Papp Lajos

                       

 

"Csak annyit pusztíts, annyit használj, ami a te életedet védi! Minden oktalanul leszakított virág, minden oktalanul elpusztított állat a mi életünket rövidíti meg"

Papp Lajos (1948) - orvos, író

2016. June 07. 00:00

Papp Lajostól

                       

 

"A szeretet, amelyre vágyunk, akkor emel fel, ha adjuk, és a szeretet szeretetet gerjeszt, mint a gyertyafény, amely a tükörben megsokszorozódik."

Papp Lajos (1948) – orvos, író

2016. May 31. 00:00

Magyar emlékek a nagyvilágban - Báthory István-emléktábla – Vilnius - Litvánia

Magyar emlékek a nagyvilágban - Báthory István-emléktábla – Vilnius - Litvánia 
 
 A kis balti államok legdélebbikének, Litvániának a történelmében kiemelkedő szerepet játszott Báthory István (1533-1586), aki erdélyi fejedelemként nyerte el a lengyel királyi trónt, s vele Litvánia nagyfejedelmi címét. 
 
Ez utóbbi minőségében, felségterülete védelmében három sikeres hadjáratot folytatott IV. (Rettegett) Iván cár ellen is, megakadályozva Oroszország terjeszkedését, kijutását a Balti-tengerhez. 
 
Báthory nevét litván földön mégis elsősorban a szellemi élet fejlesztése és az egyház támogatása érdekében hozott intézkedései őrizték meg. 1579-ben kelt alapítólevelével ő emelte egyetemi rangra a vilniusi jezsuita kollégiumot. 
 
Célját abban jelölte meg, hogy a szegényebb diákok is elvégezhessék itt tanulmányaikat, és hogy az egyetem – amely sokáig az egyetlen ilyen rangos tanintézet volt Kelet-Európában – olyan legyen, “akár egy tisztás, ahová mint a jó tudományok vásárára, gyűljenek össze a környező vidék diákjai tudást és katolikus hitet meríteni" – írta alapítólevelében Báthory. 
 
Egyetemi éveik alatt a diákokat felmentették a katonai szolgálat alól, és minden adó és vám fizetésétől. Báthory István döntésére gyönyörű fehér márványtábla emlékeztet a ma tízezer diáknak tudást osztó alma mater belső díszudvarának árkádjai alatt. 
 
A táblát – amely Petras Repsis litván szobrászművész alkotása – 1994-ben, az uralkodó emlékének szentelt magyar-lengyel-litván tudományos konferenciát követően, a résztvevők jelenlétében avatták fel. 
 
A kezdeményezés a Litvániában élő magyarok kis közösségét dicséri. Ők, mintegy százhúszan – többségük még a szovjet időkben, Kárpátaljáról került erre a tájra – 1990-ben alapították meg szövetségüket, amely ugyancsak Báthory István nevét viseli.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. May 30. 00:00

Papp Lajos (1948) - orvos, író

„A magyarság legfőbb erénye az volt, hogy összetartó volt, szerette egymást, kiállt egymásért, és a legnagyobb bűn a hazaárulás volt, vagy a haza iránti kötelesség megszegése…
 
A magyar arról ismerszik meg, hogy nem árul hazát, nem gyűlöl, nem bosszúálló, nem gyilkos természetű.
 
Ezért mindenki, amikor gyűlölettel beszél, tegye fel magának ezt a kérdést: magyar módon viselkedik-e?"
 
Papp Lajos (1948) - orvos, író

2016. May 29. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Vadas marha zsemlegombóccal

                           

A magyar konyha ínyencségei – Vadas marha zsemlegombóccal
 
Hozzávalók:
1 kg marha hátszín
30 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
15 dkg zellergumó
20 dkg vöröshagyma
3 db babérlevél
bors
1 kávéskanál köménymag
1 csipetnyi kakukkfű
2 szem egész szegfűszeg
csapott evőkanál paradicsompüré
mustár
ecet
liszt
cukor
3 dl tejföl
olaj, vagy ízlés szerinti más zsiradék
 
Hozzávalók a zsemlegombóchoz:
4 db zsemle
1 csokor petrezselyemzöld
2 egész tojás
35 dkg liszt
bors
őrölt szerecsendió
 
Elkészítés: A marhahúst két centiméteres szeletekre vágjuk. Olajat hevítünk egy serpenyőben, és a megsózott szeletek mindkét oldalán egy kérget képező gyors sütést végzünk.
Egyik oldalát is három percig, a másikat is három percig pirítjuk. Majd az egészet, a keletkező pörcanyagokkal együtt egy nagy lábasba helyezzük.
 
Nagy darabokra összevagdossuk a vöröshagymát, a zöldségeket. Ezeket beletesszük a hús mellé. Felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje az egészet. Sózzuk.
 
A fűszereket: az egész köményt, egész borsot, szegfűszeget, kakukkfüvet egy teatojásba helyezzük, és szintén a lábasba helyezzük a babérlevelekkel együtt.
 
Addig főzzük, lassú tűzön, míg meg nem puhul a hús. Ezt a műveletet gyorsítja, ha kuktában végezzük. Amikor a hús puha, kivesszük őket egy tálba.
 
A zöldségeket a levével együtt összeturmixoljuk. A mártáshoz egy másik lábasban olajat és 3 evőkanál cukrot világos karamell színűre pirítunk, majd a végén hozzáadjuk a paradicsompürét, illetve a zöldségpürénket.
 
Felforraljuk. A liszttel tejfölös habarást készítünk, és hozzátesszük a mártáshoz. Azzal is felforraljuk, de közben ízesítjük ecettel (vagy citromlével), mustárral, illetve utána sózzuk, ha szükséges.
 
Ízlés szerint a végén még tehetünk bele egy kis őrölt borsot is, majd visszahelyezzük a hússzeleteket, hogy egy-két percig azzal is összerottyanthassuk az ételt.
 
A zsemlegombócokhoz a zsemlét vagy más kenyérfélét apró kockákra vágjuk, és sütőben 100 fokon addig sütjük, amíg teljesen kiszárad (ez körülbelül. 20 perc).
 
Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítve átforgatjuk a kiszáradt kockákat, addig pirítjuk, hogy kis sárgás színt kapjanak.
Egy nagy tálban a liszttel, vízzel és a fűszerekkel, a tojásokkal, az apróra vágott petrezselyem zöldjével, keverünk nem túl sűrű galuskatésztát.
 
Hozzáadjuk a zsemlekockákat, és jól összeforgatjuk egy nagy kanállal. Teszünk hozzá még lisztet, ha szükséges. A lényeg, egy jól formálható, vagy szaggatható tésztát kapjunk.
 
Nedves kézzel közepes méretű gombócokat formázunk (de egy nagyobb kanállal formázott gölödineket is szaggathatunk ), és sós lobogó vízben kifőzzük.
 
Amikor feljön a tetejére, még kell egy pár perc lassú főzés, hogy a közepe is tökéletes legyen.
 
A húst a mártással és a zsemlegombóccal tálaljuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. May 29. 00:00

Magyar konyha ínyencségei - Paradicsomos káposztafőzelék

                     

Magyar konyha ínyencségei - Paradicsomos káposztafőzelék
 
Hozzávalók:
1-1,5 kg káposzta
1 közepes fej vöröshagyma
40 dkg paradicsomsűrítmény
ételízesítő
cukor
olaj
3 evőkanál liszt
 
Elkészítés: A káposztát legyaluljuk. Az apróra vágott vöröshagymát kevéske olajon megpirítjuk, rátesszük a káposztát, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, feltesszük főni (körülbelül 20 perc).
 
Beleteszünk egy evőkanál ételízesítőt, sót. Egy kis serpenyőt felmelegítünk, és kevés olajjal elkészítjük a rántást: az olajhoz adjuk a lisztet, és világos, zsemleszínű rántást készítünk.
 
Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. A tűzre visszatéve egy kicsit átkeverjük, majd fokozatosan adagolva felöntjük egy kis vízzel, majd a káposzta levével.
 
Jól összekeverjük, teljesen csomómentesre, és beleöntjük a megpuhult káposztánkba. Közben figyeljük, és ha szükséges, adagolunk fokozatosan még hozzá vizet.
 
Beállítjuk a megfelelő sűrűséget. Kóstolgatás után még cukorral ízesítjük, utána sózzuk, ha kell és pár perc alatt még egyet forralunk rajta, és el is készültünk.
 
Sült oldalassal, vagy tarjával, illetve fasírttal tálalhatjuk.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. May 28. 00:00

Palóc falu egykori utcaképe

                         

Malonyai Dezső: A magyar nép művészete - 5. kötet

A palócok művészete

Kiadó: Franklin Társulat -  Budapest, 1922. -

15. tábla

2016. May 28. 00:00

Mészáros László: A csíkszentdomokosi vonatfütty

                             


Mészáros László: A csíkszentdomokosi vonatfütty
 
Egy rövidke történet összetartozásról, nemzeti érzésről, az egy magyar nemzetről, a szabadságról, meg a turul-madárról... .... 
 
Van ám olyan is, hogy személyesen találkozunk a szabadsággal, vagy az együvé tartozással, sőt az is megeshet, persze csak igen ritkán, hogy egyszerre mindkettővel. 
 
Ha az ember lelkében egyébként mindkettő honos – s ha olyan szerencsés, mint amilyenek mi voltunk édesanyátokkal, amikor a Gyergyóból Szeredába vezető, csíkszentdomokosi műúton haladtunk -, még ez is megeshet vele. 
 
A magyarokat leginkább elnyomó kommunista, diktatúra idején, a nyolcvanas évek elején egy hófehér, havas, igazi csikorgós csíki hideg estén autóztunk utunkon, mellyel párhuzamosan ötven-száz méteres távolságra fut a még a „magyar világban” épített vasúti pálya. 
 
Lassan vezettem, hiszen jeges volt az út. Egyszerre csak mellénk zakatolt egy teherszerelvény, hatalmas csattogással. Oldalra nézvén láttam, hogy integet a masiniszta. 
 
Észrevette, hogy magyarországi autóval van dolga, s csókot dobott, majd két kézzel mutatta a szeretetét irántunk. Lelkesen visszaintegettünk, mint jó testvérhez illik, s hasonlatosan az övéhez, megtelt lelkünk iránta való szeretettel, így, ismeretlenül is. 
 
Beálltunk azonos sebességre, és egymás mellett haladhattunk kilométereken keresztül, mígnem szinte mindketten egyszerre kezdtük el gépeink tülkét nyomni. 
 
Úgy szólt az ő hatalmas, levegőt megrezgető mozdonyfüttye s Dáciánk éles kürtje hosszú perceken át, hogy olyat még nem hallott a csíki haza. 
 
Eggyé váltunk a nagy, havas, székely éjszakában, s olyan erőssé lettünk, hogy még a mit sem sejtő diktatúra is beleremegett volna – ha vonatunk nem „kényszerpályán” zakatol. 
 
Dánfalvához értünk ugyanis, ahol eltávolodik s más irányt vesz a vasúti pálya. Így kényszerűen elváltunk egymástól, de még sokáig hallottuk az egyre halkuló, de nem szűnő vonatfüttyöt. 
 
Fizikailag eltérítette őt tőlünk a sínpálya, de lélekben örökre eggyé lettünk. 
 
Ez a pár perc, ez a pillanatnyi idő szinte egy életre erőt adott. Tudom, hogy belül ő is így érezhet. Ő, akivel ott, a csíki fagyos hidegben, a diktatúra kellős közepén is olyan szabadok voltunk, mint a turulmadár.   
 
Levél gyermekeimnek és későbbi utódaimnak című írás részlete

2016. May 28. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Krumplistészta

                       

A magyar konyha ínyencségei – Krumplis tészta
 
Hozzávalók:
0,8 kg krumpli
20 dkg vöröshagyma
1-2 dl tej
2 evőkanál olíva olaj
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
ízlés szerint bors
0,5 kg nagy kocka - száraztészta
 
Elkészítés: A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk. Vágjuk fel kisebb kockákra. A hagymát szintén pucoljuk meg, vágjuk fel apróra.
 
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, sózzuk, és kevergetve addig pároljuk, míg kezd szép színt kapni.
 
Ekkor tegyük bele a pirospaprikát, öntsük hozzá a krumplit, majd ízlés szerint szórjuk meg borssal, és sóval.
 
Keverjük, süssük pár percig, közben törjük össze a fakanállal apró darabosra a krumplit.
 
Amikor elkezd pirulni, mindig adunk hozzá egy kevés tejet. Folyamatosan kevergetjük, mert a tejcukor leégne.
 
Amikor elfogy a tejünk, kicsit megkapatjuk, de nem égetjük le. Akkor jó, ha nem túl száraz, de szép színt kapott a pirítástól.
 
Közben a tésztát bő, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, Amikor megpuhult a krumpli, a közben kifőtt tésztával összekeverjük.
 
Utána ízesíthetjük sóval, őrölt borssal.
 
kattints a képekre - érdemes!

2016. May 27. 00:00

A magyar konyha ínyencségei – Őzpörkölt vadász módra

                           

 
Hozzávalók:
2 kg őzhús
40 dkg vöröshagyma
5 szem borókabogyó
40 dkg erdei gomba (esetleg termesztett barna csiperke)
3 gerezd préselt fokhagyma
bors ízlés szerint
2-3 cseresznyepaprika
3 evőkanál őrölt paprika
1 kávéskanál őrölt kömény
2 db paradicsom
3 db zöldpaprika
5 dl száraz vörösbor
babérlevél
egy csipetnyi kakukkfű
6 szem szegfűbors
két evőkanál olíva olaj
 
Elkészítés:
Egy lábasban felhevített olajban megfuttatjuk a fűszereket - az összezúzott borókabogyót, szegfűborsot, az őrölt köményt, a kakukkfüvet - majd beledobjuk az apróra vágott vöröshagymát és az ugyancsak apróra vágott zöldpaprikát.
 
Megdinszteljük őket, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Nagy tűzön egy kissé megpirítjuk. Miután a hús kérgesre fehéredik, beletesszük a cikkekre vágott paradicsomot, és kis víz hozzáadásával, fedő alatt főzzük kis lángon.
 
Mindig annyi vizet pótolunk hozzá, hogy ne égjen le. Körülbelül húsz perccel a hús megpuhulása előtt beletesszük az őrölt paprikát, a cikkere vágott gombát, illetve a cseresznyepaprikát, babérlevelet, és az összezúzott fokhagymát.
 
Ezután beleöntjük a jó minőségű vörösbort, és készre főzzük. A végén ízlés szerint borsozzuk.
 
Főtt burgonyával, vagy burgonyakrokettel, burgonya pogácsával és/vagy friss házi kenyérrel tálaljuk, illetve savanyúságot adunk mellé.
 
Kattints a képekre - érdemes!

2016. May 27. 00:00
<< Első < Előző Következő> Utolsó>>

1. oldal/813