Szép szó és az igaz szó

                               


"Mindig emlékezz arra, hogy a szép szavak nem mindig igazak, s az igaz szavak nem mindig szépek."

Jókai Mór (1825-1904) - író

2016. August 06. 00:00

teleki pál A legtöbb ember ezért nem lesz államférfi - de mégcsak komolyan vehető tájékozott, megfontolt ember sem, ha közügyekről van szó...

A legtöbb ember ezért nem lesz államférfi - de mégcsak komolyan vehető tájékozott, megfontolt ember sem, ha közügyekről van szó...
:D
 
"A legtöbb ember csak pillanatnyi nehézségeket lát. Én azonban látok tíz évre sőt évtizedekre előre is nehézségeket.
 
Én előre aggódom a jövő generáció lelki tartalmáért, előre aggódom a szükséges objektivitásért a szubjektivitással szemben, és a közérdek szolgálatáért az egyéni érdekkel szemben."
 
Teleki Pál (1879-1941) - geográfus, politikus, miniszterelnök

2016. August 03. 00:00

Az önuralomról

                         "Mint a város, amelynek csupa rés a kőfala, olyan az az ember, akinek nincs önuralma."

Biblia - Példabeszédek 25:28

2016. August 02. 00:00

A létünk a tét!

A létünk a tét!
 
A felelőtlen, gyilkos háttérhatalom európai figurái a megszokott, biztonságos életünkkel, a jövőnkkel, családjaink nemzeteink sorsával játszadoznak - mint sakkozók a sakktáblán a bábukkal

képp A létünk a tét! A megszokott, biztonságos életünkkel, a jövőnkkel, családjaink nemzeteink sorsával játszadoznak, mint egy sakktáblán

2016. August 01. 00:00

Világhírű magyar tudósok, feltalálók - Eötvös Loránd (1848-1919)

                                     

 

Világhírű magyar tudósok, feltalálók - Eötvös Loránd (1848-1919)
 
Tudós fizikus. Bebizonyította, hogy "minden test egyforma sebességgel esik az űrben".
Ezen munkásságáért 1909-ben a Göttingen-i egyetem Benecke díját nyerte el, amelyet számos díszdoktori cím követett.
 
A róla elnevezett "Eötvös torziós ingával" végezett kísérleteivel igazolta, hogy "a tömegvonzás nagysága a test anyagától független". Méréseinek eredménye lett, a modern fizika legjelentősebb felfedezésének az általános relativitás elméletnek az igazolása.
 
Eötvös sohasem szabadalmaztatta ingáját, abból a humánus gondolkodásból fakadóan, hogy az szolgálja az egész emberiséget. Az ő ingája segítségével határolták be a venezuleai és texasi olajmezőket, az iraki és iráni olaj-lelőhelyeket.
 
Neki köszönhette az ország, hogy az olajmezők felfedezésével a két világháború között olaj-exportáló ország lettünk. Ma pedig az űrbeli viszonyok szerint módosított változataival űrhajókon végeznek azzal nyersanyag feltáró programokat.
 
1913-ban számos tudós őt javasolta Nobel-díjra, de mégsem kapta meg. 1948-ban születésének 100. évfordulóján a Londoni Science Museumban rendeztek egy emlékkiállítást "A legnagyobb magyar tudós" címmel.

2016. August 01. 00:00

Szavak... Jókai mór

                               


"A mondott szó üres beszéd; az érzett szó az igazi."

Jókai Mór (1825-1904) - író

2016. August 01. 00:00

Hungarikumok - Magyar rajzfilmek - Magyar népmesék – Hogyan telt a gyermekkorom - rövid VIDEÓ!

Hungarikumok - Magyar rajzfilmek - Magyar népmesék – Hogyan telt a gyermekkorom - rövid VIDEÓ!
 
kattints a VIDEÓRA és a képekre - érdemes!
http://www.mesek.tv/magyar-nepmesek/magyar-nepmesek-hogyan-telt-a-gyermekkorom.html#

2016. July 31. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Sóskaszósz hagymás krumplival, tükörtojással

                   

A magyar konyha ínyencségei – Sóskaszósz hagymás krumplival, tükörtojással
 
A sóskaszósz hozzávalói:
0,5 kg friss sóska
2 dl tej
1 kis pohár tejföl
cukor - ízlés szerint, de legalább 5 dkg
2 evőkanál
olaj
2 evőkanál étkezési keményítő (esetleg liszt)
 
Elkészítés: A sóskát folyó víz alatt alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. A sóskalevelekről lehúzzuk a szárat és a középső, fő eret.
Az olajon megfonnyasztjuk a leveleket, majd a tejjel felöntjük, és elkezdjük forralni, ha szükséges, még vízzel hígítjuk.
 
Mikor a sóskalevelek összeestek, forralunk egyet rajta, majd merülőmixerrel leturmixoljuk.
Visszatesszük a tűzre, sózzuk, cukrozzuk, és lassú tűzön forraljuk.
 
Közben a 2 kanál keményítőt összekeverjük, a fél deciliter vízzel felhígított tejföllel és behabarjuk az ételt. Ízlés szerint utánasózzuk, cukrozzuk. és két percig még kavargatás mellett forraljuk.
 
A hagymás krumpli hozzávalói:
0,5 kg krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
1-2 dl tej
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
kevés bors
 
Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük, és pucoljuk meg, vágjuk fel kisebb kockákra. A hagymát szintén pucoljuk meg, vágjuk fel apróra.
 
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kevergetve addig pároljuk, míg kezd szép színt kapni.
 
Ekkor tegyük bele a pirospaprikát, öntsük hozzá a krumplit, majd ízlés szerint szórjuk meg borssal, és sóval. Keverjük, süssük pár percig, közben törjük kicsit össze.
 
Amikor elkezd pirulni, mindig adunk hozzá egy kevés tejet. Folyamatosan kevergetjük, mert a tejcukor leégne. Amikor elfogy a tejünk, kicsit megkapatjuk, de nem égetjük le.
Akkor jó, ha nem száraz, de szép színt kapott a pirítástól.
 
A sóskaszószunk mellé téve, tükörtojással tálaljuk az ételünket.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. July 31. 00:00

Canzi Ágost (1808-1866) festőművész képeiből

                                 

Canzi Ágost (1808-1866) festőművész képeiből
 
Stuttgartban és Párizsban tanult, később Bécsbe került. 1846 után Pesten telepedett le, itt főképp arcképeket festett.
 
Nevét Váci szüret című mozgalmas festménye tette ismertté, amely hazai témája, biedermeier életképszerűsége miatt reprodukciókban is széles körökben elterjedt.
 
Tehetsége inkább kisméretű akvarell arcképekben bontakozott ki.
 
Legismertebbek: Műveit az Magyar Nemzeti Galéria, és a Szépművészeti Múzeum őrzi.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. July 31. 00:00

Magyar konyha ínyencségei – Nyári fejtett bableves csipetkével

        

 

Magyar konyha ínyencségei – Nyári fejtett bableves csipetkével
 
Hozzávalók:
50 dkg fejtett bab
50 dkg leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, darab zeller és karalábé) - aprítva
1 nagy vöröshagyma - finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma - összezúzva
2-3 babérlevél
őrölt pirospaprika
őrölt kömény
1-1 paradicsom és zöldpaprika, csak behasítva
zeller és petrezselyem zöldje
3 dl tejföl
1 bő evőkanál liszt
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék
ecet
 
csipetkéhez:
1 tojás
liszt, amennyit felvesz
csipet só
 
Elkészítés:
A felhevített olajban az aprított zöldségeket a vöröshagymával magas hőfokon, kevergetve, pár percig dinszteljük, majd belepirítjuk a lisztet.
 
Meghintjük pirospaprikával, és felengedjük vízzel. Amikor felforr, beleöntjük a babot, a zeller zöldjét, a babérlevelet, a paradicsomot, a zöldpaprikát, sózzuk, és beletesszük a fokhagymát is.
 
Tehetünk bele egy kis ételízesítőt is. Ameddig puhul a bab, 1 tojásból és lisztből kemény tésztát gyúrunk egy kis tálban, pár perc pihentetés után enyhén lisztezett tálcára csipegetjük.
 
Amikor megpuhult a bab, a csipetkét is hozzáadjuk, majd mikor már a csipetke is majdnem puha, a kikevert tejfölt, és az apróra vágott petrezselyem zöldjét is hozzákeverjük.
 
Amennyiben szükséges, utána ízesítjük - a legvégén ízlés szerint ecetezzük.
 
Tálaláskor még tehetünk az asztalra további tejfölt.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. July 30. 00:00
<< Első < Előző Következő> Utolsó>>

1. oldal/822