Magyar konyha ínyencségei – Betyárleves
Magyar konyha ínyencségei – Betyárleves
1 kg marhahús - vagy borjúhús
10 dkg füstölt húsos szalonna
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt köménymag
25 dkg erdei gomba - vagy termesztett csiperkegomba
10 dkg petrezselyemgyökér
egy csokor petrezselyem zöldje
ízlés szerint csípős paprika
Elkészítése: A főzést megelőzően a velőt leforrázzuk, hártyáitól megszabadítjuk. A húst 2x2 cm-es darabokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és kockákra vágjuk.
A szalonnát felkockázzuk és a belőle kisült zsíron megfonnyasztjuk a felkockázott hagymát. Megsózzuk, és beletesszük a köményt. Hozzáadjuk a húst is, amit addig pirítunk, míg ki nem fehéredik.
Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. lassú tűzön főzzük. Mikor a hús félpuha hozzáadjuk a borsót, és a zöldbabot. Beletesszük a felkockázott zöldségeket, az apróra vágott paradicsomot és a felkockázott zöldpaprikát.
Beletehetjük az őrölt paprikát is. Ha úgy érezzük, majdnem kész, a fűszereket is beletesszük: a zúzott fokhagymát, a borsot, a babérlevelet, az apróra vágott kaprot, illetve felszeletelt gombát is hozzáadjuk.
10 percig főzzük, ekkor kerül bele a kisebb darabokra vágott velő. Beleöntjük a tejszínben elkevert lisztet is. A végén hozzáadjuk a friss, apróra vágott petrezselyem zöldjét.
Galuskát vagy csipekét is főzhetünk bele. Tálaláskor tejfölt adhatunk hozzá, valamint csípős zöld paprikát.
Nagyon tartalmas egytál étel.
kattints a képekre - érdemes!
m
2020. July 10. 00:00
Bartók Béla
Világhírű zeneszerzőnk gondolatát különösen ajánljuk a manapság ijesztő mértékben megnőtt számú "Mama Hotel" lakóknak, azoknak a munkaképes fiataloknak, akik elsősorban a szülőktől kapott pénzből "élvezik az életet", valamint a szülői ház nyújtotta előnyöket és biztonságot.
"Kell, hogy minden ember, midőn férfikorúvá fejlődött, megállapítsa, minő ideális cél érdekében akar küzdeni, hogy e szerint alakítsa egész munkálkodásának, minden cselekedetének minéműségét."
Bartók Béla (1881-1945) - zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, tanár
2020. July 10. 00:00
Piros fehér, zöld, drága magyar föld...
Piros fehér, zöld, drága magyar föld...
E hármasszín a lelkemen ragyog,
Számomra nincs szebb ezen a világon;
E lobogót én, mert magyar vagyok,
Hűséggel védem, szeretettel áldom.
Sajó Sándor (1868-1933)
Sajó Sándor (1868-1933) - író, költő
2020. July 10. 00:00
E szóban - haza, foglaltatik az emberi szeretet és óhajtás tárgyainak egész öszvessége
A hazáról
E szóban - haza, foglaltatik az emberi szeretet és óhajtás tárgyainak egész öszvessége. Oltár, atyáid által istennek építve; ház, hol az élet első örömeit ízleléd; föld, melynek gyümölcse feltáplált.
Kölcsey Ferenc (1790-1838) - költő, politikus
2020. July 10. 00:00
A Magyar konyha ínyencségei – Baracklekváros piskótatekercs
A Magyar konyha ínyencségei – Baracklekváros piskótatekercs
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, majd hozzáadjuk a sárgákkal kikevert cukrot kanalanként.
Végül kanalanként belekeverjük a lisztet és a sütőport.
Tepsibe öntjük, amit ki is vajazhatunk, liszttel megszórunk, vagy sütőpapírt használunk. Előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Ha megsült, kiborítjuk egy nedves konyharuhára, felcsavarjuk, kicsit állni hagyjuk. Ha kihűlt, megkenjük a lekvárral, és felcsavarjuk. Szeletelve, porcukorral kínáljuk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 09. 00:00
Akár üzenetként is felfoghatjuk a háborúkat sorra kirobbantó, és most éppen Európa békéjét fenyegető, az önmaga létét is tagadó háttérhatalom számára
Akár üzenetként is felfoghatjuk a háborúkat sorra kirobbantó, és most éppen Európa békéjét fenyegető, az önmaga létét is tagadó háttérhatalom számára
Nem vagyok hajlandó háborúzni, mert a háborúban csak vesztesek vannak.
Papp Lajos (1948) - Széchenyi-díjas szívsebész, író
2020. July 09. 00:00
''Nagy öröm volt'' - Horthy Miklós bevonulása Csíkba - Csíkdánfalvára - 1940 - rövid VIDEÓ!
A néhai drága emlékű csíkdánfali Szabó Ferenc és Szabó Ilonka is emlékeztek a csodálatos 1940-es esztendő történéseiről: ''Nagy öröm volt'' ...
Horthy Miklós bevonulása Csíkba - Csíkdánfalvára - 1940 - rövid VIDEÓ!
kattints a rövid VIDEÓRA!
http://www.youtube.com/watch?v=uSG7cmp6PSA
2020. July 09. 00:00
Wass Albert gondolata ma különösen aktuális és megszívlelendő
"A fél világot bejárhatod, más ember földjén testvértelen leszel, s elfúj a szél, mint kósza őszi lombot, ha nemzetedről megfeledkezel."
Wass Albert (1908 -1998) - író, költő
2020. July 09. 00:00
Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin (1918-2008) - Nobel-díjas orosz író, aki megjárta a poklok poklát a kommunisták "jóvoltából"
Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin (1918-2008) - Nobel-díjas orosz író, aki megjárta a poklok poklát a kommunisták "jóvoltából"
(Mára a kommunisták zöldeknek, liberálisoknak, haladónak, progresszívnek, stb. "álcázzák" magukat, de ettől még kommunisták maradnak.)
C:\Users\user\Pictures\képp Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin (1918-2008) - orosz író.jpg
2020. July 08. 00:00
Magyar konyha ínyencségei – Paradicsomos pulykagombóc
Magyar konyha ínyencségei – Paradicsomos pulykagombóc
50 dkg darált pulykafelsőcomb-filé
7 evőkanál félig főtt rizs,
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
fél kg paradicsomsűrítmény
2 evőkanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet)
1. A pulykahúshoz a rizst hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd a megtisztított, lereszelt hagymával, a majoránnával fűszerezzük. Hozzáadjuk a tojást és jól összedolgozzuk az egészet. A masszából nedves kézzel 24 kis gombócot formálunk.
2. A paradicsompürét megsózzuk, cukorral ízesítjük, zellerzölddel fűszerezzük, majd felöntjük 7 deciliternyi vízzel.
3. Ezután nagy lángon fölforraljuk, és a húsgombócokat belerakjuk. Lefödjük, majd kis lángon mintegy 25 percig főzzük.
4. Amikor kész, a pulykagombócokat a lábasból kiemeljük. A kevés vízzel simára kevert lisztet a levébe öntjük, és 2-3 percig forralva besűrítjük (rátással is készíthetjük).
Tálalás előtt a húsgombócokat a paradicsommártásban megforrósítjuk. Puha házikenyérrel, esetleg főtt krumplival tálaljuk.
Adhatunk hozzá tejfölt is, sokan úgy szeretik. Finom azzal is - persze ekkor egy egészen más, egy új ízhatású ételt eszünk.
kattints a képekre - érdemes!
2020. July 08. 00:00