Magyar konyha ínyencségei – Erdélyi töltött báránycomb

                     

Magyar konyha ínyencségei – Erdélyi töltött báránycomb
 
Hozzávalók:
1 jókora hátsó báránycomb kis bordával belsőségek: máj, tüdő, szív stb.
3 db főtt tojás
kenyér vagy zsemle
kevés tej
25 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db nyers tojás
őrölt pirospaprika
őrölt bors
petrezselyem zöldje
olaj
 
Elkészítés:
A töltésre való báránycombon a hártya egész kell legyen, mert másképpen nem lehet megtölteni. A megtöltés előtt 2- 3 órával a báránycomb minden oldalát besózzuk és beborsozzuk.
 
Megfőzzük a belsőségeket és a tojásokat. A töltelék hozzávalóit leőrölhetjük vagy jó apróra felvágjuk, miután megfőttek, kockára vágjuk, és a tojásokat is összekeverjük.
 
2-3 szelet kenyeret vagy zsemlét tejbe beáztatjuk, majd kicsavarjuk és a töltelékbe tesszük. Egy kanál olajat adunk hozzá, beletesszük a zúzott fokhagymát és az apróra vágott vöröshagymát, kevés őrölt paprikát - ételízesítőt is tehetünk bele, valamint sózzuk, borsozzuk.
 
Hozzáadunk 2 nyers tojást, hogy a töltelék összeálljon. A báránycombról a hártyát szépen felfejtjük, ügyeljünk, hogy ne szakadjon el, megtöltjük szépen a töltelékkel, ha szükséges egyes helyeken, bevarrhatjuk.
 
A tepsibe teszünk egy jó kanál olajat, négybe vágunk egy hagymát, beletesszük a tepsibe, ráhelyezzük a báránycombot, megkenjük a tetejét is olajjal, s mehet a sütőbe.
 
2-3 óra kell a sütéshez, közben többször meglocsoljuk a tepsiben levő zsiradékkal, akkor van kész, amikor piros lesz a teteje. Az alja nem pirul meg teljesen, ezért meg lehet fordítani a végén.
 
Krumplisalátával tálaljuk, vagy/és nyers salátákkal tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2017. March 21. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Céklakrémleves

                     

A magyar konyha ínyencségei – Céklakrémleves
 
Hozzávalók:
5 db közepes méretű cékla
1 fej hagyma
ételízesítő
őrölt bors
köménymag
két szem szegfűszeg
olaj
1 evőkanál cukor
1 dl fehér bor
1-1 dl tejföl és tejszín
almaecet vagy citromlé
 
Elkészítés: A céklákat egyenként beolajozott fóliába csomagoljuk, majd 200 fokra betesszük a sütőbe kb. 50 percre. Ha megpuhultak, meghámozzuk, felkockázzuk őket.
 
Olajon megfuttatjuk a a köményt és a szegfűszeget, majd a hagymát megpirítjuk üvegesre, felöntjük kb. 1 liter vízzel.
 
Beletesszük a céklát, a fehérbort, a cukrot, az ételízesítőt.
Amikor összefőtt, tejszínnel és a tejföllel felöntjük, és teljesen simára turmixoljuk.
 
Ha szükséges, felöntjük egy kis vízzel, utánaízesítjük sóval és beleteszünk ízlés szerinti mennyiségű frissen őrölt borsot, készre főzzük.
A végén citrommal vagy kis almaecettel savanykássá ízesítjük.
 
kattints a képekre - érdemes!

2017. March 18. 00:00

Magyar emlékek a nagyvilágban - Az esztergomi bazilika megörökítése a Szent Péter székesegyházban - Róma - Vatikánváros

                       

 

A római katolikus egyház székhelyén, a Vatikánban áll a Szent Péter katedrális, a nyugati kereszténység legnagyobb temploma. Márványpadlóján a nemzeti egyházak bazilikáinak hosszméreteit jelzik a fémvésetek, mellettük a számmal is jelzik a méretüket.. Az esztergomi bazilika és a ferrarai (Olaszország) katedrális azonos méretűek - 118 méter hosszúak - így egymás mellé  kerültek. A Szent Péter székesegyház más magyar emlékeket is őriz. Így például az altemplomában található magyar kápolnában Amerigo Tot, Varga Imre és más jeles művészek alkotásaival találkozhat a látogató. VI. Pál pápa ajándékozta a magyar katolikus egyháznak. Felszentelését azonban már II. János Pál végezte, 1980. október 8-án.

2017. March 17. 00:00

Egészen különös ez a nyelv...

                           

Chevalier De Berris (1817-1865) francia nemes ezt írta a magyar nyelvről:

"Egészen különös ez a nyelv, kissé talán nehéz is. De mindevvel nem törődve, megtanultam, mert jól csengő. Az általam ismert nyelvek közül a legszebbnek és legtisztábbnak tartom. Különösen, ha egy hölgyet hall beszélni az ember, akkor vele együtt a nyelvbe is bele kell szeretni."

2017. March 13. 00:00

Az alábbi történet Wass Albert Élete című könyvből van, meglehetősen tanulságos - sok mindenre választ ad

Az alábbi történet Wass Albert Élete című könyvből van, meglehetősen tanulságos - sok mindenre választ ad
 
“Alig értem ki Amerikába, jó negyven esztendeje annak, amikor csak bekopogtatott New Yorki hotelszobámba egy úriember, aki valamikor régen a kolozsvári Ellenzék nevezetű napilap firkásza volt. Havas Emil nevezetű, akiből időközben amerikai újságíró lett, a New York Times munkatársa, a Reiader’s Digiest társszerkesztője, a szűk kis szobámba lépve előbb keskenyre húzott szemekkel végignézett, majd megcsóválta a fejét. – Öregebbnek hittem- vallotta be -, nagy kár lenne, ha tehetségét olyasmire pazarolná, amit mostanában ír.
 
Én egy ajánlattal jövök – tért látogatóm a tárgyra- Írjon egy könyvet, ahogy azt mi kitervezzük magának, és garantálom, hogy bestsellert csinálunk belőle, a Reiader’s Digiest is lehozza, filmet is csinálunk belőle, s egy év sem telik bele, egymillió dollárt keres vele!
 
Megkérdeztem, hogy mi lenne a téma. – Az én életem például – jött a felelet - Zsidó fiút megvernek a fasiszta diákok, sok kaland után kijut Amerikába, és itt kibontakozik a tehetsége, híres ember lesz belőle…..
 
Talán tíz percet tölthettünk együtt . – Idefigyeljen – mondta végül is, ha elfogadja az ajánlatunkat és úgy ír, ahogy azt mi akarjuk, sikeres amerikai írót csinálunk magából.
 
De ha nem – és itt fölemelte a hangját Havas úr- soha egyetlen könyve sem jelenik meg ebben az országban, érti?
 
Kezünkben van az amerikai sajtó, a könyvkiadás és a filmipar. Ebben az országban azt olvasnak csak, amit mi adunk a kezükbe, azt látnak és hallanak, amit mi akarunk. Ha itt akar élni, akkor vagy úgy ír, ahogy azt mi megkívánjuk, vagy nem ír semmit!”
 
Két esztendő se kellett hozzá, s rájöttem, Havas Emilnek igaza volt. Hiába küldözgettem angolra fordított kézirataimat kiadóknak és folyóiratoknak, többnyire még csak vissza sem küldték azokat.
 
Végül is egy jó nevű irodalmi ügynökség elárulta a titkot: „A maga neve feketelistán van. Nincs kiadó, amelyik el merné fogadni”.
(Turcsány Péter: Wass ​Albert élete című könyv - részlet)

2017. March 11. 00:00

Vajon milyen titkokat őriz a Vatikán a magyarság őstörténetéről?

                                 

Vajon milyen titkokat őriz a Vatikán a magyarság őstörténetéről?
 
"A Vatikán szigorúan őrzött iratainak nyilvánosságra hozatala megrendítené a magyarság valós őstörténetét, történelmi küldetését nem ismerő európai és egyetemes közvéleményt és átrendezésre kényszerítené a történelem oktatását.
 
Az iratok titkosságának feloldása ma még nem lenne megalapozott cselekedet, mert az emberiség nem érett az ismeretanyag lojális megértésére.
 
Napjainkban még feszültségeket keltene az iratok közzététele. De el fog jönni, majd azaz idő, amikor őszinte tisztelet és csodálat fogja övezni a magyarságot."
 
VI. Pál pápa (1897-1978)

2017. March 11. 00:00

Szent Mihály-torony és kapu - Pozsony - Felvidék

                               

 

Szent Mihály-torony és kapu - Pozsony - Felvidék
 
Nevét a rég lerombolt szent Mihály-templomról és a kapu előtt lévő településről kapta.
 
A Mihály-kapu az egyetlen fennmaradt kapu a négy közül, amelyeken hajdan a megerősített középkori városba lehetett jutni. A várost északról védte, éjszaka a csapóhidat is fölengedték és fémrácsot eresztettek le.
 
Az elegáns, hagymakupolás réztető a város egyik legismertebb jelképe. A toronyban ma a Városi Múzeum középkori erődítmény- és fegyverkiállítása tekinthető meg.
 
A toronyból pompás kilátás nyílik a belvárosra. A Mihály-kaputól balra látható a kettős városfalmaradvány, a Lőportorony és az egykori vizesárok.
 
kattints a képekre - érdemes!

2017. March 05. 00:00

Bábel tornya akkor - és ma

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bábel tornya akkor - és ma
 
Mózes I. könyve 11. fejezetének elbeszélése szerint Noé utódai, akik még mind egy nyelvet beszéltek, Sineár földjére mentek és ott egy várost, meg egy tornyot akartak építeni, amelynek csúcsa az égig érjen.
 
Isten azonban meghiúsította törekvésüket és megbüntette elbizakodottságukat azáltal, hogy összezavarta nyelvüket, úgyhogy nem értették meg egymást, és elszéledtek a Földön.
 
A városnak neve Bábel.
A monda egy babilóniai csonka toronyhoz fűződik, amely óriási méreteivel olyan benyomást tett, hogy az olyan embereknek a műve, akik semmitől sem riadtak vissza.
 
A tornyot többen megfestették - idősebb Pieter Bruegel (1525-1569) is.
 
"Csodálatos új világunkban" pedig a Nyugat társadalmai hozták létre magunknak "a modern kori romlás birodalmát" - melynek európai székhelyén, Brüsszelben "építették fel" a saját Bábel-tornyukat.
 
fotókon: A régi és mai Bábel torony

2017. March 03. 00:00

Ne románozd!

                     

 

Kedves Barátaink!

Kénytelenek vagyunk újra, meg újra közzétenni ezt az anyagot is, mert kommunista idők nemzetietlen kultur-, és iskolapolitikájának kártételei még huszonhat esztendő eltelte után is ott él a fejekben – sok-sok honfitársunk fejében.
 
Ami a legelszomorítóbb: magukat értelmiségieknek (nagyon okosnak, tájékozottnak) tartó személyek is “simán” lerománozzák, leszlovákozzák saját nemzettestvéreinket.
 
A minap éppen egy orvos barátunk "románozta le" a falujában dolgozó székely munkásokat egy beszélgetés közben.
 
Mint ahogyan az asztalterítőbe sem töröljük az orrunkat, mert “társadalmi konszenzus” alapján az egyszerűen tahóságnak számítana, fenti jelenséget is minősítsük szégyellnivaló, faragatlan magatartássá, tűrhetetlen megnyilvánulássá, a butaság szinonimájává.
 
Ennek eléréséhez az ismeretterjesztésen, a történelem tanításán túl beszélnünk kell magáról a jelenségről.
 
Éppen ezért arra kérünk mindenkit, osszuk meg ezt az egyszerű kis anyagot – hisz valahogy, valamikor el kell kezdeni ennek a szégyenletes dolognak a felszámolását!
 
Barátsággal: Mészáros László - a Patrióta Európa Mozgalom alapítója

2017. March 03. 00:00

Rhédey Claudia magyar grófnő, a brit uralkodóház ősanyja – Erdőszentgyörgy - Székelyföld – Erdély

                                   

Magyarok, magyarok, magyarok - mindenhol a világon!
Rhédey Claudia magyar grófnő, a brit uralkodóház ősanyja – Erdőszentgyörgy - Székelyföld – Erdély
 
A szépséges Rhédey Klaudia Zsuzsanna (Erdőszentgyörgy, 1812 – Pettau, 1841) magyar grófnő, házassága révén Teck hercegnéje, kreált címén Hohenstein grófnő, a mai brit Windsor uralkodóház egyik ősanyja. II. Erzsébet brit királynő ükanyja.
 
A család egyik híres tagja volt Rhédey Ferenc (1610–1667), Erdély fejedelme (1657–1658), aki azonban nem volt közvetlen felmenője.
 
Rhédey Klaudiát szülei, gróf Rhédey László és báró Inczédy Ágnes 1812-ben kereszteltették meg az erdőszentgyörgyi református templomban. Ő volt a házaspár egyetlen felnőttkort megért gyermeke.
kattints a képekre - érdemes!

2017. March 03. 00:00
<< Első < Előző Következő> Utolsó>>

1. oldal/831