Fogadalmi templom – Szeged – Alföld

                           

 

Fogadalmi templom – Szeged – Alföld
 
A Szegedi Dóm 1913-1930-ban épült neoromán stílusban Schulek Frigyes és Foerk Ernő tervei alapján.
 
A tornyok magassága 81 m. A Dómban található Magyarország második legnagyobb harangja, a 8537 kilogrammos Hősök harangja, illetve Európa egyik legnagyobb templomi orgonája.
 
A Dóm a szegedi városkép igen jellegzetes eleme, XX. századi egyházi építészetünk egyik legmonumentálisabb alkotása, hazánk negyedik legnagyobb temploma.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. July 23. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Cigánypecsenye

                       

 

A magyar konyha ínyencségei – Cigánypecsenye
 
Hozzávalók:
1 kg szeletelt tarja vagy karaj
10-15 gerezd fokhagyma
füstölt kenyérszalonna
liszt
bors
olaj k
evés őrölt pirospaprika
 
Elkészítés:
A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd sózzuk be, és kicsit hagyjuk állni. Közben a fokhagymagerezdeket nyomjuk át a nyomón. A húst borsozzuk meg, alaposan kenjük be a fokhagymával, majd paprikás lisztben forgassuk meg.
 
Forró olajban, teflon edényben (így kevesebb olaj is elég hozzá) süssük meg mind két oldalán. Majd kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára pároljuk, a végén újra zsírjára sütjük fedő nélkül.
 
Egy másik teflonedényben a szeletekre vágott, és a nem bőrös oldalán beirdalt szalonnából kakas taréjokat sütünk. Ezeket tesszük díszítésként a hússzeletek tetejére a tálaláskor.
 
Számos köret illik mellé, attól függően, hogy könnyebb vagy kissé zsírosabb kísérőt kívánunk enni.
 
Fogyaszthatjuk hasábburgonyával, de tzatzikivel (joghurtos uborkasaláta) és/vagy petrezselymes burgonyával is.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. June 26. 00:00

Világhírű magyar tudósok, feltalálók - Asbóth Oszkár (Pankota, -Arad megye- 1891 – Budapest, 1960) - A helikopter egyik feltalálója

                                   

 

Világhírű magyar tudósok, feltalálók - Asbóth Oszkár (Pankota, -Arad megye- 1891 – Budapest, 1960) - A helikopter egyik feltalálója
 
A szabadságharcból már ismert Asbóth Lajos családjának leszármazottja.
 
Mérnök, a helikopter egyik feltalálója. A magyar technikatörténet, kiemelkedő egyénisége.
 
Már fiatal korában elkezdett érdeklődni a főként Franciaországból egyre gyakrabban érkező repülési hírek iránt. Hosszabb tanulmányutat tett 1911-12-ben a bécsújhelyi és 1913-ban a San Stefanói repülőtereken.
 
Tanulmányai végeztével 1909 és 1913 között Aradon, Szabadkán, majd Bécsújhelyen repülőgép-építéssel foglalkozott. Pilóta nélküli repülő motorkerékpár-vontatású kísérleti repülőgép sárkány szerkezetet épített, mellyel több sikeres repülést hajtott végre.
 
Az első világháború alatt a császári és királyi repülőcsapatok fischamendi kísérleti telepére került, ahol 1916. elejéig gépészként dolgozott, utána pedig a Légcsavar Kísérleti Intézetet vezette Budapesten.
 
A helikopter működéséhez nélkülözhetetlen emelőlégcsavar vagy propeller megtervezése és elkészítése Asbóth nevéhez fűződik.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. June 26. 00:00

Sóvidéki - dombság - Hegyre szúrt falvak között Székelyföld - Erdély -- HD minőségű rövid VIDEÓ!

                            kattints a VIDEÓRA:

Ismerjük meg Kárpát-hazánkat!
Nézzük meg ezt a rövidfilmet is - ismerjük meg gyökereinket!
Osszuk meg ezt az anyagot is, hogy sokakhoz eljuthasson! 
 
Sóvidéki - dombság - Hegyre szúrt falvak között Székelyföld - Erdély -- HD minőségű rövid VIDEÓ! 
 
kattints a VIDEÓRA - és a képekre - érdemes!
https://www.youtube.com/watch?v=5vEWcFYEBjI

2016. June 26. 00:00

Wass Alberttől

                                     


"Igaz magyarnak lenni akkora teher, hogy aki sokat viseli, megerősödik."
 
Wass Albert (1908-1998) - író költő

2016. June 26. 00:00

1956 A Rákosi-Gerő-klikk tervszerűen készítette elő, és a kommunista rendszer elleni provokációnak szánta az 1956. októberi „nemzeti szervezkedéseket” (melyek azután forradalommá és szabadságharccá nőttek) – rövid lapszemle

Ez érdemes elolvasni! - Megdöbbentő - vagy talán mégsem?
 
".Hol zsarnokság van,
ott zsarnokság van
nemcsak a puskacsőben,
nemcsak a börtönökben,
 
nemcsak a vallató szobákban,
nemcsak az éjszakában
kiáltó őr szavában,
ott zsarnokság van
.
.
.
mert ahol zsarnokság van,
minden hiában,
a dal is, az ilyen hű,
akármilyen mű,
 
mert ott áll
eleve sírodnál,
ő mondja meg, ki voltál,
porod is neki szolgál."
Egy mondat a zsarnokságról - részlet
 
Illyés Gyula (1902—1983) költő és író
 
A Rákosi-Gerő-klikk tervszerűen készítette elő, és a kommunista rendszer elleni provokációnak szánta az 1956. októberi „nemzeti szervezkedéseket”  (melyek azután forradalommá és szabadságharccá nőttek) – rövid lapszemle 
 
Jobbágyi Gábor Professzor könyvében azt állítja, hogy az 1956-os forradalom nem spontán népfelkelés volt, hanem a KGB mesterkedésének eredménye. Érveihez forrásokat használ. 
 
A szovjeteknek érdekük volt komoly haderőt állomásoztatni nálunk. Ausztriai kivonulásuk után azonban a párizsi békeszerződés értelmében ki kellett volna vonniuk csapataikat. Mindezt megakadályozandó „casus bellit” kellett keresni. 
 
Ezt pedig egy levert forradalomban találták meg a moszkvai vezetők. Andropov akkori szovjet nagykövet kijelentette: előfordulhat, hogy a magyar vezetés majd hozzánk fordul segítségért. Nagy Imre emlékiratai szerint a Rákosi-Gerő-klikk tervszerűen készítette elő az októberi provokációt, Révai és Rákosi vérfürdővel fenyegetett. 
 
Szabó Zoltán, jeles írónk Londonban írott naplójában az olvasható: itt a kommunista történelemben is párját ritkító ocsmány kártyajátékról van szó, amelynek lényege, hogy a készületlen Nagy Imrét tőrbe csalják, és a szovjet szuronyokra támaszkodva hatalmon maradhassanak. 
 
Ezt erősíti meg október 23-án Sefton Delmer angol képviselő: a szovjet játszma szerint a magyarok kommunista vezetők előbb belemennek Nagy Imre kinevezésébe, majd kérik a szovjet beavatkozást. 
 
Október 20-án és 21-én Záhonyban pontonhidakat szereltek össze. 
A sortüzek közül nyolcat elemez Jobbágyi, sok közös vonás van a történésekben. A tömeg mindig fegyvertelen, ennek ellenére a helyszínen mindig felfegyverzett alakulatok várják őket. 
 
A rádió épületétől eltekintve mindenhol „beterelik” az adott helyre a tüntetőket. Nincs ésszerű magyarázat arra, miért lőttek a fegyvertelen tömegbe. Csak a sztálinista hatalom tudatos provokációja lehet a közös mozgatórugó. 
Magyar Idők
 
fotón: Megsemmisített T-34-es szovjet tank a Corvin köznél, az 1956-os forradalom idején

2016. June 25. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Rákóczi túrós

A magyar konyha ínyencségei – Rákóczi túrós
 
Hozzávalók:
a tésztához:
300 g liszt
200 g vaj
100 g porcukor
baracklekvár
 
a töltelékhez:
200 g magozott sárgabarack
1 db citrom
1 kg túró
2 db tojás
150 g kristálycukor
1 db vaníliarúd
 
a tetejére:
2 db tojásfehérje
100 g porcukor
 
Elkészítése:
1. A hozzávalókat tálba téve gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Gyúrni nem szabad, csak addig dolgozzuk vele, hogy éppen összeálljon! Ekkor műanyag fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe fél órára.
 
2. A tésztát nyújtsuk ki, fektessük kivajazott, kilisztezett tepsibe, és villával szurkáljuk meg. Süssük világosbarnára 8-10 perc alatt a 190 fokos sütőben, majd vegyük ki.
 
3. A töltelékhez a sárgabarackot vágjuk apró kockákra. A citrom héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki. Dolgozzuk össze ezeket és a többi hozzávalót.
 
4. A kihűlt tésztát vékonyan kenjük meg lekvárral, majd simítsuk rá a tölteléket. Tegyük vissza a 180 fokos sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük világosbarnára.
 
5. A díszítéshez a tojásfehérjét verjük fel a porcukorral. Kanalazzuk habzsákba, és felváltva rácsozzuk be a süti tetejét ezzel és lekvárral. Tegyük vissza a sütőbe, és 10 perc alatt süssük világosbarnára a habréteget is.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. June 25. 00:00

Uránia Nemzeti Filmszínház - Budapest

                       

 

Uránia Nemzeti Filmszínház - Budapest
 
Az Uránia Nemzeti Filmszínház 1895-ben épült. Építtetője Rimanóczy Kálmán nagyváradi építési vállalkozó volt, az épületet Schmal Henrik tervezte, aki sikeresen ötvözte a velencei gótika, az itáliai reneszánsz formai elemeit az arab-mór építészet díszítőelemeivel, így jött létre Budapest egyik legmeghatározóbb „mór” stílusú épülete.
 
Mint orfeum kezdetben Caprice néven működött, egészen 1899-ig, amikor az egykori mulatóban megnyitották az Uránia Tudományos Színházat.
 
Az Uránia Tudományos Színházat, ezt az új intézményt felszerelték álló és később mozgóképek bemutatására alkalmas vetítőberendezésekkel – így indult útjára az immár több mint száz éves Uránia filmszínház.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. June 25. 00:00

A britek nem kérnek a szuper államból - az Egyesült Európai Államokból!

A britek nem kérnek a szuper államból - az Egyesült Európai Államokból!

Nem kívánják, hogy úgy rángassák őket parancsuralmi eszközökkel Brüsszelből, mint annak idején Moszkva tette azt Közép-Európával és Kelet-Európával

fotómontázs: Elég

2016. June 24. 00:00

"A pénzhatalom és a bürokraták Európája helyett, mi az értékek és a nemzetek Európájának létrejöttét kívánjuk elősegíteni!" Ez a Patrióta Európai Mozgalom

"A pénzhatalom és a bürokraták Európája helyett, mi az értékek és a nemzetek Európájának létrejöttét kívánjuk elősegíteni!"
 
Ez a Patrióta Európai Mozgalom 2012. januárjában megfogalmazott hitvallása!
 
Az EU-nak csak akkor van jövője, ha az irányt az európai emberek jelölhetik ki.
 
A brit kilépésnek is az volt a fő oka, hogy az EU vezetői teljesen eltávolodtak az emberektől, és az ő érdekeik képviselete helyett a világbefolyásra törekvő háttérhatalom kiszolgálóivá silányultak.
 
fotómontázs: Elég

2016. June 24. 00:00
<< Első < Előző Következő> Utolsó>>

1. oldal/817