A mai egyházi vezetőknek is jó például szolgálhat az egykori erdélyi püspök örök érvényű gondolata

A mai egyházi vezetőknek is irányt mutathatna az egykori erdélyi püspök örök érvényű gondolata
 
"..nem a világ feladata az, hogy megértse az egyházat, hanem az egyház feladata az, hogy megértse a világot, hogy ezáltal legyen maga is érthető a világ számára."
1967
Márton Áron (1896-1980)

2019. December 23. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Régimódi tojásleves

                     

Magyar konyha ínyencségei – Régimódi tojásleves
 
Hozzávalók:
tojás - ízlés szerinti darabszámú
25 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
40 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika
gy csapott kávéskanál köménymag
bors
3 db babérlevél
2 szem szegfűszeg
1-2 evőkanál cukor
étekízesítő
ecet
petrezselyem zöldje
zeller zöldje
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék
 
Elkészítés:
A felmelegített olajon megfuttatjuk a frissen őrölt köményt és szegfűszeget. A tűzről levéve beletesszük az őrölt paprikát, majd gyorsan felöntjük vízzel - annyival, amennyi leves akarunk készíteni.
 
Beletesszük a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és a vastag karikára vágott vöröshagymát. Beletesszük a babérlevelet, a zeller zöldjét, valamint ecetet, hogy a hagyma ne főjön szét - rá lehessen majd harapni.
 
Sózzuk, és beleteszünk egy kanál ételízesítőt. Lassú tűzön forraljuk, közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, illetve a cukrot.
 
Ennek a levesnek a karakteres alapíze: édes-savanyú. Tehát mikor az összetevői majdnem megpuhultak, megkóstoljuk az ételünket. Utána sózzuk, cukrozzuk, ecetezzük, ha szükséges.
 
Elzárjuk alatta a lángot. Ízlés szerint borsozhatjuk. Közben egy másik edényben felforraltunk 2 liternyi vizet, melybe 3 evőkanálnyi 10 %-os ecetet öntünk, valamint belehelyezünk 2-3 merőkanalat (amennyink van a háznál), úgy hogy kerüljön beléjük víz.
 
Amikor újraforr a vizünk, ezekbe a merőkanalakba ütjük óvatosan a tojásokat, majd amennyire engedik a merőkanalak nyelei, lefedjük a lábast. Közepes lángon három percig főzzük őket.
 
Ekkor kivesszük, egy nagy tányérra helyezzük a szép formás tojásokat, amelyek fehérjéje már megkeményedett, de a sárgájuk még lágy, majdnem folyékony.
 
Ezt a "merőkanalas műveletet" annyiszor végezzük el, ahány tojást akarunk készíteni. Tálaláskor a levesbe szórjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét, és mindenki tányérjába kívánságának megfelelő számú tojást helyezünk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. January 31. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Székelykáposzta

                           

 

A magyar konyha ínyencségei – Székelykáposzta
 
Ez az étel így elkészítve, minden ellenkező hiedelem ellenére, valóban egy könnyű, egészséges étel, csak nem szabad zsírosan főzni.
:D
 
Hozzávalók:
1 kg sertés-, vagy marhalapocka, vagy pulyka felsőcomb filé
olaj
2 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika apró kockára vágva
20 dkg hagyma apró kockára vágva
2 evőkanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kg savanyú káposzta
 
Elkészítés:
Az olajban megfuttatjuk az őrölt köménymagot, a hagymát és a zöld paprikát beletesszük, megdinszteljük.
Dinsztelés közben sózzuk, ez segíti a hagymában lévő cukor karamellizálódását.
 
Beletesszük a kockára vágott húst, és fehéredésig sütjük. Megsózzuk. Fedő alatt kis lángon félpuhára pároljuk 10-15 percet.
 
Ekkor beleszórjuk az őrölt paprikát. Közben káposztát kimossuk - ha túl savanyú - és a félkész pörköltbe keverjük, majd annyi vizet öntünk rá, hogy csaknem ellepje.
 
Beletesszük az összezúzott fokhagymát is. Tovább főzzük, amíg a hús és a káposzta is megpuhult Ha kell, utánaízesítjük a végén.
 
Tejföllel locsolva tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. January 22. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Borsóleves

                     

 

A magyar konyha ínyencségei – Borsóleves
 
Hozzávalók:
50 dkg zöldborsó
3 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyöké
1 csokor petrezselyem zöldje apróra vágva
1 fej vöröshagyma
olaj
1 evőkanál liszt
1 evőkanál őrölt pirospaprika
ételízesítő
 
Elkészítés:
Az olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, a majd a liszttel együtt pirítjuk, míg az egy kis színt nem kap.
 
Hozzáadjuk az őrölt paprikát, és felöntjük annyi vízzel, amennyi levet kívánunk a levesünknek.
 
Beletesszük a megtisztított és kockára vágott zöldségeket, a borsót., sót és az ételízesítőt.
 
Ízlés szerint egy kis cukrot is tehetünk bele. Forraljuk addig míg meg nem puhulnak az összetevők.
 
Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem zöldével. Tehetünk bele csipetkét, grízgaluskát, vagy eperlevél tésztát is. (finom azokkal is, de felesleges kalória :D)
 
kattints a képekre érdemes!

2019. January 20. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Vargabéles

                       

 

A Magyar konyha ínyencségei – Vargabéles
 
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
10 dkg cérnametélt tészta
1 csomag réteslap - 8 lapos
3 db tojás
1 db citrom reszelt héja
3 dl tejföl
10 dkg mazsola
15 dkg cukor
5 dkg vaníliás cukor
olaj, vagy vaj
 
Elkészítés:
A mazsolát vízbe beáztatjuk. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. A túrót botturmixxal a tejföl hozzáadásával átdolgozzuk. A tojások sárgáját a vaníliás cukorral és a cukor 2/3 részével habosra keverjük.
 
Hozzáadjuk a mazsolát, a reszelt citromhéjat, a tejfölt és a túrót. Összekeverjük, és beleforgatjuk a kifőtt, és már csak langyos tésztát. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszához keverjük.
 
Egy tepsit belső felületeit megolajozzuk, kibéleljük a réteslap felével /4 lap/. Egyenletesen elosztjuk rajta a túrós masszát, majd befedjük a maradék réteslappal és olajjal megkenjük a tetejét.
 
Előmelegített sütőben mintegy 30 percen keresztül, majd 150-160 fokon 5-10 percen keresztül készre, szép aranysárgára sütjük.
 
Kockára vágva, porcukorral megszórva tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. January 18. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Tojásos reteksaláta

A Magyar konyha ínyencségei – Tojásos reteksaláta
 
Hozzávalók:
3 csokor piros retek
1 db kisebb kígyóuborka
4 db főtt tojás
2 dl minőségi joghurt
1 kávéskanál méz
1 kávéskanál mustár
frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem zöldje
1 kávéskanál balzsamecet
1 kávéskanál finom olívaolaj
 
Elkészítése
1. A tisztított megmosott piros retket, kígyóuborkát, meghámozott főtt tojásokat fél karikákra szeleteltjük, meglocsoljuk a z olajjal, lazán összeforgatjuk, és lefóliázva hűtőbe tesszük.
 
2. Az öntethez a joghurtot sóval, borssal, az apróra vágott petrezselyemmel, a balzsamecettel, a mustárral és a mézzel ízesítjük, és a hűtőben jól lehűtjük.
 
3. Tálaláskor a reteksalátát a petrezselymes öntettel összeforgatjuk, kistányérokra halmozzuk, és friss petrezselyemmel díszítjük.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. January 12. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Roston sült harcsafilé joghurtos salátával

                           

A magyar konyha ínyencségei – Roston sült harcsafilé joghurtos salátával
 
Hozzávalók:
sovány harcsafilé szeletek
zsenge uborka
színes paprika
paradicsom
lila hagyma
kapor
joghurt
őrölt bors
étolaj
liszt
 
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, tetszőlegesen felaprítjuk (szeletbe,csíkokra), összekeverjük.
 
Sóval, borssal ízesítjük a joghurtot, és belekeverjük az apróra vágott kaprot. Betesszük a hűtőbe 2-3 órára, hogy összeérjenek az ízei.
 
A harcsaszeleteket nem túl sűrűn bevagdossuk, beirdaljuk, de nem vágjuk át. Sózzuk, borsozzuk, és 10-15 percig hagyjuk állni, majd lisztbe forgatjuk, és teflonos serpenyőben, amelyet vékonyan beolajoztunk mindkét oldalán pirosra sütjük.
kattints a képekre - érdemes! 

2019. January 11. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Csáky rostélyos

                       

 

A magyar konyha ínyencségei – Csáky rostélyos
 
Hozzávalók:
80 dkg hátszín
5 dkg húsos füstölt szalonna
30 dkg vöröshagyma
3 db tv paprika
fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma
3 db paradicsom
őrölt kömény
5 db tojás
2 dl tejföl
1 evőkanál étkezési keményítő
1/2 dl tejszín
olaj
2 gerezd fokhagyma
bors
 
Elkészítés:
Lecsót készítünk.
A felkockázott szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a karikára vágott vöröshagymát, sózzuk, és megpirítjuk. 2 db paprikát felcsíkozunk, a megpirult hagymához adjuk, és megszórjuk fűszerpaprikával.
 
Kevés vízzel felengedjük, és zúzott fokhagymával ízesítjük. Mikor a víz már kicsit elpárolgott, a cikkekre vágott paradicsomot is a fazékba tesszük.
 
Megszórjuk őrölt köménnyel, és egy kicsit összepároljuk. A tojásokat felverjük, a lecsóra öntjük, és addig sütjük, amíg minden víz elpárolog róla.
 
A vékony szeletekre vágott hátszínt, potyolóval lazítjuk, sózzuk, majd rátesszük a tojásos lecsót. Felgöngyöljük, és egy spárgával összekötözzük, vagy hústű segítségével megtűzzük.
 
Kevés olajon pirosra sütjük a roládokat. Pörköltalapot készítünk: 10 dkg hagymát és egy apró kockára vágott tv paprikát kevés olajon üvegesre párolunk. Megszórjuk fűszerpaprikával, és felöntjük vízzel. Ízesítjük apróra vágott fokhagymával, őrölt köménnyel és sóval.
 
Feldarabolunk 1 db paradicsomot és az elősütött hátszínekkel együtt a pörköltalaphoz adjuk. A sütéskor keletkezett húslével meglocsoljuk.
 
A húsroládok 35-40 perc alatt megpuhulnak, ezután kivesszük a pörköltalapból, és félretesszük. Az alapot tovább forraljuk.
 
A tejfölt kikeverjük kevés pörköltlével, majd az alaphoz adjuk. Vízben csomómentesre kevert étkezési keményítővel, és fél deci tejszínnel dúsítjuk a pörköltet alapot.
A végén ízlés szerinti mennyiségű borsot teszünk bele..
 
Petrezselymes burgonyával, vagy galuskával tálaljuk a felszeletelt roládokat, és az egészet megöntözzük a paprikás mártással.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. January 05. 00:00

A magyar konyha ínyencségei - Sárgaborsós gulyásleves

                                   

 

A magyar konyha ínyencségei - Sárgaborsós gulyásleves
 
Hozzávalók:
70 dkg marhalábszár vagy nyaka - kockázva
20 dkg sárgaborsó
20 dkg sárgarépa
15 dkg zeller
15 dkg karalábé
20 dkg krumpli
1 db zöldpaprika - apróra kockázva
1 db paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma - finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma - zúzva, aprítva
olaj
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál köménymag - frissen őrölve
1 evőkanál ételízesítő
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zeller zöldje
 
Elkészítés:
Egy közepes méretű lábasban forró olajban megfuttatjuk a köménymagot, majd a vöröshagymát megdinszteljük a zöldpaprika-kockákkal együtt.
 
Beletesszük az őrölt paprikát, majd a húst, és magas hőfokon fehéredésig pirítjuk. Sózzuk.
Kicsi víz hozzáadásával egy jó pörköltet főzünk.
 
Egy nagyobb leveses lábasba tesszük a jól megmosott sárgaborsót, és egy liternyi vizet. Úgy megfőzzük benne a borsót, hogy az szinte teljesen szétfőjön.
 
Ekkor felengedjük még egy jó liternyi vízzel, beletesszük a kockára vágott zöldségeket - a répát, zellert, a zeller zöldjét, a karalábét, a krumplit, a bevagdosott paradicsomot, a fokhagymát, az ételízesítőt, sót.
 
Felforraljuk és hozzáadjuk a majdnem puha pörköltünket is. Addig főzzük, amíg együtt minden megpuhul.
 
Amikor kész a levesünk, és elzártuk a lángot, belekeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldjét.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. January 04. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Mátrai borzaska

                           

 

A magyar konyha ínyencségei – Mátrai borzaska
 
Hozzávalók:
1 kg csirkemell vagy sertéskaraj
6 közepes szem krumpli
10 gerezd fokhagyma
5 tojás
15 evőkanál liszt
olaj
tejföl
reszelt sajt
őrölt bors
 
Elkészítés: A krumplikat meghámozzuk, és apró lyukú sajtreszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a tojásokat, 10-12 evőkanál lisztet, sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük kicsit pihenni, hogy kicsit összeérjen.
 
A szeletekre vágott húst, nem túl vékonyra kiklopfoljuk. Kicsit megsózzunk minden szeletet - először lisztben, majd a krumplis masszában jó alaposan megforgatjuk.
 
Utána serpenyőben közepes lángon olajban megsütjük. Ha szép aranybarna, papírtörlőn lecsöpögtetjük.
 
A húsok tetejét megkenjük fokhagymás tejföllel, és megszórjuk reszelt sajttal. Friss salátákkal, vagy/és párolt zöldségekkel tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2019. January 02. 00:00
<< Első < Előző Következő> Utolsó>>

1. oldal/858