A magyar konyha ínyencségei – Krumplistészta

                       

A magyar konyha ínyencségei – Krumplis tészta
 
Hozzávalók:
0,8 kg krumpli
20 dkg vöröshagyma
1-2 dl tej
2 evőkanál olíva olaj
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
ízlés szerint bors
0,5 kg nagy kocka - száraztészta
 
Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk. Vágjuk fel kisebb kockákra. A hagymát szintén pucoljuk meg, vágjuk fel apróra.
 
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, sózzuk, és kevergetve addig pároljuk, míg kezd szép színt kapni.
 
Ekkor tegyük bele a pirospaprikát, öntsük hozzá a krumplit, majd ízlés szerint szórjuk meg borssal, és sóval.
 
Keverjük, süssük pár percig, közben törjük össze a fakanállal apró darabosra a krumplit.
 
Amikor elkezd pirulni, mindig adunk hozzá egy kevés tejet. Folyamatosan kevergetjük, mert a tejcukor leégne.
 
Amikor elfogy a tejünk, kicsit megkapatjuk, de nem égetjük le. Akkor jó, ha nem túl száraz, de szép színt kapott a pirítástól.
 
Közben a tésztát bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, Amikor megpuhult a krumpli, a közben kifőtt tésztával összekeverjük.
 
Utána ízesíthetjük sóval, őrölt borssal.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. May 27. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Őzpörkölt vadász módra

                           

 
Hozzávalók:
2 kg őzhús
40 dkg vöröshagyma
5 szem borókabogyó
40 dkg erdei gomba (esetleg termesztett barna csiperke)
3 gerezd préselt fokhagyma
bors ízlés szerint
2-3 cseresznyepaprika
3 evőkanál őrölt paprika
1 kávéskanál őrölt kömény
2 db paradicsom
3 db zöldpaprika
5 dl száraz vörösbor
babérlevél
egy csipetnyi kakukkfű
6 szem szegfűbors
két evőkanál olíva olaj
 
Elkészítés:
Egy lábasban felhevített olajban megfuttatjuk a fűszereket - az összezúzott borókabogyót, szegfűborsot, az őrölt köményt, a kakukkfüvet - majd beledobjuk az apróra vágott vöröshagymát és az ugyancsak apróra vágott zöldpaprikát.
 
Megdinszteljük őket, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Nagy tűzön egy kissé megpirítjuk. Miután a hús kérgesre fehéredik, beletesszük a cikkekre vágott paradicsomot, és kis víz hozzáadásával, fedő alatt főzzük kis lángon.
 
Mindig annyi vizet pótolunk hozzá, hogy ne égjen le. Körülbelül húsz perccel a hús megpuhulása előtt beletesszük az őrölt paprikát, a cikkere vágott gombát, illetve a cseresznyepaprikát, babérlevelet, és az összezúzott fokhagymát.
 
Ezután beleöntjük a jó minőségű vörösbort, és készre főzzük. A végén ízlés szerint borsozzuk.
 
Főtt burgonyával, vagy burgonyakrokettel, burgonya pogácsával és/vagy friss házi kenyérrel tálaljuk, illetve savanyúságot adunk mellé.
 
Kattints a képekre - érdemes!

2016. May 27. 00:00

Magyar emlékek a nagyvilágban - Mátyás király-dombormű - Bautzen - Németország

                                        

Magyar emlékek a nagyvilágban - Mátyás király-dombormű - Bautzen - Németország 
 
A kelet-németországi Bautzen történelmi városmagjához tartozik az Ortenburg-vár, amelynek egy részét annak idején Hunyadi Mátyás építtette újjá. 
 
Kastélytornya azóta is a magyarok királyának nevét viseli, s az ő alakja ékesíti. Az 1486-ban elkészült, a fal síkjából merészen kiemelkedő domborművet Mátyás király egyetlen hiteles ábrázolásának fogadja el a szaktudomány. (A kompozíció fejét annak idején több ízben is Budára szállították, az uralkodó arcvonásait a legtökéletesebben áttéve ott adták meg végső formáját.) 
 
A  bautzeni térplasztika másolata megtekinthető például a budavári Hilton Szállón vagy a szeged-alsóvárosi templom oldalbejárata felett. 
 
A krónikások szerint a magyarok királyát a korra jellemző hódító szellemen túl az is sarkallta újabb területek megszerzésére, hogy megerősödve nagyobb eséllyel lépjen fel a Balkánt immár szilárdan kézben tartó oszmán birodalommal szemben. 
 
Mátyás komolyan vette az atyai örökséget, szerette volna megvalósítani Hunyadi János álmát, a török kiűzését Európából. 
 
Ehhez előbb meg kívánta szerezni a német-római trónt. 1463-ban rátette a kezét Boszniára, Morvaország elfoglalása után 1469-ben cseh királlyá koronáztatta magát, 
 
1485-ben bevette Bécset, érzékeny veszteségeket okozott a Habsburgoknak. Azonban Mátyás király 1490-ben trónörökös nélkül meghalt, az utána következő évtizedek magyarországi anarchiája és hanyatlása után érkeztünk el a mohácsi vészhez.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. May 27. 00:00

Magyar emlékek a nagyvilágban - Kubala László-szobor - Camp Nou Stadion - Barcelona - Katalónia - Spanyolország

                                     

 

Magyar emlékek a nagyvilágban - Kubala László-szobor - Camp Nou Stadion - Barcelona - Katalónia - Spanyolország
 
Katalónia fővárosában 2009 őszén ünnepélyesen leleplezték Kubala Lászlónak (1927-2002), a nagy hírű helyi futballcsapat legendás játékosának két méter magas szobrát.
 
A spanyol lapok híradása szerint a 100 ezer férőhelyes Camp Nou Stadionban rendezett ünnepségen megjelent a katalán gárda teljes vezérkara, élén Joan Laporta elnökkel, aki beszédében méltatta a magyar születésű csatár érdemeit.
 
“Az FC Barcelona nagyszerű futballistája most már örökre ott lesz a stadionban” - írta az ABC című napilap.
 
Az 1,2 méteres talpazatra állított bronzszobor elkészítésére Montserrat Garcia kapott megbízást, akit öt művész közül választottak ki a feladatra, miután a jelölteknek ugyanazon fotó alapján kellett megtervezniük az alkotást.
 
A szobrot azon szurkolók hozzájárulásából állították fel, akik legkevesebb 15 euróval támogatták az elképzelés megvalósulását.

2016. May 27. 00:00

Gyopárt a Hargitáról hozzatok, a székely hősök halhatatlanok! - rövid VIDEÓ! - és a szobor történetének leírása

                                    

Gyopárt a Hargitáról hozzatok, a székely hősök halhatatlanok! - rövid VIDEÓ! - és a szobor történetének leírása
 
kattints a VIDEÓRA:
http://www.magyarvagyok.com/videok/1-Zene/3795-Gyopart-a-Hargitarol-hozzatok-a-szekely-hosok-halhatatlanok.html
 
Székelyudvarhely történelmi centrumában, a Márton Áron téren áll egy világháborús emlékmű, rajta azzal a szoborral, melyet először a helyi népnyelv (majd lassan-lassan mindenki) Vasszékelynek nevezett.
 
1917 végén állítottak fel egy világháborús emlékművet a székelység anyavárosában, melyet a császári és királyi 82. Székely Gyalogezred azon katonái emlékének szenteltek, akik hősiesen megállították, majd (bár csak ideiglenesen) visszaverték az Ojtozi-szoros környékén a Kárpátokon át a Székelyföldre betörő orosz, majd román csapatokat.
 
Az eredeti szobor, amelyet a nyolcvankettesek négy katonája alkotott (három székely és egy szász: Herman Ottó szakaszvezető, Rózsa Géza tizedes és Sipos Jenő honvéd faragta - Erdélyi István őrmester tervezte) cerfából készült, majd minden négyzetmilliméterét odaszögezett acélpikkelyekkel borították – innen az eredeti elnevezés: Vasszékely.
 
A szobor talapzatának egy-egy oldalán feltüntették az ezred egyik, poétikus vénával megáldott zászlósának két-két sorát, a következők szerint:
 
Észak:
Gyopárt a Hargitáról hozzatok,
a székely hősök halhatatlanok.
 
Kelet:
Ojtoznál, Volhina síkjain,
s ott lenn Doberdón,
ismeri az ellenség a puskatusom.
 
Nyugat:
A trón, s a haza védelmében vassá válik a székely,
s hősi, csodás tettét hirdeti a hon, s a világ .
 
Dél:
Magyar testvéreink, ne féljetek,
míg napkeletnél állanak a székelyek.

2016. May 27. 00:00

Magyar emlékek a nagyvilágban - Guttmann Béla-szobor és Fehér Miklós-szobor a Benfica stadionjánál - Lisszabon - Portugália

                                  1/ Magyar emlékek a nagyvilágban - Fehér Miklós-szobor a Benfica stadionjánál - Lisszabon - Portugália A portugál Benfica stadionjánál találjuk a 2004-ben tragikus körülmények között elhunyt magyar játékos, Fehér Miklós mellszobrát. Fehér Miklós /Tatabánya, 1979. július 20. – Guimarães, Portugália, 2004. január 25./ magyar válogatott labdarúgó haláláról: Fehér Miklós a hatvanadik percben állt be csereként a Guimaraes-Benfica portugál bajnoki találkozón. A szakadó esőben megrendezett találkozón Fehér nem egészségesen vállalta a játékot – náthával bajlódott már napok óta. A mérkőzés közben egyszer csak megállt, fejét előre hajtotta, majd háta begörnyedt, kezeit térdére támasztotta, majd tehetetlenül esett hátrafelé a fűre. A két csapat játékosai azonnal körbevették, a játékvezető engedélyt adott az orvosi segítségre Már a pályán megpróbálkoztak újraélesztésével, valaki elrohant a mentőért. A pályán tanácstalan játékosokat láthattunk ekkor, néhányan a földre borulva sírtak, majd lementek a pályáról, hiszen a játékvezető félbeszakította a mérkőzés. Fehért azonnal a guimaraesi kórházba szállították, ahol hiába küzdöttek életéért az orvosok, már ők sem tudtak rajta segíteni.  

 

Magyar emlékek a nagyvilágban - Guttmann Béla-szobor a Benfica stadionjánál - Lisszabon - Portugália
 
A portugál Benfica stadionjánál 2014-ben avatták fel lisszaboni labdarúgóklub egykori magyar sikeredzőjének, Guttmann Bélának (1900-1981) a szobrát.
 
A 220 centiméter magas bronzalak – Szatmári Juhos László alkotása – a legendás trénert a két megnyert BEK-serleggel a kezében ábrázolja a sportpálya 18-as kapujánál, a 2004-ben tragikus körülmények között elhunyt magyar játékos, Fehér Miklós mellszobra közelében.
 
A Budapesten született Guttmann Béla játékosként négy alkalommal ölthette magára a címeres mezt, edzői pályafutása során pedig tucatnyi ország 25 csapatnál dolgozott.
 
Megfordult Ausztriában, Hollandiában, Romániában, Olaszországban, Argentínában, Cipruson, Brazíliában, Uruguayban, Svájcban és Görögországban is, ám legnagyobb sikereit Portugáliában érte el.
 
Előbb, az 1958/59-es idényben bajnok lett az FC Portóval, de a következő szezonban már a nagy riválist, a Benficát irányította. A lisszaboni együttessel, a „Sasokkal” 1961-ben és 1962-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, kétszer nyert portugál bajnokságot, egyszer pedig portugál kupát, és ő fedezte fel minden idők egyik legjobb portugál futballistáját, Eusebiót.
 
Guttmann karrierje csúcsán haraggal távozott Lisszabonból, s bár még 1973-ig aktív volt, portugáliai sikereit nem tudta megismételni. A legenda szerint távozásakor Guttmann megátkozta a Benficát, hogy nélküle száz évig nem nyer európai kupát, és a csapat azóta valóban hét finálét bukott el.
 
A szoborállítást komoly médiaérdeklődés közepette lebonyolított ünnepségen – amelyet a klub alapításának 110. évfordulóján rendeztek – a szónokok úgy vélekedtek, hogy a szoborral Guttmann Béla végleg visszatért a Benficához.

2016. May 26. 00:00

Dolányi Benczúr Ida (1876-1970) festőművész képeiből

                             

Dolányi Benczúr Ida (1876-1970) festőművész képeiből
 
Művész család festő tagja. Benczúr Gyula festőművész és Karolina Max lánya,
 
Benczúr Elza és Benczúr Olga iparművészek, valamint Benczúr Gyula orvos testvére, Benczúr Béla építész és Gabriel von Max festőművész unokahúga, ifj. Vastagh György szobrászművész sógornője, Vastagh Éva és Vastagh László szobrászművészek nagynénje.
 
Először édesapja, Benczúr Gyula oktatta, 1907-től 1914-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, mesterei Révész Imre, Bosznay István, Tardos Krenner Viktor és Réti István voltak.
 
Tanulmányutakon járt Olasz- és Németországban. 1914-től állította ki képeit. Többnyire virágcsendéletek és lakásbelsők festésével foglalkozott.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. May 26. 00:00

Őshonos háziállataink - Kárpáti borzderes - Erdély

Őshonos háziállataink - Kárpáti borzderes - Erdély
 
A fajta a Kárpátok karéjában és a hegylábi területeken alakult ki.
 
A fajta eredete a homályba vész. A mai formáját az 1800-as évek közepére-végére nyerte el. A Kárpátokban jelenlévő mokány, riska, busa marhát svájci borzderes fajtájú szarvasmarhákkal keresztezték, mely az eddig viszonylag heterogén állománynak egységes külsőt kölcsönzött.
 
Használatán a svájci borzderessel történt keresztezés nem sokat változtatott. Megtartotta primitív ősi jellegét, csak a tejtermelésén javított.
 
Az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló, rideg tartásra alkalmas. A kárpáti borzderes fajta a Kárpát-medencében őshonosnak tekinthető.
 
Hármas hasznú (tej,hús), valamint igavonásra is használják. Az dőjárás viszontagságaival szemben ellenálló, rideg tartásra alkalmas.
 
A borzderes könnyen kezelhető szarvasmarha, a Kárpátok néhány eldugott településén még a mai napig végeznek ilyen munkát.
 
Kis testű, de nem kelti csökött állat benyomását. Marmagassága 110 -135 cm.
 
Színe a fajtára jellemző, nem egységes, barna és szürke szőrszálak keveréke (jellegzetes deres szín).
 
Az állatok nagy része rigó szájú, mely a száj és az orr körül húzódó fehér sávot jelenti.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. May 25. 00:00

A magyar konyha ínyencségei - Brassói aprópecsenye - eredeti recept

                     

A magyar konyha ínyencségei - Brassói aprópecsenye - eredeti recept
 
Hozzávalók:
60 dkg szűzérme, vagy sovány sertéscomb
1 kg krumpli
4-6 gerezd fokhagyma
só, bors
olaj
 
Elkészítése:
A meghámozott krumplit két centiméteres kockákra vágjuk. Egy olajjal kikent tepsibe tesszük úgy, hogy azok egy rétegben helyezkedjenek el. (ne legyenek egymáson a krumpli kockák).
 
A tepsit betesszük az előmelegített 200 fokos sütőbe. Néha falapáttal átforgatjuk közben, és pirosra sütjük a krumplit.
 
Közben a megmosott és szintén két centiméteres kockákra vágott húst egy serpenyőben felhevített két-három evőkanálnyi olajra tesszük, és erős lángon megpirítjuk, hogy kérge keletkezzen a kockáknak (2 perc).
 
Ezután megsózzuk, felöntjük egy kevés vízzel, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk (3 perc). Ekkor levesszük a fedőt, és a hús is megpirítjuk (3 perc).
 
Mikor pirulni kezd, beletesszük a a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát, és ízlés szerint megborsozzuk.
 
A tűzről levéve, összekeverjük a tepsiben már szépen pirosló krumpli kockákkal. Visszatesszük még a sütőbe 180 fokon egy 3 percre.
 
Idénysalátákkal is, és savanyúságokkal is kiváló egytálétel.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. May 25. 00:00

Magyar emlékek a nagyvilágban - Türr István-szobor - Róma - Türr István-emléktábla - Nápoly - Olaszország

                              

Magyar emlékek a nagyvilágban - Türr István-szobor - Róma - Türr István-emléktábla - Nápoly - Olaszország
 
Az olasz főváros Gianicolo-dombján áll Türr István (1825-1908) mellszobra.
A bajai születésű, regényes életű katona az 1848-as európai forradalmak “elzúgta" után az olasz függetlenségpártiak oldalán bukkant fel, a piemonti hadseregben őt bízták meg egy magyar légió felállításával is.
 
1859-től Giuseppe Garibaldi közvetlen környezetében küzdött Itália egyesítéséért és szabadságáért. Egyike volt a legendás “marsalai ezernek", akik elsőként szálltak partra Szicíliában. Garibaldi ezt követően tábornokká, első hadsegédévé, serege főfelügyelőjévé nevezte ki Türrt.
 
A függetlenségi mozgalom győzelmét követően az olasz királyi hadsereg altábornagyaként diplomáciai missziókat teljesített, a kiegyezés után Budapestnek és Bécsnek is felajánlotta szolgálatait, szerteágazó kapcsolatrendszerét. Magyarország csatornahálózatának bővítésében nevével függ össze a Ferenc-csatorna megépítése az 1870-es években.
 
Írásaiban a magyar népoktatás fejlesztését is szorgalmazta. A görögök 1867-ben kezdeményezték a Korinthoszi-csatorna építését, majd 1881-ben Türr Istvánt bízták meg a vállalkozás irányításával.
 
Márvány mellszobrát – Csíkszentmihályi Róbert alkotását – 1999 őszén adta át az olasz főváros közönségének Orbán Viktor miniszterelnök, aki beszédében kiemelte, hogy Türr István számára egész életében egységes gondolatot képezett a nemzet és az európaiság.
 
2002-ben Nápolyban emléktáblát avattak Türr tiszteletére. Miután Garibaldi déli hadjárata során elfoglalta a várost, a magyar tábornokot nevezte ki Nápoly katonai és politikai kormányzójává.
 
Az emléktáblát Varga Tamás szobrászművész készítette, avatásán részt vett néhai Mádl Ferenc köztársasági elnök is.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. May 25. 00:00
<< Első < Előző Következő> Utolsó>>

1. oldal/813