Kárpát-hazánk

                  

Kárpát-hazánk
 
Te azt mondod Szlovákia, szlovákok? Én azt mondom Felvidék, és magyarok!
 
Te azt mondod Ukrajna, ukránok? Én azt mondom Kárpátalja, és magyarok!
 
Te azt mondod Románia, románok? Én azt mondom Székelyföld, Máramaros, Partium, Bánság, Erdély, és magyarok!
 
Te azt mondod Szerbia, Horvátország, Szlovénia? Én azt mondom Délvidék, és magyarok!
 
Te azt mondod Ausztria, osztrákok?
Én azt mondom Őrvidék, és magyarok!

C:\Users\user\Pictures\kép Kárpát-haza 8.jpg

2019. March 20. 00:00

Magyar népszokások - Szent Mihály napi szokásaink - szeptember 29.

                           

 

Magyar népszokások - Szent Mihály napi szokásaink - szeptember 29.
 
A gazdasági év fordulója, készülődés a télre, a női munkatilalom napja, és a legbiztosabb időjósló nap. Ha ezen az éjszakán az állatok összebújnak, kemény télre számíthatunk.
 
Ám, ha a fecskék még nem keltek útra, szép és hosszú lesz az ősz. Egyben keresztény jó cselekedetként a szegények megvendégelésének, a „szegényetetésnek” ideje is.
 
Az arkangyalnak nagy szerepe volt az emberi életben: sok helyen ma is hozzá imádkozva zárul a katolikus mise, aki az ember legerősebb támasza a gonosz elleni küzdelemben; de a legnehezebb pillanatban, a halálban is Mihály áll az ember mellett – éppen ezért hívták a „halott vőfélyének”, a ravatalozó állványt pedig „Szent Mihály lovának”.
 
Az ősz beálltával a kinti munkákban is jelentős határnap: az őszi vetést befejezve ekkor láttak neki benti munkáknak, mindenekelőtt a kukoricatörésnek, a méheket becsukták, az állatokat az erdőkből behajtották, a hegyi legelőkön pedig Szent Mihályhoz fohászkodtak, hogy ha eddig megmaradt a nyájba ne essék belé a farkas.
 
Gyergyói pásztorok ezen a napon tartották a farkas ünnepet, hogy a jószágot hazaterelés idején megoltalmazzák az ordasok kártételétől. A csíki pásztorok szintén Szent Mihály napján térnek vissza a havasokról, és elhányják, számba adják, azaz télire gazdáik gondviselésére bízzák a jószágokat.
 
Más helyeken is már ekkor elszámoltak a nyájjal a pásztorok a gazdáknak, és ünnepi lakoma, no meg áldomásivás mellett megkötötték az új kontraktust is.
 
E határjellegből fakadólag Mihály napja a „kisfarsangnak” is nevezett időszak kezdete, amikor a nagy nyári munkák végeztével a régiek mulatozásba fogtak, bálozni kezdtek.
 
Ekkor kezdődött "az eszem-iszom, dínom-dánom, lakodalom héthatáron", a nagy ősz lagzik, és a kisfarsang, az őszi juhász vigasságok ideje.
 
Egy időben ez annyira elfajult, hogy Kecskemét szolgabírája 1776-ban betiltotta az éktelen dorbézolást.

2018. September 29. 00:00

Alapvető emberi jog?

Alapvető emberi jog?
 
Ha a jobb életszínvonal alapvető emberi jog lenne, akkor az évszázadokon keresztül Magyarországot, a magyar népet kirabló fejlett nyugati társadalmaktól követeljük, hogy az elorzott magyar javak visszajuttatásával segítsék a magyarok életszínvonalának a sajátjukhoz hasonló szintre emelését!
 
Ahelyett, hogy országunkra is ráerőltetnék a gazdasági bevándorlók millióit!
 
képp Alapvető emberi jog

2018. April 03. 00:00

Ismerjük meg Kárpát-hazánkat! térkép - Kárpát haza

                         

 

Ismerjük meg jobban Kárpát-hazánkat!
Újra és újra elő kell vennünk térképeinket!
 
Vegyük szemügyre Kárpát-hazánk tájegységeit ábrázoló térképet, melyet időről időre tanulmányoznunk kell, és osszuk meg, hogy mások is megismerhessék!
 
kattints a térképre - érdemes!

2018. April 01. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Bakonyi halgombóc leves

A magyar konyha ínyencségei – Bakonyi halgombóc leves
 
Hozzávalók:
50 dkg halcsont, illetve pontyfarok és fej
15 dkg vöröshagyma
40 dkg termesztett csiperkegomba - vagy erdei gomba
10 dkg paradicsom
1 db húsos zöldpaprika
1 db hegyes erős paprika
babérlevél
olaj
1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
2 dl tejföl
1 púpozott evőkanál liszt
 
A halgombóchoz:
30 dkg pontyfilé
2 evőkanál étkezési keményítő
1 mokkáskanál só
őrölt bors
1 kisebb csokor petrezselyem
1 tojás
 
Elkészítés:
A halcsontokat megmossuk, lábasba tesszük és másfél liter vizet öntünk rá. Megsózzuk, fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon 45 percig főzzük.
 
A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a paradicsomot és a kétféle paprikát centis kockákra vágjuk.
 
A hagymát olajon megfonnyasztjuk. Először a gombát, majd 2-3 percnyi pirítás után a paprikát hozzáadva nagy lángon pirítjuk.
 
Beletesszük a paradicsomot, majd meghintjük pirospaprikával. A tejfölt a liszttel és 0,5 dl vízzel simára keverjük, a gombát ezzel sűrítjük. A leszűrt halalaplével fölöntjük, beletesszük a babérlevelet 5 percig forraljuk.
 
A gombócokhoz a pontyot ledaráljuk, a keményítőt és a tojást beledolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük
 
A masszából nedves kézzel kis gombócokat formálunk, és a forrásban lévő levesbe rakva 4-5 percig főzzük.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. March 31. 00:00

Minden ember annyit ér, amennyit a köz javára tesz

                                         

"Minden ember annyit ér, amennyit a köz javára tesz."

Baross Gábor (1848-1892) - magyar politikus, a "vasminiszter"

2018. March 31. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Szűzérme egri módra

A magyar konyha ínyencségei – Szűzérme egri módra
Hozzávalók:
1 db szűzpecsenye
1 közepes fej vöröshagyma
olaj
1/2 dl konyak
1 dl Egri bikavér
1 evőkanál mustár
egy mokkáskanál cukor
1 evőkanál paradicsompüré
bors
petrezselyem zöldje
 
Elkészítés:
Az enyhén kiklopfolt szűzérméket megsózzuk, kevés olajon félig átsütjük, a konyakkal meglocsoljuk, meggyújtjuk.
 
Kevés olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, a borral felöntve fedő alatt öt percig pároljuk lassú tűzön.
 
Hozzáadjuk a mustárt, a paradicsompürét, a cukrot, végül a húst is. Néhány percig még főzzük, a végén frissen őrölt borssal, petrezselyemzölddel megszórjuk.
 
Párolt rizzsel vagy hasábburgonyával tálaljuk. Egri bikavért kínálunk mellé
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. March 30. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Csirkemell sajtos-burgonyás bundában

A magyar konyha ínyencségei – Csirkemell sajtos-burgonyás bundában
 
Hozzávalók:
1 kg csirkemellfilé
a bunda alapanyagai:
3 db tojás
15 dkg reszelt sajt
15 dkg db burgonya reszelve
késhegynyi őrölt bors
2 dl tejföl
10 dkg finomliszt
étolaj
 
Elkészítése:
A csirkemellet felszeleteljük. Megmossuk, majd a vizet lecsepegtetjük róluk.
 
Mind két oldalát besózzuk és a bundához valókat összekeverjük. Először lisztbe, majd a masszába forgatjuk a szeleteket és fedő alatt, lassú tűznél, forró olajban kisütjük.
 
Párolt rizzsel, illetve zöldségekkel, vagy/és sült krumplival körítve tálaljuk. Friss salátát, vagy savanyúságot is adunk mellé.
 
kattints a képekre - érdemes!
 
 

2018. March 29. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – csirkecombok zöldségágyon sütve

 
 
A magyar konyha ínyencségei – csirkecombok zöldségágyon sütve
 
Hozzávalók:
6 db csirkecomb
40 dkg sárgarépa
30 dkg vöröshagyma
20 dkg kápia paprika
1 db hegyes erős paprika (elhagyható)
15 dkg erdei gomba, vagy termesztett csiperke
20 dkg zellergumó
5 - 10 gerezd fokhagyma
őrölt bors
őrölt kömény
olívaolaj
2 dl száraz fehérbor
 
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. A csirkecombokat sózzuk. A fűszereket elkeverjük az olívaolajjal, és bedörzsöljük vele a csirkecombokat.
 
A zöldségeket egy tepsibe terítjük, rátesszük a combokat, egy kevés vizet, valamint a bort aláöntünk, és alufóliával lefóliázzuk.
 
A tepsit sütőbe tesszük, és közepes lángon 40 percig sütjük. Levesszük a fóliát, és szép pirosra sütjük.
 
Nagyon finom egytál étel. Nyersen lereszelt céklasalátát, kovászos uborkát, vagy káposztasalátát adhatunk hozzá.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. March 28. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Kolbásszal töltött karaj

                         

 

A magyar konyha ínyencségei – Kolbásszal töltött karaj
 
Hozzávalók:
 
1 kg rövid karaj
40 dkg parasztkolbász
bors
olaj
 
Elkészítés:
 
Megmossuk a húst, majd megsózzuk és megborsozzuk. Felszúrjuk, és belehúzunk egy szál füstölt parasztkolbászt.
 
Egy tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá, és lefedjük alufóliával. Előmelegített sütőbe helyezzük, ahol 180 fokon 45 percig sütjük.
 
Ekkor óvatosan (hogy meg ne csapjon bennünket a forró gőz) kinyitjuk a fólia tetejét, és így sütjük tovább a húst. Időnként megszurkáljuk húsvillával, hogy megpuhult-e.
 
Saját szaftjával, illetve néhány kanál vízzel - olajjal meglocsoljuk, hogy szépen piruljon és puhuljon. A teljes sütési idő körülbelül másfél óra.
 
Tálalás előtt szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a saját szaftjával. Tálalhatjuk krumplipürével, petrezselymes krumplival.
 
Főzelékekre (borsó, zöldbab, krumpli, paradicsomos káposzta, stb.) is kiváló feltét.
 
Hidegen is kiváló étel, és hidegtálak fontos alkotóeleme.
 
kattints a képekre - érdemes!

2018. March 27. 00:00
<< Első < Előző Következő> Utolsó>>

1. oldal/856