetlenül - még 15 percig sütjük.
 
Rizibizivel, párolt rizzsel, illetve dödöllével, vagy/és párolt zöldségekkel tálaljuk.
 
kattints a képekre érdemes!

2016. June 02. 00:00

Tamási Áron a hitványokról

                                           


"Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan."

Tamási Áron (1897-1966) - Kossuth-díjas író

A magukat baloldalinak, liberálisnak tituláló ellenzéki pártok, és holdudvaruk nemzetáruló magatartása, ma különösen aktuálissá teszi a író megállapítását.

2016. June 02. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Paprikás krumpli

                             

 
A magyar konyha ínyencségei – Paprikás krumpli
Hozzávalók:
1 kg burgonya
20 dkg vörös hagyma
2 db zöldpaprika
1 db paradicsom
25 dkg füstölt kolbász (vagy/és jó minőségű virsli)
1 evőkanál őrölt piros paprika
olaj
 
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk, a zöldpaprikával együtt.
Kevés olajat forrósítunk egy lábasban, beletesszük a hagymát és a zöldpaprikát, üvegesre dinszteljük őket. Lehúzzuk a lábast a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával.
 
Átkeverjük, majd hozzáadjuk a megmosott, megtisztított és hasábra vágott burgonyát és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Megsózzuk, ételízesítőt is tehetünk bele, beledobjuk a cikkekre vágott paradicsomot, és addig főzzük, amíg a burgonya majdnem megpuhul.
 
Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és addig főzzük, amíg meg nem puhul. Ezt az ételt érdemes egy kicsit "túlfőzni", úgy egy kicsit "testesebb", sűrűbb lesz a szaftja.
 
Friss kenyérrel tálaljuk. Savanyúságot, vagy friss salátát adunk mellé. Több vidéken galuskát is adnak hozzá. Úgy is nagyon ízletes.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. June 01. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Madártej

                       

 

A magyar konyha ínyencségei – Madártej
 
Hozzávalók:
1 liter tej
3 tojás
3 teáskanál vaníliás cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
3 evőkanál cukor
 
Elkészítés:
 
A 3 tojás sárgáját, 2 teáskanál vaníliás cukrot, 3 evőkanál cukrot, a csapott evőkanál keményítőt simára keverjük, majd egy deciliter langyos tejet merünk hozzá kevergetés mellett.
 
Amikor jó meleg-langyos a kilenc deciliternyi tej, lassan belecsurgatjuk a tojásos elegyünket folyamatos kevergetés mellett, és kis lángon sűrűre főzzük.
 
A tojásfehérjét egy mikrózható tálban felverjük, a végén egy teáskanál vaníliás cukrot és egy kevés cukrot teszünk bele, és újra felverjük, most már jó keményre.
 
Betesszük a mikróba, teljes teljesítményen egy jó percre. Saját gőzében szépen megfő. Kanállal beleszaggatjuk a sodóba.
 
Jól lehűtve tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. May 31. 00:00

Papp Lajostól

                       

 

"A szeretet, amelyre vágyunk, akkor emel fel, ha adjuk, és a szeretet szeretetet gerjeszt, mint a gyertyafény, amely a tükörben megsokszorozódik."

Papp Lajos (1948) – orvos, író

2016. May 31. 00:00

Magyar emlékek a nagyvilágban - Árpád-házi Jolán Síremléke - Castellón de la Plana - Spanyolország

                         

Magyar emlékek a nagyvilágban - Árpád-házi Jolán síremléke - Castellón de la Plana - Spanyolország
 
Hispánia északi régióiban a 8. században kisebb-nagyobb frank kötődésű hercegségek, királyságok alakultak. Az egyik az Aragón Királyság volt, 1208-ban itt született meg az egyik legnagyobb formátumú spanyol király, a “nagy honfoglaló”, I. Jakab.  
 
Ő hódította meg a Baleár-szigeteket, a Valenciai és a Murciai Kalifátust. Ezzel vette kezdetét a híres spanyol Reconquista. 
 
Jakab király többször házasodott, másodszorra II. András magyar uralkodó leányát, Árpád-házi Szent Erzsébet és a későbbi IV. Béla húgát, Jolánt (1219-1251) vette feleségül. 
 
Az esküvőt 1235. december 15-én Bertalan pécsi püspök celebrálta a barcelonai katedrálisban. András király – akárcsak valamennyi leányának – egy drágakövekkel kirakott fejéket küldött nászajándékba.
 
Jolán  a magyar királyi udvarban nevelkedett. Ott trubadúrok és vándorénekesek is megfordultak, akiktől a hercegnő megtanulta a latin nyelv ebben a korban elterjedt változatát, a romance-t. 
 
Férjhezmeneteléről a keresztény hercegnők gyámjaként IX. Gergely pápa döntött, elsősorban politikai és dinasztikus szempontokat véve figyelembe. A pápa a magyar hercegnő jövendőbelijének I. Jakabot választotta, egyes feltételezések szerint azért, mert az így létrejövő magyar–aragóniai szövetség, amely magában foglalta volna a Földközi-tenger nyugati medencéjét és a délkelet-európai térséget, megfelelő ellenpólust képezhetett volna a Német-római Birodalommal szemben. 
 
Jolán királyné hamar megtalálta helyét új otthonában, és tökéletesen beilleszkedett. Tíz gyermeket hozott világra, közülük többet a csatatéren, a katonai sátorban, mivel rendszerint elkísérte férjét hódító háborúira. 
 
Valencia ostromakor is jelen volt, és részt vett a város feladásáról szóló tárgyalásokon is. Jakab rendszeresen kikérte felesége véleményét és tanácsát. 1251 októberében a királyné Huesca városában pihent, amikor valamilyen lázas betegséget kapott el, és harmincas éveinek elején elhunyt.
 
 Jolánt – akit katalánul így tisztelnek: Nos Violant d'Hongria – végrendeletének megfelelően az egykori Aragon uralkodócsalád sírboltjában temették el (Vallbona de les Monges – Real Monasterio de Santa María de Vallbona), amely országszerte ismert, fontos kegyhely. 
 
Emlékét szerte Spanyolországban azóta is szobrok és róla elnevezett közterek őrzik. S őrzi a castellóni hagyományos Magdalena-ünnep is, melyre egész éven át készül a város apraja-nagyja, hogy aztán kilenc munkaszüneti (!) napon át ünnepeljék településük megalapítását. 
 
Az ünnepségnek fénypontja Jakab király, illetve hitvese szobrának megkoszorúzása (Homenatge a Na Violant d'Hongria - Tiszteletadás Magyar Violantnak). 
 
Megjegyzésre érdemes, hogy a Spanyolországban idegen ajkú, illetve Habsburg uralkodóik közül senkit sem ünnepelnek, csak és kizárólag a magyar Jolán királynét.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. May 31. 00:00

Márton Áron a totalitárius rendszerekről az múlt század harmincas éveinek az elején - ami ma is aktuális sajnos

                               


Márton Áron a totalitárius rendszerekről az múlt század harmincas éveinek az elején - ami ma is aktuális sajnos
 
"A bolsevizmus édes gyermeke a liberalizmusnak. Marx és Lenin a legkövetkezetesebb liberálisok.
 
Nem álltak meg félúton, a liberális tételekből lehozták a legvégső következtetéseket. Kant még annyit mondott, hogy az Isten létét nem lehet bizonyítani, Marx már biztosan hirdeti, hogy nincs.
 
A tőke a liberális parlamentek mellett, sőt azokon keresztül úgy használta ki az ország népét, ahogy akarta, a tanácsköztársaság államkapitalizmusa pedig egy elméleti gazdasági rendszer esztelen erőszakolásával támaszt éhínséget, s a megindult éhes tömegeket lovasdandárokkal, vagy a biztosabban ölő gázzal ezer számra kegyetlenül küldi a halálba.
 
A fasizmus az Istent pusztán hasznossági tényezőként veszi. Evangéliumában legfelsőbb érték a faj.
 
Első tétele így hangzik: Szeresd a fajodat mindenek felett, s a többieket gyűlöld. A hitlerizmus hasonló tüneteit világgá jajgatták, ismerjük.
 
A túlzó fajiság jegyében indult mozgalom fajistenítésében az önzésig fokozott nemzeti érdekeket mások jogaival szemben is és brutálisan követeli.
 
Rendszerében az állam nem jogállam, hanem hatalmi állam egy fajnak a szolgálatában.
1933-34
 
Márton Áron (1906-1980)- erdélyi katolikus püspök
 
 

2016. May 31. 00:00

Arany Jánostól

                           

Arany János: Kozmopolita költészet - elmondja Bánffy György - rövid HANGFELVÉTEL!
 
"Nekem áldott az a bölcső, mely magyarrá ringatott."
Arany János (1817-1882) - költő
 
kattints a HANGFELVÉTELRE - ÉRDEMES!
https://www.youtube.com/watch?v=P_je3trBLAo

2016. May 31. 00:00
<< Első < Előző Következő> Utolsó>>

1. oldal/813