Szép szó és az igaz szó

                               


"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek."

Jókai Mór (1825-1904) - író

2016. August 06. 00:00

Gárdonyi Géza A végtelenség láthatatlan örök folyama érint meg mindig, ha anyát látok. Isten gyümölcsfája ő.

"A végtelenség láthatatlan örök folyama érint meg mindig, ha anyát látok.
Isten gyümölcsfája ő.
Őreá száll virágul a végtelenségből jött lélek.
Az ő szíve véréből sző magának testet.
Mindig érzem, hogy Isten megbízottja ő. "
 
Gárdonyi Géza (1863-1922) - író, költő, pedagógus

2016. August 04. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Régimódi tojásleves

                     

Magyar konyha ínyencségei – Régimódi tojásleves
 
Hozzávalók:
tojás - ízlés szerinti darabszámú
25 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
40 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál őrölt pirospaprika
gy csapott kávéskanál köménymag
bors
3 db babérlevél
2 szem szegfűszeg
1-2 evőkanál cukor
étekízesítő
ecet
petrezselyem zöldje
zeller zöldje
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék
 
Elkészítés:
A felmelegített olajon megfuttatjuk a frissen őrölt köményt és szegfűszeget. A tűzről levéve beletesszük az őrölt paprikát, majd gyorsan felöntjük vízzel - annyival, amennyi leves akarunk készíteni.
 
Beletesszük a kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és a vastag karikára vágott vöröshagymát. Beletesszük a babérlevelet, a zeller zöldjét, valamint ecetet, hogy a hagyma ne főjön szét - rá lehessen majd harapni.
 
Sózzuk, és beleteszünk egy kanál ételízesítőt. Lassú tűzön forraljuk, közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, illetve a cukrot.
 
Ennek a levesnek a karakteres alapíze: édes-savanyú. Tehát mikor az összetevői majdnem megpuhultak, megkóstoljuk az ételünket. Utána sózzuk, cukrozzuk, ecetezzük, ha szükséges.
 
Elzárjuk alatta a lángot. Ízlés szerint borsozhatjuk. Közben egy másik edényben felforraltunk 2 liternyi vizet, melybe 3 evőkanálnyi 10 %-os ecetet öntünk, valamint belehelyezünk 2-3 merőkanalat (amennyink van a háznál), úgy hogy kerüljön beléjük víz.
 
Amikor újraforr a vizünk, ezekbe a merőkanalakba ütjük óvatosan a tojásokat, majd amennyire engedik a merőkanalak nyelei, lefedjük a lábast. Közepes lángon három percig főzzük őket.
 
Ekkor kivesszük, egy nagy tányérra helyezzük a szép formás tojásokat, amelyek fehérjéje már megkeményedett, de a sárgájuk még lágy, majdnem folyékony.
 
Ezt a "merőkanalas műveletet" annyiszor végezzük el, ahány tojást akarunk készíteni. Tálaláskor a levesbe szórjuk az apróra vágott petrezselyem zöldjét, és mindenki tányérjába kívánságának megfelelő számú tojást helyezünk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. August 04. 00:00

Csontváry Kosztka Tivadar - Mosztári híd

                   

 

Egy csodálatos híd fotói, és világhírű alkotónk festménye
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) – Mosztári híd
 
Anyagunk Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) – Mosztári híd című híres festményét – és a hidat a mai valóságában mutatja meg.
 
A hidat a délszláv háborúban felrobbantották, és mi magyarok - szakembereink - építettük újjá.
 
Mosztár város és község Bosznia-Hercegovina déli részén, Hercegovina-Neretvai kanton székhelye,
 
Hercegovina legnagyobb települése, a boszniai horvátok kulturális, politikai központja.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. August 04. 00:00

Élisée Reclus - "Magyarország rendkívüli előnye, hogy szoros értelemben vett földrajzi egység. - Kárpát-haza

"Magyarország rendkívüli előnye, hogy szoros értelemben vett földrajzi egység. 
 
A magyar királyság földrajzi szempontból Európa egyik legösszefüggőbb területe. 
 
Bármint alakuljon is a közép-európai államok sorsa, bizonyos, hogy a magyarság mindig a legjelentékenyebb szerepet fogja játszani a Kárpátok által körülvett óriási arénában."
 
Élisée Reclus (1837-1916) -  földrajztudós, filozófus
 
fotón: Műbolygós felvétel - Kárpát-haza természetes határait maga a Teremtő jelölte ki

C:\Users\user\Pictures\Műbolygós felvétel - Kárpát-haza természetes határait maga a Teremtő jelölte ki 66.jpg

2016. August 03. 00:00

Üzenet Ázsiából a magyarokhoz - Tanpai Rinpoce

Üzenet Ázsiából a magyarokhoz
 
“Önök, magyarok elképzelni sem tudják, milyen büszkék lehetnek nemzetükre, magyarságukra.
 
Mi biztosan tudjuk, hogy a világ szellemi, lelki és spirituális megújhodása az Önök országából fog elindulni.
 
A világ szívcsíkrája az Önök országában, a Pilisben található. Ez a spirituális megújulás már megindult Önöknél!”
 
Tanpai Rinpoce a Fehér Király kolostor vezető lámája - Nepál - magyarországi tartózkodása idején - 2007

2016. August 03. 00:00

teleki pál A legtöbb ember ezért nem lesz államférfi - de mégcsak komolyan vehető tájékozott, megfontolt ember sem, ha közügyekről van szó...

A legtöbb ember ezért nem lesz államférfi - de mégcsak komolyan vehető tájékozott, megfontolt ember sem, ha közügyekről van szó...
:D
 
"A legtöbb ember csak pillanatnyi nehézségeket lát. Én azonban látok tíz évre sőt évtizedekre előre is nehézségeket.
 
Én előre aggódom a jövő generáció lelki tartalmáért, előre aggódom a szükséges objektivitásért a szubjektivitással szemben, és a közérdek szolgálatáért az egyéni érdekkel szemben."
 
Teleki Pál (1879-1941) - geográfus, politikus, miniszterelnök

2016. August 03. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Orjaleves

 

A magyar konyha ínyencségei – Orjaleves
 
Hozzávalók: 1 kg orja (sertésgerinc)
20 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
20 dkg zeller
20 dkg karalábé
1 fej vöröshagyma
1 szál zeller zöldje
gyömbér
szerecsendió-virág
bors
 
Elkészítés: Az orját feldaraboljuk, 3 liter vízbe feltesszük főni. Amikor felforrt, habját leszedjük, majd beletesszük a megtisztított és feldarabolt zöldségeket, megsózzuk és beletesszük a megtisztított hagymát illetve a fűszereket is.
 
Lassú tűzön főzzük, amíg minden megpuhul. Betétként cérnametéltet főzünk hozzá, vagy daragaluskát.
 
Ha szükséges, színezőként még kevés sáfrányt is tehetünk bele. Apróra vágott petrezselyem zöldjével meghintve tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. August 03. 00:00

Mezey Mária - Tudod mi a csoda?

Tudod mi a csoda?
 
"S most figyelj egy kicsit te Kételkedő!
Te aki már nem érzed jól magad a világban. Te aki nyugtalan vagy, ingerült, rosszkedvű, mert állandóan hiányzik neked valami. Kiabál benned a megnevezhetetlen, megfoghatatlan, elérhetetlen valami után amit nem találsz meg se borban, se csókban, se munkában.
 
Te, aki már sejted, hogy tulajdonképpen Istent keresed, de Tamás lelked jelt kíván és csodát követel ahhoz, hogy hinni tudjon. Te - aki én voltam valaha - tudod mi a csoda?
 
A csoda az, hogy élünk. Nézz magadba és nézz vissza az elmúlt esztendőkre.
 
Lehetetlen, hogy ne lásd meg a te személyes életmentő csodádat. Meg vagyok róla győződve, hogy nem egy, de tíz úgynevezett "véletlent" találsz, ami ha nincs, ma már te sem vagy.
 
Nézz magadba s azután nézz az égre és halkan, csendesen mondd ki a szót: Köszönöm.
 
S abban a pillanatban, mikor ezt kimondtad megtelsz hittel, megtelsz örömmel, megtelsz hálával, megtelsz erővel, megtelsz szeretettel: betelsz Istennel."
 
Mezey Mária ((Kecskemét, 1909 – Budakeszi, 1983) - színésznő

2016. August 02. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Zöldbab paprikás

                   

 

A magyar konyha ínyencségei – Zöldbab paprikás
 
Hozzávalók:
1 kg zöldbab (zöld színű)
1 nagyobb fej hagyma
1 db zöldpaprika - apróra kockázva
1 db paradicsom
olaj
3 dl sovány tejföl
1 csomó petrezselyemzöld
1 evőkanál liszt
1 evőkanál őrölt pirospaprika
ételízesítő
ecet
cukor
(egy csokor kapor, megbolondítja - aki szereti :D)
 
Elkészítés:
A megmosott zöldbab két végét levágjuk és körülbelül négy centiméteres darabokra aprítjuk. Az apróra vágott hagymát és paprikát megfuttatjuk az olajon, hozzáadjuk az őrölt paprikát, majd felöntjük vízzel.
 
Beletesszük a babot, a felszeletelt paradicsomot, a sót, és ízlés szerinti ételízesítőt (apróra vágott kaprot). Utánatöltjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára pároljuk.
 
Az apróra vágott petrezselymet összekeverjük a tejföllel, a liszttel és egy kevés vízzel, egy csapott evőkanál cukorral, majd összeforraljuk a babbal.
 
A végén ízlés szerinti mennyiségű ecetet teszünk bele, hogy kellemesen savanykás íze legyen. Sült húsokkal, oldalassal, fasírttal, sült hallal, vagy tükörtojással tálaljuk, kiváló egytál étel.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. August 02. 00:00
<< Első < Előző Következő> Utolsó>>

1. oldal/823