A magyar konyha ínyencségei - Brassói aprópecsenye - eredeti recept

                     

A magyar konyha ínyencségei - Brassói aprópecsenye - eredeti recept
 
Hozzávalók:
60 dkg szűzérme, vagy sovány sertéscomb
1 kg krumpli
4-6 gerezd fokhagyma
só, bors
olaj
 
Elkészítése:
A meghámozott krumplit két centiméteres kockákra vágjuk. Egy olajjal kikent tepsibe tesszük úgy, hogy azok egy rétegben helyezkedjenek el. (ne legyenek egymáson a krumpli kockák).
 
A tepsit betesszük az előmelegített 200 fokos sütőbe. Néha falapáttal átforgatjuk közben, és pirosra sütjük a krumplit.
 
Közben a megmosott és szintén két centiméteres kockákra vágott húst egy serpenyőben felhevített két-három evőkanálnyi olajra tesszük, és erős lángon megpirítjuk, hogy kérge keletkezzen a kockáknak (2 perc).
 
Ezután megsózzuk, felöntjük egy kevés vízzel, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk (3 perc). Ekkor levesszük a fedőt, és a hús is megpirítjuk (3 perc).
 
Mikor pirulni kezd, beletesszük a a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát, és ízlés szerint megborsozzuk.
 
A tűzről levéve, összekeverjük a tepsiben már szépen pirosló krumpli kockákkal. Visszatesszük még a sütőbe 180 fokon egy 3 percre.
 
Idénysalátákkal is, és savanyúságokkal is kiváló egytálétel.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. May 25. 00:00

Magyar emlékek a nagyvilágban - Türr István-szobor - Róma - Türr István-emléktábla - Nápoly - Olaszország

                              

Magyar emlékek a nagyvilágban - Türr István-szobor - Róma - Türr István-emléktábla - Nápoly - Olaszország
 
Az olasz főváros Gianicolo-dombján áll Türr István (1825-1908) mellszobra.
A bajai születésű, regényes életű katona az 1848-as európai forradalmak “elzúgta" után az olasz függetlenségpártiak oldalán bukkant fel, a piemonti hadseregben őt bízták meg egy magyar légió felállításával is.
 
1859-től Giuseppe Garibaldi közvetlen környezetében küzdött Itália egyesítéséért és szabadságáért. Egyike volt a legendás “marsalai ezernek", akik elsőként szálltak partra Szicíliában. Garibaldi ezt követően tábornokká, első hadsegédévé, serege főfelügyelőjévé nevezte ki Türrt.
 
A függetlenségi mozgalom győzelmét követően az olasz királyi hadsereg altábornagyaként diplomáciai missziókat teljesített, a kiegyezés után Budapestnek és Bécsnek is felajánlotta szolgálatait, szerteágazó kapcsolatrendszerét. Magyarország csatornahálózatának bővítésében nevével függ össze a Ferenc-csatorna megépítése az 1870-es években.
 
Írásaiban a magyar népoktatás fejlesztését is szorgalmazta. A görögök 1867-ben kezdeményezték a Korinthoszi-csatorna építését, majd 1881-ben Türr Istvánt bízták meg a vállalkozás irányításával.
 
Márvány mellszobrát – Csíkszentmihályi Róbert alkotását – 1999 őszén adta át az olasz főváros közönségének Orbán Viktor miniszterelnök, aki beszédében kiemelte, hogy Türr István számára egész életében egységes gondolatot képezett a nemzet és az európaiság.
 
2002-ben Nápolyban emléktáblát avattak Türr tiszteletére. Miután Garibaldi déli hadjárata során elfoglalta a várost, a magyar tábornokot nevezte ki Nápoly katonai és politikai kormányzójává.
 
Az emléktáblát Varga Tamás szobrászművész készítette, avatásán részt vett néhai Mádl Ferenc köztársasági elnök is.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. May 25. 00:00

II. Rákóczi Ferenc (1676-1735) egy másik imája

                                

I. Rákóczi Ferenc fejedelem imája
 
Tekintsd, uram, néped sóhaját,
hallgasd meg a szegények,
özvegyek és árvák
hozzád felsíró jajkiáltásait!
Tekints az engesztelésre kész ártatlanokra,
és ne feledkezzél meg
irgalmasságod cselekedeteiről,
melyekkel hajdan oly kegyesen
elárasztottad szolgaságban sínylődő
választott népedet…
Vezéreld cselekedeteinket,
erősítsd karunkat,
hogy egyesült erővel szolgálhassunk
akaratodnak…
Add, hogy rendelkezésed útjáról
le ne térjünk,
hanem igazságtételeid őreivé lévén,
utunk nyugalomban
és békességben vezessen tehozzád!
 
 

2016. May 25. 00:00

Márton Áron mondta, az akkori nehéz időkben

                                       

 

A nemzetéhez, a nyájához haláláig hűséges egyházi vezető az akkori  nehéz időkben is így gondolkodott - figyelmezzünk rá, hiszen bennünket is megcsapott a rettenet szele!
 
"A kényelmes napokról nekünk le kell mondanunk: harcok idején, történelmi fordulóban, eszmék és népek elkeseredett mérkőzésekor születtünk, de a nagy időkhöz nagy nemzedék kell, s megéri, hogy szerepet vállaljunk, össze ­fogjunk, mint még soha, s a nyomasztó jelenben is tántoríthatatlan bizalommal: dolgozzunk."
 
Márton Áron (1896-1980) - Erdély katolikus püspöke

2016. May 25. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Hentestokány

                             

 

A magyar konyha ínyencségei – Hentestokány
 
Hozzávalók:
1 kg marhalapocka, esetleg lábszár
20 dkg füstölt sonka
olaj
20 dkg vöröshagyma
5 dkg paradicsompüré
30 dkg ecetes csemege uborka
őrölt bors
 
Elkészítés: A hagymát apróra, a húst, a sonkát, a csemege uborkát vékony csíkokra vágjuk.
Az apróra vágott hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a a füstölt sonka csíkokat, és azzal is egy kicsit pirítjuk.
 
Beletesszük a húst, megsózzuk, és gyakori kevergetés mellett pörköljük, míg levét el nem főtte.
 
Vigyázat a sonka is sós! Ezután kevés vizet adva hozzá fedő alatt mérsékelt tűzön pároljuk. Ha a levét elfőtte, mindig csak kevés vizet öntsünk alá, hogy csak rövid lében párolódjon.
 
Ha a hús már puha, beletesszük a csemege uborkát és a paradicsompürét. Átpirítjuk és levesszük a lángról. Ízlés szerint borsozzuk.
 
Tarhonyát, petrezselymes burgonyát vagy párolt rizst adunk mellé.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. May 24. 00:00

Liptói havasok - A Rohács csoport őszi tüneményei - Felvidék - rövid HD minőségú VIDEÓ!

                              

Ismerjük meg Kárpát-hazánkat! Nézzük meg ezt a rövidfilmet is - ismerjük meg gyökereinket!
Osszuk meg ezt az anyagot is, hogy sokakhoz eljuthasson!
 
Liptói havasok - A Rohács-csoport őszi tüneményei - Magas-Tátra - Felvidék - rövid HD minőségú VIDEÓ!
 
kattints a VIDEÓRA és a képekre - érdemes! https://www.youtube.com/watch?v=MbEMNKpLHtY

2016. May 24. 00:00

Széchenyi Tőlünk függ minden, csak akarjunk!

                                   

És igazsága, az érvényét a mai napig nem vesztette el!

"Tőlünk függ minden, csak akarjunk!"

Széchenyi István (1791-1860) - politikus, író,  közgazdász, a Batthyány-kormány közlekedési minisztere

2016. May 24. 00:00

Hungarikumok - Magyar rajzfilmek - Magyar népmesék – A királykisasszony cipője - rövid VIDEÓ!

Hungarikumok - Magyar rajzfilmek - Magyar népmesék – A királykisasszony cipője - rövid VIDEÓ!
 
kattints a VIDEÓRA és a képekre - érdemes!
http://www.mesek.tv/magyar-nepmesek/magyar-nepmesek-a-kiralykisasszony-cipoje.html

2016. May 23. 00:00

A Magyar konyha ínyencségei – Túrógombóc

                       

 

A Magyar konyha ínyencségei – Túrógombóc
 
Hozzávalók:
50 dkg túró
3 tojás
12 dkg búzadara
10 dkg zsemlemorzsa
csipet só
porcukor, vagy méz
tejföl
 
Elkészítés:
Áttörjük gondosan a tehéntúrót, majd összegyúrjuk a tojásokkal és a búzadarával. Egy csipet só is kerülhet bele.
 
Állni hagyjuk a hűtőben 3-4 órát is, hogy megdagadjon a búzadara.
 
Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és forrásban lévő enyhén sós vízbe tesszük, kifőzzük. Öt perc körülbelül mire a víz felszínére feljött gombócok átfőnek, de nézzünk meg egyet kettévágva, hogy megfőtt-e.
 
A kész gombócok rezgősek, óvatosan bánjunk velük. A zsemlemorzsát közben megpirítjuk olajon szép barnás színűre, és a kiszedett, lecsepegtetett gombócokat belehempergetjük.
 
A zsemlemorzsát egy nem zománcozott edényben, mindenféle zsiradék nélkül is szép barnásra piríthatjuk - a felesleges kalóriabevitel okán. :D
 
Tejfölt elkeverjük a porcukorral - ízlés szerint, ki mennyire édesen szereti. Porcukor helyett használhatunk mézet is.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. May 23. 00:00

Hungarikumok - Magyar operett - Csárdás királynő - Te rongyos élet - VIDEÓ!

                            másold be a linket - érdemes! https://www.youtube.com/watch?v=K18hligi1l0

2016. May 23. 00:00
<< Első < Előző Következő> Utolsó>>

1. oldal/813